Jotkut Pohjois-Savon koulut laittoivat Move-mittaukset jäihin – tai ainakin lykkäsivät niitä

Testeillä mitataan viides- ja kahdeksasluokkalaisten fyysistä toimintakykyä.

Kuopio
Poika liikuntatunnilla.
Toni Pitkänen / Yle

Osa Pohjois-Savon kouluista on päättänyt olla toistaiseksi jatkamatta koululaisten kuntoa mittaavia testejä.

Esimerkiksi Varkaudesta kerrotaan, että osa kouluista on jo ehtinyt tehdä Move-mittauksiin kuuluvan viivajuoksutestin, muiden osalta kyseinen Piip-testi siirtyy ainakin ensi viikkoon. Varkaus odottaa asiassa mahdollista tarkempaa ohjeistusta Opetushallitukselta.

Ainakin muutamat kuopiolaiskoulut ovat niin ikään päättäneet keskeyttää testit. Koko Kuopiota kattavaa linjausta ei ole annettu, mutta koulu voi halutessaan itse päättää testien poisjättämisestä.

Muun muassa Länsi-Puijon koululla linjattiin, ettei Move-mittauksia tehdä enää tämän lukuvuoden aikana. Osa koulun viitosluokkalaisista oli jo ehtinyt aloittaa Move-mittaukset, mutta Piip-testi oli vielä kaikilta tekemättä.

"Että ei satu ikäviä juttuja"

Länsi-Puijon koulun rehtori Outi Karikosken mukaan koululla päädyttiin testien perumiseen, koska vastuukysymykset mietityttävät.

– Että ei satu ikäviä juttuja, kun meillä ei varsinaisia terveystietoja oppilaista ole, Karikoski sanoo.

Iisalmessa kouluja on ohjeistettu niin, että ne voivat halutessaan lykätä testejä ainakin muutaman päivän ja odottaa mahdollisia lisäohjeita.

Asia nousi keskusteluun viikonloppuna kun selvisi, että Espoossa kahdeksasluokkalainen poika kuoli saatuaan sairaskohtauksen viivajuoksutestin yhteydessä. Move-mittauksilla kerätään tietoa viides- ja kahdesluokkalaisten fyysisestä toimintakyvystä. Ne mittaavat kestävyyskuntoa, liikkuvuutta ja lihaskuntoa.

Opetushallituksen ja Terveden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeen mukaan Move-testitulokset pitäisi ilmoittaa syyskuun loppuun mennessä, mutta nyt mittausten syöttöaikaa on päätetty lykätä muutamalla viikolla. (siirryt toiseen palveluun)