Autolla pääsee taas helpommin rajan yli – Venäjä haluaa etukäteen tiedot rahoitusyhtiöistä

Venäjän Tulli voi jatkossa vapauttaa harkintansa mukaan rahoitusyhtiöiden omistamat autot vakuuden asettamisesta. Ehtona on, että Venäjän Tulli saa ennakkoon tiedot rahoitusyhtiöistä.

tullit
Vaalimaan tulli- ja raja-asema.
Vaalimaan tulli- ja raja-asema.Mauri Ratilainen / AOP

Venäjän uuden tullilain tulkintaan on saatu ratkaisu. Venäjällä tuli syyskuun alussa voimaan laki, jonka mukaan maahan voi viedä kerrallaan vain yhden ulkomaisen auton omistajaa kohden ilman ylimääräisiä veroja ja tullimaksuja.

Laki koskee myös osarahoituksella hankittuja autoja, joiden omistajaksi on merkitty rahoitusyhtiö.

Suomen Tullin mukaan Venäjän Tulli voi jatkossa vapauttaa harkintansa mukaan kyseisen yhtiön omistamat autot vakuuden asettamisesta.

Ehtona on, että Venäjän Tulli saa ennakkoon tiedot rahoitusyhtiöistä Suomen Tullilta. Päätösvalta on kuitenkin aina Venäjän Tullilla.

Ylijohtaja Jarkko Saksan mukaan Tulli on jo ollut yhteydessä suurimpiin autorahoitusta myöntäviin yhtiöihin Suomessa. Tulli kehottaa pienempiä yhtiöitä ilmoittautumaan sähköpostitse jo ensi viikon maanantaihin mennessä.

Tullin on tarkoitus välittää venäläisille yhdellä kertaa useamman yhtiön tiedot. Siksi yrityksiltä toivotaan ripeyttä, vaikka myöhemminkin tietonsa voi toki ilmoittaa.

– Tiukka aikataulu johtuu siitä, että sekä Suomen että Venäjän tulleilla on halu päästä tässä asiassa eteenpäin ja tällainen epämukavuustilanne rajan yli liikkuvien osalta ratkaistaan, sanoo Saksa.

Vain vakavaraiset yhtiöt säästyvät vakuudelta

Mikä tahansa yhtiö ei voi saada vapautusta vakuuden maksamisesta. Ylijohtaja Saksan mukaan yhtiön historiasta ei saa löytyä esimerkiksi verorikoksia tai suuria määriä maksurästejä.

Käytännössä yhtiön olisi oltava vakavarainen ja kykenevä suoriutumaan velvoitteistaan. Saksa kertoo ymmärtävänsä logiikan uuden tullilain taustalla.

– Taustalla on ilmiö, joka on ollut julkisuudessa esillä. On niin sanottuja "päiväperhoyhtiöitä", jotka voivat häipyä markkinoilta. Ja kun on väliaikaisesti viety auto Venäjälle, niin se voidaan myydä eteenpäin tai rekisteröidä tai muuten käyttää verottomasti Venäjällä. Lainsäädäntö tähtää juuri tällaisen kitkemiseen.

Uusi laki tuli monelle Suomessa täytenä yllätyksenä. Uusi laki aiheutti tuoreeltaan pitkät jonot esimerkiksi Vaalimaan raja-asemalle. Sen jälkeen henkilöautoliikenne on hiljentynyt. Saksan mukaan venäläisille on tullut yllätyksenä, miten yleistä autojen hankkiminen osamaksulla Suomessa on.

Suomen Tullin tavoitteena on edelleen, että Venäjä muuttaisi tullilakiaan sujuvammaksi tavallisen turistin kannalta.

– Pyydämme myös, että prosessi vakuuden asettamisesta olisi mahdollisimman läpinäkyvä ja helppo. Nyt meillä ei ole ihan tarkkaa kuvaa siitä, miten tämä prosessi kulkee, sanoo Jarkko Saksa.