1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. e-urheilu

Tuhansia tietokonepelejä julkaistaan joka vuosi – Miksi juuri Dota 2 on yksi maailman suosituimmista kilpapeleistä?

E-urheilun myötä pelitalot kiinnittävät yhä enemmän huomiota myös yleisön tarpeisiin. Suomalaismenestystä tuonut Dota 2 ei ole yleisölaji helpoimmasta päästä.

Kuva: Valve Corp.

Loimuavat hahmot ryntäilevät Tolkienin Keski-Maata muistuttavassa ympäristössä. Ilmassa lentelee nuolia, keihäitä ja erivärisiä tulipalloja. Sotakirveet heiluvat ja salamat iskevät. Välillä välähdykset valaisevat koko taistelutantereen.

Selvää on, että jonkilaisesta taistelusta on kyse, mutta sen tarkempaa arviota tilanteesta on vaikea sanoa ilman omakohtaista kokemusta Dota 2 -pelistä.

Haasteellisuudestaan huolimatta Dota 2 on yksi maailman suosituimmista kilpapeleistä. Kun pelin mestaruudesta kamppailtiin elokuussa The International -turnauksessa Vancouverissa, finaalia seurasi lähes 15 miljoonaa ihmistä.

Se on paljon katsojia, kun ottaa huomioon, että pelillä on kuukausittain reilut kymmenen miljoonaa aktiivista pelaajaa.

Mikä on Dota 2:n suosion salaisuus? Mikä tekee tietokonepelistä juuri sen pelin, jonka mestaruudesta pelaajat palkitaan miljoonilla dollareilla?

E-liigoja, major-turnauksia ja miljoonapotteja

Menestyvän kilpapelin luominen vaatii pelinkehittäjältä paljon työtä. Ensinnäkin sen täytyy kehittää hyvä peli, jossa on kilpailullinen tarkoitus. Pelin, joka kerää miljoonia pelaajia ja luo ympärilleen aktiivisen yhteisön. Jo pelkästään tämä on saavutus.

Pelkkä suosio ei kuitenkaan riitä. Pelin ympärille on luotava kilpailutoimintaa, liigoja ja turnauksia. Pelaajat on saatava kilpailemaan keskenään ja tavoittelemaan turnausvoittoja sekä kärkisijoja ranking-taulukoissa.

Pelitalot ovat ratkaisseet tämän ongelman kukin omalla tavallaan.

Joidenkin pelien mestaruus ratkaistaan jääkiekkoliiga NHL:ää muistuttavissa sarjoissa. Esimerkiksi räiskintäpeli Overwatchia pelataan liigassa, jossa on tarkkaan määritelty kausi otteluineen. Joka kaudella OWL:ssä (Overwatch League) pelaavat samat 12 joukkuetta. NHL-joukkueiden tapaan ne ovat sidoksissa tiettyihin kaupunkeihin. Liigasta löytyy muun muassa Boston Uprising, Dallas Fuel, London Spitfire ja Shanghai Dragons.

Toisten pelien mestaruus selvitetään golfista tai tenniksestä tutulla turnaustavalla, jossa tiettyjä major-turnauksia pidetään lajin tärkeimpinä tapahtumina. Paikkansa major-turnaukseen joukkue voi saada joko kutsulla tai tahkomalla läpi minor-turnauksia.

Kahdeksas The International -turnaus järjestettiin Vancouverissa elokuun lopussa. Pelitalo Valven järjestämään turnaukseen osallistui 18 joukkuetta. Kuva: Otto Luukanen

Palkintosummien suhteen kirkkaasti suurinta turnaustoimintaa pyöritetään Dota 2:n ympärillä. Pelkästään pelin arvostetuimman turnauksen, The Internationalin, voittopotti oli tänä vuonna yli 25 miljoonaa dollaria. Yhteensä Dota 2 -turnauksissa on tämän vuoden aikana jaettu palkintorahoja jo noin 170 miljoonan dollarin edestä. Se on enemmän kuin neljän seuraavaksi suosituimman kilpapelin palkintosummat yhteensä.

Pelin pitää viihdyttää myös yleisöä

Liigoihin ja turnauksiin on turha kaataa miljoonia dollareita, jos kukaan ei seuraa niitä. Menestyvän kilpapelin pitää olla kiva pelata, mutta sitä pitää olla myös mukava katsella. E-urheilun myötä pelejä ei voi enää tehdä pelkästään pelaajien ehdoilla.

Tämä ei aiheuttanut hirveästi päänvaivaa pelinkehittäjille silloin, kun e-urheilun suurin fanijoukko oli toiset pelaajat. Yleisön rakenne on kuitenkin muuttumassa ja yhä enemmän katsojien joukossa on ihmisiä, joilla ei ole omakohtaista kokemusta pelistä.

