1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Itä-Afrikka

Etiopia lähentyy Eritreaa, mutta maan sisällä kuohuu: Yli 20 kuoli väkivaltaisuuksissa viikonloppuna

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed on saanut kiitosta sovusta naapurimaan kanssa. Etiopiassa kytevät kuitenkin etniset ristiriidat.

Oromo-kansan ihmiset juhlivat Oromojen vapautusrintaman paluuta Addis Abebaan. Kuva: Michael Tewelde / Lehtikuva

Yli 20 ihmistä on kuollut väkivaltaisissa yhteenotoissa viikonlopun aikana Etiopiassa, kertoo maan poliisi. Kansainvälisten uutistoimistojen mukaan etnisiä vähemmistöjä kohtaan tehtiin useita hyökkäyksiä lähellä Etiopian pääkaupunkia Addis Abebaa.

Paikallisten asukkaiden mukaan nuorisojoukot ryöstelivät kauppoja ja hyökkäsivät etnisiin vähemmistöihin kuuluvien kimppuun. Uutistoimisto Reuters kertoo, että uhrit ja heidän omaisensa ovat kertoneet hyökkääjien olleen maan suurimpaan etniseen ryhmään, oromoihin, kuuluvia nuoria.

Maanantaina ainakin Addis Abebassa järjestettiin laajoja mielenosoituksia väkivaltaisuuksia vastaan. Uutistoimisto AP:n mukaan osallistuja oli tuhansia.

Oromot kapinoineet pitkään

Levottomin päivä oli lauantaina, kun Oromojen vapautusrintaman OLF:n johtajat pääsivät palaamaan Etiopiaan. OLF on kapinoinut vuosikymmenten ajan maan hallintoa vastaan oromojen itsehallinnon puolesta.

Etiopian väestöstä noin kolmasosa kuuluu oromoihin, joiden mukaan pienempiä etnisiä ryhmiä edustaneet pääministerit ovat työntäneet oromoja syrjään.

Etiopian johtoon keväällä noussut pääministeri Abiy Ahmed on ensimmäinen oromo Etiopian johdossa. Hänen edeltäjänsä Hailemariam Desalegn erosi helmikuussa oromojen laajojen protestien jälkeen.

Abiy on valtaan noustuaan muun muassa lopettanut Etiopian poikkeustilan ja vapauttanut poliittisia vankeja. Hänen uudistuksensa ovat myös mahdollistaneet muun muassa OLF:n johtajien paluun.

Abiyn hallituksen edustaja ilmoitti sunnuntaina, että "pääministeri tuomitsee jyrkästi viattomien kansalaisten surmaamisen ja väkivallanteot heitä kohtaan".

Etiopiassa arvioidaan asuvan noin 80 eri etnistä ryhmää.

Lue lisää:

Entiset veriviholliset Etiopia ja Eritrea allekirjoittivat rauhansopimuksen

Suurlähetystöjä, puhelinyhteyksiä, lentoliikennettä: Nyt Etiopian ja Eritrean maarajakin on auki – ensi kertaa 20 vuoteen

Afrikan sarven rautaesirippu rakoilee kovaa vauhtia – johtajat puhuvat rakkaudesta ja hajotetut perheet puhuvat ensi kertaa vuosiin

Etiopialle uusi pääministeri – sovittaako ensimmäinen oromo-johtaja ristiriidat?