"Uppoaako Israel Trumpin mukana?" – Israelissa huolestuttiin suhteiden heikentymisestä USA:n juutalaisiin ja demokraatteihin

Valkoisessa talossa puolestaan ollaan turhautuneita siihen, etteivät yhdysvaltainjuutalaiset tue presidentin Israelille myötämielistä politiikkaa, israelilaislehdet kirjoittavat.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja hänen puolisonsa Sara vierailivat Valkoisessa talossa maaliskuussa. Kuva: Olivier Douliery / EPA-EFE

Yhdysvaltain ja Israelin suhteet ovat vahvistuneet presidentti Donald Trumpin valtakaudella. Tähänastisen huippuhetkensä ne kokivat, kun Yhdysvallat vastoin yleistä kansainvälistä mielipidettä siirsi suurlähetystönsä Tel Avivista kiisteltyyn Jerusalemiin.

Israelissa on kuitenkin herännyt huoli siitä, mikä maan asema on Trumpin jälkeisenä aikana. Sekä The Times of Israel (siirryt toiseen palveluun) että The Jerusalem Post (siirryt toiseen palveluun) ja Haaretz-lehdet (siirryt toiseen palveluun) toteavat, että jo Yhdysvaltain marraskuisissa välivaaleissa Trumpin asema voi heikentyä, jos demokraatit voittavat. Ja Israelille tämä voi tietää ongelmia.

The Jewish People Policy Institute JPPI varoittaa (siirryt toiseen palveluun) tuoreessa raportissaan Israelin hallitusta unohtamasta demokraatteja ja Yhdysvaltain juutalaisyhteisöä.

Israelilainen instituutti korostaa, että Yhdysvaltain juutalaisyhteisö on pitkällä tähtäimellä yksi Israelin tärkeimmistä strategisista voimavaroista. Suhteet ovat kuitenkin viime aikoina heikentyneet.

"Demokraattien unohtaminen olisi virhe"

JPPI arvioi, että Israelin hallituksen konservatiivinen ja jyrkkä politiikka on etäännyttänyt niitä juutalaisia, joilla on liberaali maailmankatsomus.

Enemmistö yhdysvaltainjuutalaisista äänestää demokraatteja.

JPPI varoittaakin, että Israel saattaa tehdä merkittävän strategisen virheen, jos se mielistelee Trumpia demokraattien kustannuksella.

Raporttissa kehotetaan Israelia pyrkimään siihen, että se säilyttäisi Yhdysvaltain tuen yli puoluerajojen. Tämä on yhä monimutkaisempaa Yhdysvalloissa lisääntyvän ideologisen kahtiajaon myötä, raportti toteaa.

"Netanjahu vieraannuttaa Israelia liberaaleista"

Haaretz-lehden artikkelissa syytetään Israelin pääministeriä Benjamin Netanjahua poliittisesta suunnanmuutoksesta, jonka seurauksena Israel vieraannuttaa itseään liberaalidemokraattisesta maailmasta.

– Netanjahu kiihdyttää vauhtia, jolla Israel vieraantuu kaikista paitsi etnosentrisistä ja antidemokraattisista nationalisteista ja muukalaisvihamielisistä, kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun)Chemi Shalev Haaretzissa. (siirryt toiseen palveluun)

Shalev pohtii syitä sille, miksi Netanjahu on kääntynyt niin jyrkästi oikealle. Syynä voi olla hänen hallituksensa oikeistosiipi, Trumpin yllätysvoitto, lisääntynyt uhriuden tuntu, kostonhalu ja tunne, että hän voi viimeinkin vapaasti toimia uskomustensa mukaan, Shalev arvioi.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán (vas.) vieraili kesällä Israelissa pääministeri Benjamin Netanjahun luona. Kuva: Debbie Hill / EPA

Yhdysvaltalainen Eric H. Yoffie puolestaan kyselee kirjoituksessaan Haaretzissa (siirryt toiseen palveluun), saako Israel enää koskaan takaisin asemaansa Yhdysvalloissa Trumpin jälkeen. Jos Trump uppoaa, uppoaako Israel mukana?

Yoffie katsoo, että Netanjahu on Trumpia hännystellessään horjuttanut sitä puoluerajat ylittävää tukea, joka Israelilla on Yhdysvalloissa ollut yli puoli vuosisataa.

– Nähdessään Trumpin Israelin pelastajana Bibistä (Netanjahusta) tuli tämän cheerleader, joka taputti tämän jokaiselle liikkeelle ja erkaantui tämän poliittisista vastustajista, Yoffie moittii.

Benjamin Netanjahulle oli voittoisa hetki, kun Yhdysvallat siirsi lähetystönsä Jerusalemiin toukokuussa 2018. Kuva: Abir Sultan / EPA-EFE

"Valkoisessa talossa turhautumista"

Trumpin Valkoisessa talossa puolestaan ollaan yhä turhautuneempia siihen, etteivät Yhdysvaltain juutalaiset ole osoittaneet arvostavansa Trumpin Israelille myötämielistä politiikkaa, kertoo JPPI:n raporttia varten haastateltu Valkoisen talon avustaja.

The Times of Israel huomauttaa, että Trump on hyvin epäsuosittu maansa juutalaisten keskuudessa. Vuosi sitten tehdyssä kyselyssä häneen suhtautui kielteisesti 77 prosenttia heistä.

Pääkaupunkiseudun juutalaisneuvoston johtajan Ron Halberin mukaan moni yhdysvaltainjuutalainen kokee kiusalliseksi kiittää Trumpia mistään, koska suhtautuu häneen ja hänen politiikkaansa ylipäätään kielteisesti.