Biokaasuyhtiön ongelmat syvenevät – nyt Mikkelissä neuvotellaan laitossopimuksen purkamisesta

Laitostoimittaja BioGTS ilmoitti urakan pysäyttämisestä taloudellisiin syihin vedoten.

biopolttoaineet
Biokaasutankkausaseman laitteistoa sekä BioSairilan logo.
BioSairilalla on biokaasun tankkausasema Mikkelin Graanilla.Esa Huuhko / Yle

Mikkeliin valmisteilla olevan biojalostamon laitostoimittaja haluaa purkaa urakkasopimuksen.

BioSairila Oy on aloittanut laitostoimittaja BioGTS Oy:n kanssa sopimuksen purkuneuvottelut yrityksen ilmoituksen pohjalta.

– Ilmoitus tuli eilen. Se oli pienoinen yllätys. Nyt meidän pitää ottaa haltuun tuo projekti. Laitosrakentaminen on hyvässä vaiheessa, ja seuraavaksi pitäisi aloittaa prosessilaitteiden asennukset, toteaa Biosairila Oy:n toimitusjohtaja Sami Hirvonen.

BioGTS ilmoitti urakan pysäyttämisestä taloudellisiin syihin vedoten. Neuvotteluissa pohditaan esimerkiksi alihankintasopimuksien siirtoa tilaajalle.

Maanrakennusurakka Metsä-Sairilan alueella jatkuu normaalisti. Tavoitteena on minimoida laitoksen valmistumiseen vaikuttavat viivästykset.

– Joku ratkaisu pitää saada lähiviikkoina ja ainakin tähän mennessä on neuvoteltu hyvässä yhteistyössä. Tavoitteena on, että hanke saadaan valmiiksi ensi kesään mennessä. Alunperin oli pieni odotus siitä, että jo vuoden vaihteessa olisi ehditty joltain osin laitoksen laitteita pyörittää, niin tämä varmasti viivästyy, kertoo Hirvonen.

Hirvosen näkemys on, että hankkeen kustannukset eivät kasva suunnitellusta, vaikka mutkia matkaan tulikin.

– Toki neuvottelut ovat vasta alkaneet ja katsotaan sitten eri osa-alueet, miten ne toteutetaan. Laitoksessa on varauduttu yhdeksän miljoonan euron investointiin ja siinä suuruusluokassa yritetään pysyä.

Biokaasulaitosten toiminnassa ongelmia ympäri maata

BioGTS:n toimittamien biokaasulaitosten käyttöönotossa on ollut ongelmia ympäri Suomea.

Näin on tapahtunut myös Mikkelin Haukivuorella, missä toimiva Biohauki Oy ilmoitti elokuussa purkavansa laitoksen toimitussopimuksen BioGTS:n kanssa. Yhtiön mukaan sopimuksen purkamisen syynä olivat laitoksen toiminnassa havaitut virheet ja puutteet.

BioGTS:n toimitusjohtaja Mika Rautiaisen mukaan Haukivuorella kyse on takuuajan korjauksiin liittyvästä kiistasta, ja sopimuksen purkaminen on laiton.

Toimitusjohtaja: "Meitä pyritään ahdistamaan nurkkaan"

Rautiainen syytti myös Jyväskylän kaupungin jätehuoltoyhtiö Mustankorkea Oy:ta Haukivuoren laitoksen sopimusriidoista. Mustankorkea purki oman laitossopimuksensa BioGTS:n kanssa viime helmikuussa.

– Entinen asiakkaamme Jyväskylän kaupungin jätehuoltoyhtiö Mustankorkea Oy konsultoi (BioHauki Oy:ta) tässä asiassa, ja pyrkii parhaansa mukaan ahdistamaan meitä nurkkaan. Se on tätä Jyväskylän kaupungin elinkeinopolitiikkaa, Rautiainen totesi BioGTS:n lähettämässä tiedotteessa.

Mikkelissä Biosairilan laitosurakka pysäytettiin BioGTS:n ilmoituksella taloudellisista syistä.

BioGTS on joutunut maksuhäiriöineen myös protestilistalle, missä yritykselle on merkitty toukokuussa reilun 6300 euron maksamaton saatava. Toimitusjohtaja Rautiainen kertoi Ylelle kesäkuussa, että maksuhäiriömerkintä johtui maksuliikennejärjestelmän ja tilitoimiston vaihdosta.

Noin kymmenen miljoonan euron laitoshankkeessa mukana myös valtion rahoja

Biosairilan biokaasulaitoksen pitäisi alkuperäisen aikataulun mukaan valmistua keväällä 2019. Laitoksen investoinnin kokonaiskustannus on noin 9,7 miljoonaa euroa, josta työ- ja elinkeinoministeriön kärkihanketukea on 3,4 miljoonaa euroa.

Hankkeen toteutuksesta järjestettiin kansainvälinen tarjouskilpailu, ja saatujen tarjousten perusteella biojalostamon toteuttajaksi valittiin Jyväskylässä toimiva laitostoimittaja BioGTS.

Mikkelin kaupunki omistaa BioSairilasta 80 prosenttia ESE Oy:n ja MetsäSairila Oy:n kautta. 20 prosenttia yhtiön osakkeista on BioGTS Oy:n omistuksessa.

– Myös nämä omistussuhteet ovat jatkossa neuvottelujen alla, kaikesta tähän urakkaan liittyvästä neuvotellaan. Tärkeintä on saada tuo urakka ja laitosrakentaminen jälleen käyntiin, toteaa Biosairila Oy:n toimitusjohtaja Sami Hirvonen.

Lue myös:

Hallituksen lempilapsi joutui hankaluuksiin: Biokaasulaitosten valmistajalla maksuhäiriöitä ja katteettomia lupauksia tuotoista

Isännän hurjasta haaveesta tuli vihdoin totta – Lehmän lannasta kaasua oman auton tankkiin

Biokaasuautoilu kutoo verkkonsa yhä ylemmäs Suomea – Tutkija: ”Tällä pidetään maaseutua elinvoimaisena”