Väitös: Äidin reikiintyneistä hampaista lähtöisin oleva tulehdus vaikuttaa raskauteen ja vauvaan

Hoitamattoman hammaskarieksen aiheuttama tulehdus leukaluussa on yleinen ja suhteellisen helposti hoidettava raskauskomplikaatioiden riskitekijä, Ulla Harjunmaa sanoo.

Hammassairaudet
Nainen hammaslääkärissä
Kuvituskuva. Äidin reikiintyneistä hampaista lähtöisin oleva tulehdus on yhteydessä lyhentyneeseen raskauden kestoon sekä lapsen pieneen syntymäkokoon.Tiina Jutila / Yle

Äidin reikiintyneistä hampaista lähtöisin oleva tulehdus on yhteydessä lyhentyneeseen raskauden kestoon sekä lapsen pieneen syntymäkokoon.

Tähän tulokseen tultiin hammaslääketieteen lisensiaatin Ulla Harjunmaan tuoreessa väitöskirjatutkimuksessa.

Väitös tarkastetaan 28. syyskuuta Tampereen yliopistossa.

Väitöstutkimuksessa todettiin äidin reikiintyneistä hampaista lähtevän ja hampaan juurten ympärillä leukaluussa esiintyvän periapikaali-tulehduksen olevan yhteydessä lyhentyneeseen raskauden kestoon sekä lapsen pieneen syntymäpituuteen, painoon ja pään ympärykseen.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on todettu vastaavanlainen yhteys keskosuuden ja hampaiden kiinnityskudostulehduksen, parodontiitin, välillä.

Ennenaikainen syntymä ja kasvun hidastuminen kohdussa lisäävät pikkulapsikuolleisuutta ja voivat altistaa lapsen pitkäaikaissairauksille tai kehityksen viivästymiselle.

Karies maailman yleisimpiä kroonisia sairauksia

Yhteys välittyi Harjunmaan mukaan ainakin osittain elimistön yleisen puolustusvasteen kautta. Hammastulehdus nostaa puolustusvastetta, joka taas vaikuttaa haitallisesti sekä raskauteen että kohdussa olevaan vauvaan.

Tulehdus syntyy Harjunmaan mukaan, jos reikiintynyttä hammasta ei paikata ajoissa, jolloin bakteerit pääsevät etenemään hampaan ydinonteloon ja sitä kautta leukaluuhun.

Karies on maailman yleisimpiä kroonisia sairauksia. Harjunmaa teki tutkimuksen Malawissa, Afrikassa. Hänen tutkimuksessaan oli mukana yli 1 200 naista. Tulehdukset ovat paljon yleisempiä Malawissa kuin Suomessa, ja siellä syntyy paljon lapsia keskosina.

– Tutkimus toteutettiin siellä, koska täällä Suomessa vastaavan otoskoon saamiseksi olisi vaatinut vuosien työn ja valtavan määrän ihmisiä.

Karieksen ehkäisy pitäisi ottaa huomioon lisäravinteita antaessa.

– Matalan tulotason maissa raskaana oleville naisille suositellut hivenaine- ja monivitamiinilisät saattavat lisätä karieksen esiintymistä alueilla, joissa sekä suusairaudet että aliravitsemus ovat yleisiä.

Suhteellisen helposti hoidettava

Myös Suomessa naisilla hammasperäiset infektiot ovat yleisiä, mutta hampaat usein juurihoidetaan. Samat mekanismit hammastulehduksissa toimivat Harjunmaan mukaan myös Suomessa, vaikka täällä ei ole tehty vastaavaa tutkimusta.

Etenkin tupakoivat naiset tai ne, joilla on terveysriskejä, ovat Harjunmaan mukaan alttiita tulehduksille.

– Tutkimuksen loppupäätelmänä todettiin, että hoitamattoman hammaskarieksen aiheuttama tulehdus leukaluussa on yleinen, aiemmin tunnistamaton ja suhteellisen helposti hoidettava raskauskomplikaatioiden riskitekijä.