1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jääkiekon miesten SM-liiga

Liiga-hallitusten ainoat naiset näkevät jääkiekossa muutakin kuin urheilua – "Liiga ei ole mikään miesten salakabinetti"

Jääkiekon liigajoukkueissa vaikuttavat naisjäsenet löytyvät Tampereelta ja Jyväskylästä. He tuovat muuten miehiseen lajiin pehmeitä arvoja ja perhenäkökulmaa.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Jypin hallituksen jäsen Sari Rito.
Jypin hallituksen Sari Rito on toinen Liiga-hallitusten kahdesta naisesta. Hän on käynyt Jypin peleissä jo pikkutyttönä isänsä kanssa.Jaana Polamo / Yle

Jääkiekon miesten SM-liigajoukkueiden hallituksissa on vain kaksi naisjäsentä. 15 joukkueessa on yhteensä 83 jäsentä. Tämä selviää Ylen tekemästä selvityksestä.

Jypin osaomistaja ja hallituksessa kymmenisen vuotta istunut Sari Rito pitää lukua jopa hieman yllättävänä.

– Hallituksessa toimimisessa kysymys on kuitenkin enemmän liiketoiminnasta kuin jääkiekosta. Siitä näkökulmasta katsottuna sukupuolella ei ole merkitystä, Rito sanoo.

Hän uskoo, että jääkiekon profiloituminen miesten lajiksi vaikuttaa asiaan.

– Harrastajisto on miesvoittoista, sitä kautta miehiä on hakeutunut myös hallitustehtäviin enemmän. Kokisin, että jääkiekossa kaivataan toistakin näkökulmaa, sillä katsomoissakin istuu paljon naisia.

Maskuliininen kulttuuri pehmentynyt

Liigan toinen nainen on Tapparan hallituksessa jo lähes 20 vuotta jäsenenä ollut Sirkka Hagman. Hän ei näe, että ainakaan omassa seurassa sukupuolella olisi suurta merkitystä, enemmänkin vaikuttavat ihmisten erilaiset ammattilaistaustat ja näkökulmat. Hagman pitää Tapparan hallitusta tasa-arvoisena.

– Ehkä alkuvaiheessa se miehinen kulttuuri oli vahvempi, mutta nykypäivänä ymmärretään esimerkiksi perheiden ja pehmeiden arvojen merkitys eri tavalla, Hagman miettii.

Ehkä alkuvaiheessa se miehinen kulttuuri oli vahvempi, mutta nykypäivänä ymmärretään esimerkiksi perheiden ja pehmeiden arvojen merkitys eri tavalla.

Sirkka Hagman

Maskuliiniseen kulttuuriin törmääminen oli Hagmanille aluksi jopa yllättävää.

– Olihan se jännittävääkin, hän muistelee.

Nuorten pelaajien varaemo

Sekä Sari Rito että Sirkka Hagman ovat päätyneet Jypin ja Tapparan hallituksiin oman tai perheen jääkiekkoharrastuksen vuoksi.

Sari Rito muistaa käyneensä Jypin peleissä jo pienenä tyttönä isänsä kanssa. Jypin hallituksessa olleen isän kuollessa kymmenisen vuotta sitten oli luonnollista jatkaa sellaisen asian parissa, joka oli olut isälle sydämen asia.

– Totta kai kyse on siitäkin, että haluaa seurata omia sijoituksiaan. Mutta erityisesti mietin sitä, mitä kaikkea tämä joukkue tuo koko maakunnalle.

Erityisesti mietin sitä, mitä kaikkea tämä joukkue tuo koko maakunnalle.

Sari Rito

Sirkka Hagman on perheineen jopa majoittanut useita Tapparan pelaajia. Kommelluksilta ei ole vältytty, kun nuoret pelaajat ovat koheltaneet ympäri Tampereen seutua.

– Ajattelen, että se on myös rikkaus perheelle, että näkee jääkiekkoilijan elämää silläkin tavalla.

Heikki Hiltunen, SM-liigan hallituksen puheenjohtaja
Sm-liigan hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen.AOP

"Naisia voisi olla enemmän"

SM-liigan hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen sanoo, että liigajoukkueiden hallituksiin on ylipäätään hankalaa saada osaavia uusia jäseniä.

– Tekisi hyvää, jos naisia olisi enemmän. Kysehän on kuitenkin liiketoiminnasta. Työyhteisön kannalta on parempi, mitä monipuolisempi se on.

Hiltunen ei usko, että liigaseuroilla olisi ongelmaa nimittää naisia hallitukseen.

– Uskon, että hallitukset ovat avoimia eri taustaisille ihmisille. Ja kyllä tässäkin työssä mennään osaaminen, ei sukupuoli edellä.

Lue lisää:

Tiedätkö, kuka vaikuttaa lätkäsuosikkisi taustalla? Yle selvitti kaikkien liigajoukkueiden hallitusten kokoonpanot

Naisten Liigan uusi puheenjohtaja Eeva Perttula haluaa houkutella sarjalle oman pääsponsorin – "Meidän pitää saada tehtyä itsemme tutuiksi ihmisille"

Lue seuraavaksi