– Nyt ollaan siirtymässä aikaan, jossa muutkin kuluttajat tulevat e-urheilun pariin. He haluavat ymmärtää, mitä siellä tapahtuu. Tämä on aika kriittistä sen suhteen, minkälaisia pelejä tuodaan sellaiselle yleisölle, sanoo Suomen elektronisen urheilun liiton SEUL:n puheenjohtaja Joonas Kapiainen.

Pelinkehittäjät joutuvat pohtimaan, miten pelejä voidaan näyttää katsojille niin, että lopputulos on edes jollain tavalla ymmärrettävää. Tähän ei riitä, että pelaajien näyttöjä kuvataan olkapäiden yli.

Counter-Strike -turnaus Kuva: AOP

Yleisöä varten peleihin on rakennettu paljon erilaisia ominaisuuksia, jotka helpottavat pelin seuraamista. Peleissä on katsojamoodi, joka antaa yleisölle kokonaiskuvan pelin tapahtumista yksittäisen näytön sijaan.

Kuten perinteissäkin urheilussa, osa peleistä on yleisöystävällisempiä kuin toiset. Counter-Striken kaltainen räiskintäpeli aukeaa nopeasti katsojalle, mutta Dota 2:n kaltaiset taisteluareenamoninpelit (eli MOBA-pelit) ovat hankalampia hahmottaa.

– Ulkopuolisen on vaikea tajuta, että mitä siellä tapahtuu, koska hän ei tunne niitä hahmoja tai niiden kykyjä tai sitä, miten se joukkue pelaa yhteen, Kapiainen sanoo.

Monimutkaisuus ei ole hyvä asia Dota 2:n kannalta, huomauttaa tämän vuoden The International -turnauksen voittaneessa OG-joukkueessa pelaava Jesse Vainikka alias JerAx.

– Dotaa on vaikea lähteä purkamaan, kun sitä katsoo ekaa kertaa. Jos sua oikeasti alkaa kiinnostaa, sun pitää lähteä pelaamaan sitä, Vainikka sanoo.

Ja moni on lähtenyt.

Menestyvä kilpapeli on jättipotti peliyhtiölle

Peliyhtiölle miljoonia pelaajia keräävä kilpapeli on jättipotti. Ensinnäkin e-urheilu pidentää pelin elinkaarta. Liigojen ja turnauksien kautta peli on jatkuvasti esillä, ja huippupelaajien innoittamina myös tavalliset pelaajat palaavat yhä uudestaan pelin pariin.

Mitä pitempään peli säilyy huipulla, sitä enemmän sen parissa vietetään aikaa ja sen enemmän pelaajat tekevät ostoksia sen sisällä mikromaksuilla. Kilpapeleissä rahalla ei saa parempia taitoja, mutta sankarin ulkonäköä voidaan muokata. Tässäkin huippupelaajat auttavat suunnannäyttäjinä.

Pelaajamäärältään yksi maailman suurimpia pelejä, League of Legends, on lähes kymmenen vuotta vanha peli. Se tuottaa yhä muutaman miljardin dollarin liikevaihdon sen kehittäneelle Riot Gamesille.

Dota 2 on puolestaan viisi vuotta vanha peli. Erittäin suosittu kilparäiskintäpeli Counter-Strike: Global Offensive on yli kuusi vuotta vanha ja itse CS-pelisarja on jo lähes 20 vuotta vanha.

Toki kaikista näistä peleistä on julkaistu uusia versioita ja pelimuotoja on päivitetty, mutta näitä uudistuksia voisi verrata jääkiekkoliigan pieniin sääntömuutoksiin ja muutaman uuden jäähallin rakentamiseen. Itse peli pysyy samana.

Kuinka kauan sitten peli voi säilyttää valtapeli-asemansa?

Yksi vastaus on, että niin kauan, kun pelin ympärille muodostunut yhteisö pitää peliä pystyssä. Vainikka uskaltaa ennustaa Dota 2:lle vielä ainakin viisi vuotta huipulla. Ehkä enemmänkin, jos yhteisö säilyy elinvoimaisena.

Kolme vuotta ammattilaisena pelannut Vainikka on Dota 2:n lisäksi pelannut kilpatasolla Counter-Strikeä ja Team Fortressia. Uuteen peliin siirtyminen ei häntä huoleta.

– Mulla ei ole mitään ongelmaa pelin vaihtamisen kanssa. Tällä hetkellä Dota on vaan ollut se peli, mutta kyllä mä tulevaisuudessa näen, että pelaan jotain muutakin peliä, Vainikka toteaa.

