Trump: Kavanaugh yhä matkalla Korkeimman oikeuden tuomariksi – ehkä pienellä viiveellä

Erityisesti demokraatit ovat vaatineet Brett Kavanaugh'n nimityksen lykkäämistä ahdistelusyytösten takia.

Yhdysvaltain korkein oikeus
Donald Trump ja Brett Kavanaugh puhujalavalla Valkoisessa talossa, Kavanaugh poistuvan Trumpin edessä
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump (takana) esitteli Brett Kavanaugh'n ehdokkaanaan Korkeimman oikeuden yhdeksänneksi tuomariksi Washingtonissa 9. heinäkuuta 2018.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomarinimitys etenee vakaasti ahdistelusyytöksistä huolimatta. Trumpin mukaan hänelle sopii, jos Brett Kavanaugh'n nimityksen vahvistus lykkääntyy senaatissa syytösten selvittämisen takia.

– Jos se viivästyy vähän, niin se viivästyy vähän, Trump sanoi toimittajille Valkoisessa talossa.

Kalifornialaisessa yliopistossa professorina työskentelevä Christine Blasey Ford syyttää Kavanaugh'ta seksuaalisesta ahdistelusta, joka tapahtui hänen mukaansa 1980-luvun alussa heidän ollessaan lukiolaisia. Hän tuli asian kanssa julkisuuteen sunnuntaina. Kavanaugh kiisti jälleen syytökset maanantaina.

Trump sanoi, että hän luottaa tuomariehdokkaaseensa täysin eikä Kavanaugh'lla ole hänen mukaansa "tahraakaan menneisyydessään".

Sekä Ford että Kavanaugh ovat tarjoutuneet senaatin kuultavaksi asiassa. Heidän kuulemisensa on saanut tukea niin demokraatti- kuin republikaanisenaattoreilta.

Trump sanoi maanantaina, että olisi toivonut demokraattien tuoneen syytökset julki aiemmin. Demokraatit ovat vastustaneet jyrkästi konservatiivina pidetyn Kavanaugh'n nimitystä Korkeimman oikeuden elinikäiseen tuomarinvirkaan.

Ford oli kertonut asiasta sekä demokraattisenaattorille että Washington Post -lehdelle heinäkuussa, kun Kavanaugh'n nimi nousi esiin mahdollisena ehdokkaana Korkeimman oikeuden tuomariksi. Lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Ford oli kuitenkin aiemmin halunnut pitää nimensä salassa.

Lue lisää:

WP: Trumpin tuomariehdokasta ahdistelusta syyttävä nainen astui julkisuuteen

Analyysi: Trumpin tuomarinimityksellä voi olla rajut seuraukset naisille – toistakymmentä osavaltiota voi kieltää abortin

Lähteet: Reuters, AFP, AP