Mahdolliset koululakkautukset koskettavat kipeästi Koillis-Kuopiossa: "Muutos pidentäisi koulumatkoja aivan hirvittävästi"

Kaupungin kouluverkostovaihtoehdoissa Vehkalammin ja Muuruveden koulut lakkautettaisiin. Vehmersalmen koulun vanhempainyhdistys tyrmää "Koillis-Kuopion yhteisen yläkoulun".

Kuopio
Pulpetit koululuokassa
Timo Nykyri / Yle

Tuleva kouluverkosto on kuuma puheenaihe tänä syksynä Kuopion koillisella maaseutualueella. Kaupunki miettii miten koulupalvelut järjestetään jatkossa Riistavedellä, Juankoskella ja Vehmersalmella. Yle uutisoi eri vaihtoehdoista jo viime viikolla.

Koulumuutokset ovat muun muassa puraisemassa ysitien kupeessa sijaitsevaa Vehkalammin koulua. Muutama vuosi sitten remontoidussa koulussa on nyt noin 60 oppilasta.

Vehkalammin koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Riikka Viinikanoja on hämmentynyt kaupungin koulusuunnitelmista. Viime viikolla julkisuuteen tulleissa eri vaihtoehdoissa Vehkalammin koulun taru päättyisi.

Jaksavatko oppilaat enää omaksua uusia asioita, jos ovat väsyneinä koulussa?

Riikka Viinikanoja

Tulevaisuudessa oppilaat kävisivät koulua Melalahdessa Riistavedellä.

– Kyllä tämä herättää puolustusreaktiota. Aikamoinen yllätys, kun koulu on äskettäin remontoitu ja kunnostettu.

Koulumatkojen pidentyminen huolestuttaa vanhempia

Riikka Viinikanojalla on Vehkalammin koulussa kaksi omaa lasta. Lähikoulun mahdollinen lakkauttaminen ja oppilaiden siirtäminen Melalahteen noin kymmenen kilometrin päähän, vaikuttaisi monien oppilaiden koulumatkaan.

– Muutos pidentäisi koulumatkoja aivan hirvittävästi. Jaksavatko oppilaat enää omaksua uusia asioita, jos ovat väsyneinä koulussa, miettii Viinikanoja.

Vehkalammin koulun vanhempainyhdistys kerää nyt mielipiteitä koulusuunnitelmista. Puheenjohtaja Riikka Viinikanoja sanoo taisteluhenkeä löytyvän. Puheenjohtajan mielestä lähikoulu on lapselle aina parempi.

– Lähikoulussa on tutut kaverit ja pienessä koulussa on aivan erilainen ilmapiiri ja yhteisöllisyys kuin isossa koulussa.

Kuopion tulevat koulusuunnitelmat voivat tuoda muutoksia myös Muuruvedellä. Nyt mietityissä eri verkostovaihtoehdoissa Muuruveden koulu lakkautettaisiin ja alueen oppilaat siirtyisivät Juankosken keskustaan Juantehtaan kouluun.

– Muuruveden koulun kannalta ei hyvältä näytä, mutta ei voi mitään jos väki vähenee. Asioilla on aina puolensa. Tässä pitää odotella vielä mitä tapahtuu alueen yläkoulujen osalta, sanoo Muuruveden ja Juantehtaan koulun rehtori Riikka Karttunen.

"Helpompi on siirtää opettajia kuin oppilaita"

Myös Vehmersalmella Kuopion koulusuunnitelmia seurataan tarkasti ja asia on nostanut tunteita pintaan. Vehmersalmen koulussa on nykyisin 105 alakoululaista ja noin 80 yläkoululaista eli yli 180 oppilasta.

Vehmersalmen koulun vanhempainyhdistys pui koulukuvioita kokouksessaan maanantai-iltana. Yhdistyksen puheenjohtaja Mauno Kumpulainen tyrmää yhtenä vaihtoehtona esiin nousseen Koillis-Kuopion yläkoulun. Laajan alueen koulu olisi mahdollisesti Riistavedellä.

– Kyseinen vaihtoehto kuulostaa Vehmersalmen koululaisten kannalta aivan hirveälle. Helpompi on siirtää opettajia kuin oppilaita. Koulumatka-ajat Vehmersalmelta pitenisivät selvästi. Pysyttäisiinkö matka-ajoissa enää lain vaatimuksissa, kysyy Kumpulainen.

Vehmersalmella koulukuviot ovat herättäneet reaktioita laidasta laitaan. Vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Mauno Kumpulainen haluaisi säilyttää Vehmersalmen koulun nykyisellään.

– Kyllä yksilöllinen opetus saadaan paremmin toteutettua pienemmissä kouluissa.

Tappiomielialalla emme ole.

Mauno Kumpulainen

Vehmersalmella oppilasennuste on synkkä etenkin yläkoululaisten osalta. Kuopion kaupungin arvion mukaan yläkoululaisten määrä puolittuu Vehmersalmella kuudessa vuodessa.

– Ennusteet oppilasmääristä eivät näytä hyviltä, mutta yläkoulun siirtäminen muualle ei ainakaan tuo vetovoimaisuutta kylälle. Tappiomielialalla emme ole. Nyt on laitettava päättäjiin vähän potkua ja katsottava mitä sieltä tulee, sanoo Mauno Kumpulainen.

Kuopion koillisen maaseutualueen kouluverkkotarkastelu on tänään esillä kasvun ja oppimisen lautakunnassa. Lautakunta linjaa valmistelun etenemistä. Eteenpäin vietävä vaihtoehto tulee päätettäväksi mahdollisesti aikaisintaan lokakuussa.

Lautakuntakäsittelyn jälkeen kouluverkkomuutokset menevät vielä kaupunginhallituksen ja -valtuuston päätettäväksi. Mahdollisten kouluverkkomuutosten aikataulu on vielä auki.