Yhdysvaltain puolustusministeri syyttää Venäjää sekaantumisesta Makedonian nimiäänestykseen

Pohjois-Makedonia-nimiselle valtiolle aukeaisi ovi Euroopan unioniin ja Natoon.

Pohjois-Makedonia
Kuvan oikeassa laidassa Makedonian pääministeri Zoran Zaev ohjaa Yhdysvaltain puolustusministeriä Jim Mattisia eteenpäin kohti köysillä rajattua käytävää, vasemmalla Yhdysvaltain lippu.
Makedonian pääministeri Zoran Zaev (vas.) ohjasi Yhdysvaltain puolustusministeriä Jim Mattisia eteenpäin Makedonian pääkaupungissa Skopjessa 17. syyskuuta 2018.Georgi Licovski / EPA

Yhdysvallat uskoo Venäjän yrittävän vaikuttaa Makedoniassa syyskuun lopussa järjestettävään kansanäänestykseen maan nimestä. Makedoniaan vierailulle maanantaina saapunut Yhdysvaltain puolustusministeri Jim Mattis sanoi, että makedonialaisten on itse saatava päättää asiasta.

– Emme halua nähdä Venäjää tekemässä samaa, mitä se on tehnyt niin monissa muissa maissa. He ovat varmasti siirtäneet varoja ja käyvät laajaa vaikutuskampanjaa, Mattis sanoi lentokoneessa matkalla Makedonian pääkaupunkiin Skopjeen.

USA ja Makedonia tiiviimpään kyberyhteistyöhön

Mattis tapasi Skopjessa Makedonian pääministerin Zoran Zaevin. He eivät kommentoineet Venäjän mahdollisia toimia tarkemmin tapaamisensa jälkeen.

Mattis ja Zaev ilmoittivat kuitenkin, että maat tekevät entistä tiiviimmin yhteistyötä kyberturvallisuudessa estääkseen "demokratioita uhkaavat pahantahtoiset" toimet.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Zaev sanoi aiemmin maanantaina toimittajille, että todisteita Venäjän vaikutusyrityksistä ei ole.

– Venäjä on Makedonian ystävä, eivätkä he vastusta lähentymistämme EU:n kanssa, mutta he vastustavat lähentymistä Naton kanssa, Zaev sanoi aiemmin maanantaina.

Kiista estänyt EU- ja Nato-jäsenyydet

Makedonialaiset äänestävät syyskuun viimeisenä päivänä siitä, hyväksyvätkö he maansa nimen muuttamisen Pohjois-Makedonian tasavallaksi. Kreikka ja Makedonia ovat kiistelleet nimestä lähes 30 vuotta ja saivat sovun aikaan kesäkuussa.

Kreikka on vastustanut pohjoisnaapurinsa nimen muuttamista pelkästään Makedoniaksi, koska sen pohjoisin maakunta on samanniminen. Kiista on muun muassa estänyt Makedoniaa liittymästä Euroopan unioniin tai sotilasliitto Natoon.

Vuonna 1991 itsenäistynyt valtio on tunnettu virallisesti nimellä Jugoslavian entinen tasavalta Makedonia tai englanninkielisellä lyhenteellä FYROM.

Myös Stoltenberg ja Merkel käyneet tukemassa

Syyskuun lopun kansanäänestys on neuvoa-antava eli Makedonian parlamentin olisi vielä hyväksyttävä nimenmuutos kahden kolmasosan enemmistöllä. Mielipidekyselyissä enemmistö makedonialaisista on kannattanut muutosta.

Puolustusministeri Jim Mattis on toistaiseksi Yhdysvaltojen korkein edustaja, joka on käynyt Makedoniassa tukemassa nimenvaihdosta. Samalla asialla Skopjessa ovat vierailleet myös muun muassa Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja EU:n puheenjohtajamaan Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz.

Lue lisää:

Kreikassa tuhannet protestoivat Makedonian nimisopua vastaan

Makedoniassa järjestetään syyskuussa kansanäänestys maan nimestä

"Pohjois-Makedonian tasavalta" – Kreikka ja Makedonia allekirjoittivat sopimuksen Makedonian uudesta nimestä

Analyysi: Kreikan ja Entisen Jugoslavian tasavallan Makedonian välillä syntynyt nimisopu ei tarkoita vielä lopullista voittoa

Lähteet: AFP, Reuters, AP