Dota 2 -pelin maailmanmestari, e-urheilija Jesse Vainikka Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Kun siirtyminen tapahtuu, se on kerrasta poikki. Kilpatasolla menestyminen samanaikaisesti useammassa pelissä on mahdotonta. Tunnit loppuvat vuorokaudesta kesken. Vainikka saattaa viettää puolet vuorokaudesta Dota 2:n parissa, joten edes huvin vuoksi pelailuun ei ole aikaa.

Pelitalot vakiinnuttavat asemiaan

E-urheilussa on nähtävissä tiettyjen pelinkehittäjien valta-aseman vakiintuminen. Turnauspuolella suurimmat organisoijat ovat niin ikään vakiinnuttamassa asemiaan. Tämän hetken suurin organisoija e-urheilussa on saksalainen ESL, joka tekee yhteistyötä lähes kaikkien suurien pelitalojen kanssa.

Mutta vielä tällä hetkellä e-urheilun kenttä on avoin ja kenellä tahansa on mahdollisuus julkaista hyvä kilpailullinen peli ja sen pohjalta käynnistää kilpailutoiminta.

Suomen elektronisen urheilun liiton SEUL:n puheenjohtaja Joonas Kapiainen kuitenkin arvelee valta-asemien vakiintumisen voimistuvan tulevaisuudessa.

– Seuraavan viiden, kymmenen vuoden sisällä valtapelit saavuttavat viihdearvoltaan niin suuren aseman, että uusien pelintekijöiden mahdollisuudet päästä läpi vaikeutuvat, Kapiainen ennustaa.

Kehitystä voi verrata Hollywoodiin. Amerikkalaista elokuvamaailmaa hallitsee kuusi jättistudioita, jotka määrittelevät kaupallisen elokuvatoiminnan säännöt.

E-urheilun puolella jättien määrä on pienempi. Tietokonepelien puolella kaksi yhtiötä nousee ylitse muiden. Amerikkalaiset pelitalot Activision Blizzard ja Valve hallitsevat suvereenisti alaa. Yksityisomistuksessa olevan Valven katalogista löytyy muun muassa Dota 2 ja Counter-Strike: Global Offensive. Seitsemän miljardin dollarin liikevaihtoa pyörittävä Activision Blizzard puolestaan hallinnoi sellaisia pelejä kuin Overwatch, StarCraft, Heroes of the Storm, Heartstone ja World of Warcraft.

Kaksikon kovin haastaja on amerikkalainen Riot Games -yhtiö, jonka League of Legends on ammattilaispelaajamäärältään maailman toiseksi suurin kilpapeli heti Counter-Striken jälkeen. Rahkeita haastamiseen löytyy sillä Riot Gamesin omistaa kiinalainen teknologiajätti Tencent, yksi maailman arvokkaimmista yrityksistä. Tencent omistaa myös 40 prosenttia Epic Gamesista, jonka mobiilihitti Fortniten ympärille ollaan parhaillaan rakentamassa turnaustoimintaa.

Konsolipuolella Microsoft ja Sony puolestaan määräävät tahdin.

Counter-Strike Global Offensive dizLownin pelaajia Kuva: Joel Tainio

Dota 2:n mestaruudesta kisattiin jo ennen pelin julkaisua

E-urheilu on viime vuosina kasvanut räjähdysmäisesti, eikä hiipumisen merkkejä ole ilmassa. Yhä useampi pelinkehittäjä miettii, miten peleihin voidaan luoda kilpailullisia ominaisuuksia ja miten yleisö houkutellaan mukaan.

Dota 2:n kehittänyt peliyhtiö Valve ymmärsi tämän ensimmäisten joukossa. Yhtiö järjesti ensimmäisen The International -turnauksen Kölnissä vuonna 2011, kaksi vuotta ennen itse pelin julkaisua.

Turnaukseen kutsuttiin 16 joukkuetta tavoittelemaan miljoonan dollarin pääpalkintoa. Tuntemattoman pelin mestaruudesta käyty turnaus striimattiin internetiin neljällä kielellä.

Ensimmäisen The International -turnauksen tarkoituksena oli esitellä Dota 2 pelimaailmalle ja vakuuttaa, että siitä on Defense of the Ancients -nimisen pelin manttelin perijäksi.

Tämä toteutui.

Ja seitsemän vuotta myöhemmin peli tuli viimeistään tutuksi myös suomalaisille, kun kahden suomalaispelaajan Jesse Vainikan ja Topias "Topson" Taavitsaisen edustama joukkue voitti maailman suurimman e-urheiluturnauksen ja pokkasi 11 miljoonan dollarin palkintosumman.

Tarkennettu 23.9.2018 kello 19:45: Dota 2 on yksi maailman suosituimmista kilpapeleistä. Esimerkiksi League of Legends on pelaajamäärältään suositumpi peli.