SDP:n puheenjohtaja Rinne Venatorin sulkemisesta: "Porin seudulle saatava rahaa lisäbudjetissa"

Antti Rinne (sd.) sanoo, että Porin seutu tarvitsee valtiovallalta tukitoimia, joita voisivat olla esimerkiksi Mäntyluodon ja Tahkoluodon välisen rataosuuden sähköistys ja valtatie 2:n perusparannuksen jatkaminen.

Antti Rinne
Antti Rinne
Antti Rinne kävi maanantaina Porissa kuulemassa kaupungin johdon ja demarien huolta Venatorin tehtaan lopettamisesta.Antti Laakso / Yle

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vaatii hallitusta löytämään Porin seudulle tukirahaa jo seuraavaan lisäbudjettiin paikkaamaan Meri-Porin pigmenttitehtaan sulkemisen aiheuttamia vahinkoja.

Rinne kävi Porissa maanantaina kuulemassa SDP:n valtuustoryhmän, kaupungin johdon ja Venatorin tehtaan ay-väen huolia pigmenttitehtaan sulkemisesta.

Venator ilmoitti viime viikolla sulkevansa Porin pigmenttitehtaan vuoteen 2021 mennessä. Työpaikkansa menettää tehtaalta 450 ihmistä, minkä lisäksi vaikutukset alihankkijoihin ja alueen palveluihin ovat hyvin merkittävät.

Vaatimuksia lisäbudjettiin

Antti Rinne esitti vaatimuksenaan, että valtiovallan on mahdollisimman kattavasti ja nopeasti tuettava Porin seutua selviämään kriisin yli. Hän nosti esille sekä työntekijöiden kouluttamisen että alueen infrastruktuurin kehittämisen, jotta Venatorin tilalle saadaan uusia yrityksiä.

– Lisäbudjetista on saatava heti rahaa Poriin, esimerkiksi junaradan sähköistämiseksi Tahkoluodon satamaan saakka ja valtatie kahden perusparannukseen, Rinne totesi.

Lisäbudjetista on saatava heti rahaa Poriin.

Antti Rinne (sd.)

Kysyttäessä Rinne arvioi, että rahaa pitää löytyä "kymmeniä miljoonia".

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen totesi, että jo kymmenen miljoonaa euroa auttaisi paljon. Hänen mukaansa junaradan sähköistykseen riittäisi 4,4 miljoonaa euroa, jolloin valtatie kakkosen eli Porin ja Helsingin välisen valtatien kunnostukseen jäisi vielä lähes kuusi miljoonaa euroa.

Koulutusta ja uutta työtä

Demarijohtaja Antti Rinne korosti, että valtiovalta ei voi pakottaa yritystä jatkamaan tuotantoaan, vaikka Venatorin katsotaan Porin seudulla pettäneen lupauksensa kantaa yhteiskuntavastuuta.

Entinen ay-johtaja Rinne kannusti Venatorilta lähtöpassit saavia työntekijöitä käyttämään kaikki mahdollisuudet uudelleenkoulutukseen ja uusien työvaihtoehtojen etsimiseen, vaikka tilanne tuntuu epäoikeudenmukaiselta.

Venatorin (entinen Huntsman ja Vuorikemia) tehdas Meri-Porissa
Venator sulkee Porissa sijaitsevan pigmenttitehtaansa vuoteen 2021 mennessä.Katja Halinen / Yle

Valtion ja kuntien tehtävä on Rinteen mielestä tehdä kaikkensa sen eteen, että työntekijöille järjestyy mahdollisuuksia hakeutua uusille aloille. Rinne totesi, että myös Venatorilla on iso vastuu työntekijöiden työllistymisen tukemisessa.

Rinteen tiedotustilaisuudessa kävi ilmi, että Venator ei ollut vielä maanantaina antanut työntekijäpuolelle kutsua yt-neuvotteluihin. Vielä viime viikolla yt-neuvottelujen odotettiin alkavan tänään maanantaina.