1. yle.fi
  2. Uutiset

"Mini-Mobutuksi" kutsuttu kongolaispoliitikko sai sakot todistajien lahjonnasta – Vapautui aiemmin sotarikossyytteistä

Entinen kapinallisjohtaja Jean-Pierre Bemba ei voi osallistua tuomion takia Kongon demokraattisen tasavallan presidentinvaaleihin, jotka on määrä järjestää loppuvuodesta.

Kansainvälinen rikostuomioistuin
Jean-Pierre Bemba.
Jean-Pierre Bemba Haagin tuomioistuimessa 21. kesäkuuta 2016.Michael Kooren / EPA

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC on vahvistanut kongolaispoliitikon Jean-Pierre Bemban aiemmin saaman tuomion todistajien lahjonnasta.

Bemba tuomittiin viime vuonna vuodeksi vankeuteen ja 300 000 euron sakkoihin. Hänen maksettavakseen jäävät nyt vain sakot, sillä tuomioistuin katsoi hänen jo kärsineen vankeustuomionsa.

Bemba on viettänyt oikeusprosessien takia yli vuosikymmenen ICC:n pidätyskeskuksessa Haagissa.

Entinen kapinallisjohtaja asianajajineen lahjoi todistajia, jotka todistivat Bembaa vastaan hänen yksityisarmeijansa toimista Keski-Afrikan tasavallassa.

Bemba tuomittiin kaksi vuotta sitten ICC:ssä 18 vuodeksi vankeuteen yksityisarmeijansa sotilaiden tekemistä sotarikoksista, kuten raiskauksista. Rikokset tapahtuivat Keski-Afrikan tasavallassa vuosina 2002–2003, ja Bemban katsottiin olevan vastuussa joukkojensa teoista.

ICC:n vetoomustuomioistuin kuitenkin vapautti Bemban syytteistä (siirryt toiseen palveluun) viime kesäkuussa. Tuomarin mukaan Bembaa ei voinut pitää vastuullisena sotilaidensa tekoihin. Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet päätöstä.

Ehdokkuus presidentinvaaleissa hylätty

Bemba on poliitikko ja liikemies, jota veikkailtiin opposition ennakkosuosikiksi Kongon demokraattisen tasavallan presidentinvaaleissa. Vaalit on tarkoitus järjestää joulukuussa, ja niissä valitaan seuraaja pitkään vallassa pysytelleelle Joseph Kabilalle.

Lahjontatuomion takia Kongon perustuslakituomioistuin kuitenkin hylkäsi syyskuussa Bemban ehdokkuuden.

Bembaa on voimakkaan luonteensa takia kutsuttu "Mini-Mobutuksi" viitaten entiseen diktaattoriin Mobutu Sese Sekoon.

Bemba johti yksityisarmeija MLC:tä Kongon sisällissotien aikaan vuosituhannen vaihteessa. Sotien jälkeen hän toimi varapresidenttinä siirtymähallituksessa. MLC on nykyään poliittinen puolue.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi