Nyt tehdään siideriä kotipihan omenoista – bloggaaja paljastaa helpon reseptinsä

Bloggaaja Mika Laitisen kokemuksen mukaan suomalaisista omenoista syntyy ainutlaatuisen makuista siideriä jo kolmessa viikossa.

Mika Laitisella on kymmenen vuoden kokemus talviomenoiden muuttamisesta maukkaaksi siideriksi. Kuva: Mari Varonen

Suomalaisista omenoista syntyy raikkaan hapokasta siideriä, jossa maistuu puhtaasti omenan maku.

Ja sen valmistaminen on helppoa, lupaa siideriharrastaja ja bloggaaja Mika Laitinen. Omenamehu laitetaan käymään ja pullotetaan. Poreet syntyvät makeutusaineella pullossa.

– Suomalainen siideri eroaa perinteisten siiderimaiden tuotteista: englantilaisissa ja ranskalaisissa siidereissä on voimakkaita mausteisia ja tanniinisia piirteitä, sanoo Laitinen.

Perinteinen siideri on siis käynyttä omenamehua. Valtaosa kaupan siidereistä valmistetaan omenamehutiivisteestä ja lisätyistä aromeista, ja niiden mehupitoisuus voi olla alle 40 prosenttia.

Itsetehdyn siiderin maku ja hapokkuus riippuvat omenoiden sokeripitoisuudesta, happamuudesta ja tanniineista. Laitisen mukaan tasapainoinen siideri syntyy useita omenalajikkeita yhdistämällä. Myös hiivalla voidaan korostaa tai peittää omenan omia piirteitä.

Suomalaisesta laimentamattomasta omenamehusta saa alkoholipitoisuudeltaan noin 5-prosenttista siideriä. Kuva: Maltainen-blogi

Jyväskyläläisen Mika Laitisen päälaji on itse asiassa oluen paneminen: hän on ehtinyt tehdä kahdessa kymmenessä vuodessa 300 erää olutta. Kokemuksiaan hän jakaa suositussa Maltainen-blogissa (siirryt toiseen palveluun).

Laitinen on tehnyt siideriä kotipihan talviomenoista kymmenen vuoden ajan.

– Talviomenat eivät ole parhaita siideriomenoita, koska ne ovat erittäin hapokkaita, sanoo Laitinen.

Hapokkuuteen on löytynyt ratkaisu: blogissaan Laitinen kertoo käyttävänsä Nouveau-tyylistä viinihiivaa (siirryt toiseen palveluun), joka tuottaa hedelmäisiä käymisaromeja.

Jouluna avataan ensimmäiset pullot

Perinteisesti siideri on määritelty juuri omenoista valmistetuksi alkoholijuomaksi. Laitisen mukaan siideriä on mahdollista maustaa pienellä määrällä marjamehua, jolloin saa rosé-tyyppistä siideriä.

Varmimmin ensimmäinen siideri onnistuu kuitenkin pelkillä omenoilla, sillä marjat tai muut hedelmät saattavat muuttaa nesteen pH-tasoa hankalammin hallittavaksi.

– Itse tykkään pitää sen pelkkänä omenajuomana, sanoo Laitinen.

Nopeimmillaan siideri on valmista kolmessa viikossa. Toisena ääripäänä on perinteinen siiderinvalmistus Englannissa ja Ranskassa, jossa siideri laitetaan syksyllä sadonkorjuun aikaan käymään ja pullotetaan keväällä.

Laitinen on valinnut keskitien: jouluna avataan ensimmäiset pullot eli siideri on puolessatoista kuukaudessa valmista.

Mitä vähemmän mehua on käsitelty, sen parempi. Jaakko Kaksonen valmistelee murskattuja omenoita puristettavaksi Kaksolan mehuasemalla Outokummussa. Kuva: Reijo Oinonen

Mika Laitisen helppo siideriohje

Tarvikkeet:

20-25 litraa omenamehua

Käymisastia

Siideri- tai viinihiiva

Desinfiointiaine

Lappo

Lämpömittari

Lasipulloja, korkituslaite, kruununkorkkeja

1. Laadukas omenamehu on siiderin perusta

Mitä kypsempi omena, sen parempi – kypsyminen lisää omenoiden sokeripitoisuutta, jota tarvitaan käymisessä. Kymmenien kilojen mehustus onnistuu helpoiten mehustusasemalla tai kotona mehulingolla. Höyrymehustamista ei suositella, koska se antaa siideriin epätoivotun keitetyn hedelmän maun. Omenoista saa mehua noin 50–70 prosenttia omenoiden painosta.

2. Mikä hiiva on paras?

Siiderin valmistukseen käyvät siiderihiivat, viinihiivat ja jopa oluthiivat – Mika Laitisen suositus aloittelevalle siiderintekijälle on toimintavarma kuivattu sampanjahiiva.

Viini- ja oluttarvikkeita myyvissä kaupoissa on myynnissä laaja valikoima erilaisia siiderintekoon sopivia hiivoja, marketeissa puolestaan valikoima on suppeampi. Hiivat myydään yleensä alle 10 gramman paketeissa, joka riittää 20-25 litraan siideriä eli marketeissa myytävien käymisastian tilavuuden verran.

Jokainen hiiva vaikuttaa omalla tavallaan siiderin makuun: yksi hiiva peittää ja toinen korostaa omenan omia piirteitä. Kuva: Annika Martikainen / Yle

3. Älä anna pöpöjen pilata siideriä

Ensin käymisastiat, lappoletkut ja pullot puhdistetaan liottamalla päivän tai pari puhdistusaineessa. Tehokkaan pesuliuoksen saa sekoittamalla 100g natriumperkarbonaattia sisältävää valkaisuainetta 25 litraan vettä. Puhdistuksen jälkeen välineet desinfioidaan esimerkiksi Star San -aineella, jota ei tarvitse erikseen huuhdella pois.

4. Valitse käymiseen tasainen lämpötila

Kuivahiiva nesteytetään valmistajan ohjeiden mukaisesti. Kaada huoneenlämpöinen omenamehu desinfioituun käymisastiaan ja lisää hiiva. Ilmalukko kiinni kanteen ja siihen vettä sisään. Säilytä käymisastiaa paikassa, jossa on tasainen, 18–23 asteen lämpötila. Anna omenamehun käydä 2–4 viikkoa, kunnes siideri on kirkastunut ja käyminen loppunut. Mitä korkeampi lämpötila, sitä lyhyempi kypsytysaika.

5. Poreet syntyvät pullossa

Varmista ennen pullotusta, että käyminen on loppunut – muuten pullot saattavat räjähtää! Käyminen on loppuvaiheessa, kun vesilukon pulputus on vähentynyt.

Lappoa siideri desinfioituihin pulloihin. Jos haluat poreilua, lisää pulloon sokeria, hunajaa tai omenamehua: esimerkiksi teelusikallinen sokeria puoleen litraan. Siideriin voi halutessaan lisätä säilöntäainetta, kuten sulfiitteja. Sulje kruununkorkkipullot.

Pidä siideri jälkikäymisen aikana huoneenlämmössä noin 1–2 viikkoa, jonka jälkeen siideri voidaan siirtää kylmään. Siideri on valmis nautittavaksi: jos juoma on liian kuivaa, sitä voi makeuttaa lisäämällä lasiin sokerisiirappia.

Vasemmalla mehu ennen käymistä. Oikealla kirkastunut siideri odottaa pullotusta. Kuva: Maltainen-blogi

Lue lisää: