Brittihovin tuorein jäsen Meghan mukana keittokirjaprojektissa – hyväntekeväisyyshankkeella saadaan varoja yhteisöprojektille

Hankkeen taustalla on Lontoon Grenfell Tower -tornitalon palon jälkeen syntynyt yhteisöllisyys, kun tilapäismajoituksessa olleet naiset kävivät valmistamassa perheilleen ruokaa muslimien kulttuurikeskuksessa.

Meghan, Sussexin herttuatar
Sussexin herttuatar Meghan
Sussexin herttuatar MeghanFacundo Arrizabalaga / EPA

Britanniassa on julkistettu uusi keittokirja Together: Our Community Cookbook, joka herättää mielenkiintoa ja saa julkisuutta. Mielenkiinnon taustalla on brittihovin tuorein jäsen, Sussexin herttuatar Meghan, joka on ollut mukanan hankkeessa.

Kyseessä on Meghanin ensimmäinen oma projekti. Hän ehdotti keittokirjan julkistamista rahoituksen hankkimiseksi hyväntekeväisyyteen eli yhteiskeittiön avoinna pitämiseen.

Monikulttuurinen keittokirja esittelee yli 50 reseptiä Euroopasta, Lähi-idästä, Pohjois-Afrikasta ja itäiseltä Välimereltä. Kirjasta saatavilla tuloilla tuetaan yhteisöllisiä hankkeita. Kirja on osa kuninkaallisen säätiön, The Royal Foundationin (siirryt toiseen palveluun) hyväntekeväisyystoimintaa.

Idea sai alkunsa Lontoon Grenfell Tower -tornitalon palon jälkeen. Kesäkuussa 2017 raju tulipalo 24-kerroksisessa asuintalossa tappoi 71 ihmistä. Hengissä selvinneet joutuivat muuttamaan tilapäismajoitukseen.

Palon jälkeen yhteisön naiset kävivät valmistamassa perheilleen, ystävilleen ja naapureilleen ruokaa paikallisessa muslimien kulttuurikeskuksessa. Syntyi yhteisöllinen Hubb-keittiö eli Hubb Community Kitchen. Hubb on arabiaa ja tarkoittaa rakkautta.

Kun naiset keittivät yhdessä ja jakoivat reseptejä, heistä alkoi kehittyä yhteisö. Kokkaaminen yhdisti, paransi ja antoi jotain odottamista. Ongelmana kuitenkin oli varojen puute. Yhteiskeittiötä pystyttiin pitämään avoinna vain kerran viikossa.

Sussexin herttuatar vieraili ensimmäisen kerran keittiössä tammikuussa 2018 ja on jatkanut säännöllisiä yksityisiä käyntejä. Herttuatar ihastui hankkeesta, sillä hän koki yhdessä kokkaamisen voimaannuttaneen naisia. Meghan ehdotti keittokirjan tekemistä toiminnan rahoittamiseksi, sillä hänen mielestään hanke valmentaisi naisia ruohonjuuritasolla.

Hanke toteutui ja kirjassa on nyt herttuattaren kirjoittama esipuhe. Keittiön koettiin antaneen naisille hyvää ruokaa, rakkautta tukea ja ystävyyttä.

Meghan itse on ruokaharrastaja eli foodie. Hän suhtautuu ruokaan intohimoisesti ja kokee yhdessä kokkaamisen erityisenä tapana vahvistaa yhteisöjä.

Meghan meni naimisiin prinssi Harryn kanssa viime toukokuussa. Meghan ja Harry sekä Harryn veli Cambridgen herttua, prinssi William ja hänen puolisonsa Cambridgen herttuatar Catherine ovat kaikki mukana The Royal Foundation -säätiössä.

Lue myös:

Meghancooks for Grenfell: Duchess announces support for charity cookbook (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP, AP, Reuters