Mielenterveyspalveluiden ja päihdehuollon saatavuus ovat jäämässä soteuudistuksessa maakuntien päätettäväksi

Pelkona on, että mielenterveyspalveluita ei valita sotekeskuksien erityisaloiksi tai erikoisterveydenhuolto tukkiutuu.

Mielenterveyshoito
Saavatko itsemurhaa harkitsevat hoitoa?
Saavatko itsemurhaa harkitsevat hoitoa?

Mielenterveyspalveluiden ja päihdehuollon tilanne sosiaali- ja terveysuudistuksen jälkeen riippuu pitkälti maakunnista, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila.

Tämänhetkisen esityksen mukaan sotekeskuksissa on perusterveydenhoito ja lisäksi vähintään kaksi erikoisalaa. Varhilan mukaan uudistuksessa ei ole määritelty, mitkä erikoisalojen tulisi olla.

– Maakunta arvioi väestön palvelutarpeet. Jos maakunnan väestössä on paljon mielenterveysongelmia, järkevä maakunta tekee niin, että mielenterveyspalveluita on tarjolla, Varhila sanoo.

Varhila ja Mielenterveysseuran kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck vierailivat Ylen A-studiossa maanantaina.

Meneekö erikoisterveydenhuolto tukkoon mielenterveyspotilaista?

Wahlbeck kertoo, että Mielenterveysseurassa ollaan huolissaan soteuudistuksen vaikutuksista. Pelkona on, että moniongelmaisten potilaiden hoito pirstoutuu ja hyvän mielenterveyshoidon saatavuus heikkenee.

– Tänä vuonna tehdään miljoona käyntiä mielenterveys- ja päihdeammattilaisten luona. Meillä on pelko, että nämä käynnit häviävät perustasolta ja kaikki paine siirtyy erikoisterveydenhuoltoon, joka menee aivan tukkoon tästä tilanteesta, Wahlbeck sanoo.

Varhila vastaa Wahlbeckin huolenaiheisiin, että maakunnille on merkitty velvollisuus viedä mielenterveyspalveluja myös perustason yksiköihin.

Maakuntia ei ole kuitenkaan haluttu sitoa tiettyihin erityisaloihin, sillä eri puolilla maata on erilainen väestöpohja, joten tarpeet ovat vaihtelevat.

Varhila uskoo myös, että palveluntarjonnan lisääntyminen myös edesauttaa mielenterveysongelmien ehkäisyä ja varhaista puuttumista.

– Kun tavoitteena on, että varhaisessa vaiheessa on paljon enemmän palveluntarjontaa kuin nyt, pääset nopeasti palveluiden pariin ja mahdollisimman kynnyksettömästi. Näin päästään puuttumaan ennaltaehkäisevästi eikä mielenterveysongelmista koskaan kasvaisi niin isoja ja vakavia.