Lämpö palaa kolmeksi päiväksi – etelässä jopa yli 20 astetta

Ylen meteorologin Matti Huutosen mukaan yli 20 asteen lämpötilat syyskuun puolivälin jälkeen ovat tilastojen perusteella poikkeuksellista herkkua.

sää
puolukoita varvuissa
Ismo Pekkarinen / AOP

Suomeen on virtaamassa lämmintä ilmaa, joka tuo mukanaan kesän tuntua etelään ja maan keskiosiin.

Helteeseen ei Ylen meteorologin Matti Huutosen mukaan päästä mutta etelässä 20 asteen raja voi paukahdella rikki huomenna. Torstaina ja perjantaina 20 astetta voi ylittyä myös maan keskiosissa.

Pohjoisessa lämpötila on 10–15 astetta myös lähipäivinä.

Suomeen virtaava lämmin ilma liittyy Pohjois-Atlantilla riehuneeseen Helene-hurrikaaniin ja voimakkaaseen matalapaineeseen, jonka myötä Keski- ja Itä-Euroopasta pääsee pullahtamaan Suomeen lämmintä ilmaa.

Ylin lämpötila -grafiikka.
Yle Sää

Huutonen muistuttaa, että syyskuiseen keliin kuitenkin kuuluu sumu tai sumupilvi, ja jos sumu ei päivänkään aikana hälvene, niin lämpötilat voivat jäädä selvästi alle 20 asteen lukemiin.

Huutosen mukaan tilastojen valossa yli 20 asteen lämpötilat syyskuun puolivälin jälkeen ovat poikkeuksellista herkkua.

Helle tässä vaiheessa vuotta on vieläkin harvinaisempaa. Edellinen hellekeli tähän aikaan vuodesta mitattiin 17.9.1947 Tampereella, jossa mittari kipusi 25,2 asteeseen.

Lauantaina Suomen yli liikkuu sateita ja ilma viilenee. Huutosen mukaan on enteitä siitä, että ensi viikolla ilma on huomattavasti tämän viikon loppupuolta viileämpää.

Etelässä päivällä lämpötila on ehkä noin kymmenen astetta ja pohjoisessa viisi astetta.