Poliisi takavarikoi taideteoksen, jossa Suomen lippuun oli kiinnitetty ruumiinavauspöytäkirja – ministeriö: poikkeuksellista, että poliisi puuttuu taiteeseen

Taiteilija hämmästelee poliisin Pudasjärven taidenäyttelyn aiheuttamaa reaktiota: "Onhan teos ollut aiemminkin julkisesti esillä."

taide
Suomen lippu käsivarrella.
Lain mukaan Suomen lippua ei saa käsitellä miten vaan.Hanna Lumme / Yle

Poliisin Pudasjärven Taidehuone Pohjantähdestä poistaman taideteoksen yhteydessä poliisi tutkii Suomen lipun häpäisemistä ja kuolemansyyn selvittämissäännön (siirryt toiseen palveluun) rikkomista.

Taideteos poistettiin Huojuvat raukat kaatuu -näyttelystä, missä teos ehti olla esillä viikon ajan. Asiasta kertoi ensimmäisenä Kaleva (siirryt toiseen palveluun).

Rikoskomisario Risto Määttä Oulun poliisilaitokselta perustelee taideteoksen poistamista sillä, että lippuun on printattu tietoa, jota ei saa julkisesti levittää.

– Lippuun on printattu muun muassa lääkärin lausunto kuoleman syystä ja ilmoitus kuolemansyyntutkinnasta. Näitä tietoja eivät saa omaiset välittää eteenpäin, Määttä sanoo.

Taiteilija Marko Kaiponen kertoo, että teokseen on printattuna itsemurhan tehneet tytön kuolinilmoitus, poliisin selostus tapahtumapaikalta sekä ruumiinavauspöytäkirja.

Marko Kaiponen muistuttaa, että taideteos on ollut julkisesti esillä muun muassa Viitasaarella ja Helsingissä eikä sitä ole poistettu ennen Pudasjärven näyttelyä.

– Emme parikymmentä vuotta sitten pohtineet sitä saako näitä vainajaan liittyviä asiapapereita julkaista, Kaiponen sanoo.

Lippua käytetään moneen tarkoitukseen

Sisäministeriön erityisasiantuntija Hanne Huvila sanoo, että liputuskulttuuri kestää nykyisin sen, että lippua käytetään taiteessa.

– Ajat ovat sillä tavalla muuttuneet aikaisemmasta. Mutta jos katsomme lakia, Suomen lipussa pitäisi aina noudattaa oikeita mittasuhteita eikä siihen saa lisätä ylimääräisiä kuvia, kuvioita tai tekstiä.

Hanne Huvilan mukaan on poikkeuksellista, että poliisi on puuttunut Suomen lipun sisältävään taideteokseen poistamalla sen.

Suomen taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Kirsi Korhonen pitää poliisin puuttumista taidenäyttelyyn erittäin harvinaisena.

– Muistini mukaan Suomessa on poliisi poistanut viimeksi taideteoksen näyttelystä vuonna 2008 Kluuvissa, Korhonen toteaa.

Teos valmistui jo pari vuosikymmentä sitten

Taiteilija Marko Kaiponen suhtautuu poliisin toimiin hämmästellen. Hän kertoo keskustelleensa tapahtuneesta teoksessa kuolinilmoituksessa esiintyvän vainajan isän kanssa viimeksi tiistaina 18. syyskuuta.

– Keskustelimme asiasta yhteisymmärryksessä, Kaiponen sanoo.

Kaiponen muistuttaa, että taideteoksen hän on tehty jo parikymmentä vuotta sitten. Teoksessa oli tuolloin Suomen lippu, vainajaan liittyviä tietoja sekä teoksen ympärillä muun muassa satoja kuvia formulatähti Mika Häkkisestä. Teoksessa esiintyvä vainaja oli tehnyt itsemurhan.

Pudasjärveltä poliisin poistama teos on pelkistetympi niin, että Mika Häkkinen on poistettu teoksesta.

Kaiposen mukaan alkuperäisellä taideteoksella oli tarkoitus kertoa vastakohtaisuuksista eli rikkaasta menestyjästä, jota liputetaan ja vastakohtana pienestä ihmisestä omine ratkaisuineen.

– Tässä mielestäni on lähdetty halkomaan hiuksia ohi teoksen ajatuksen, Kaiponen sanoo.