Hyppää sisältöön

Puolustusministeri kommentoi Jemenin sodassa nähtyjä Patrian vaunuja: Suomi ei ole vienyt Arabiemiraatteihin aseita vaan suojaa

Varaosien vientilupia ei ole tiettävästi evätty missään, sanoo puolustusministeri Jussi Niinistö.

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Patrian miehistönkuljetusvaunujen osallistuminen Jemenin sotaan ei suoraan vaikuta Suomen myöntämiin puolustustarvikkeiden vientilupiin vaan Suomi käsittelee jatkossakin vientiluvat tapauskohtaisesti. Näin arvioi puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.).

Maanantaina suomalainen uutissivusto kertoi, että suomalaisen Patrian panssaroituja miehistönkuljetusvaunuja on kuvattu Jemenissä matkalla taisteluihin Hodeidan satamakaupunkiin. Ainakin yhdessä vaunussa oli aseistuksena venäläinen rynnäkköpanssarin tykki.

Suomi on vienyt Arabiemiraatteihin viisi aseistamatonta Patrian AMV-vaunua vuonna 2008 ja 40 vaunua vuonna 2016. Tänä vuonna on myönnetty vientilupia vaunujen varaosille. Arabiemiraatit on mukana Jemenin kapinallisia vastaan käytävässä sodassa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö korostaa, että puolustusministeriöllä ei ole varmaa tietoa siitä, ovatko Jemenissä kuvatut vaunut vuoden 2008 vai vuoden 2016 erästä.

– Emme osaa sanoa, onko siellä käytetty tätä kymmenen vuotta sitten vietyä vai tätä uudempaa vientisarjaa. Toisaalta emme pysty vahvistamaan, että niitä ei olisi käytetty. Puolustusministeriöllä ei ole tarkempaa tietoa kuin julkisuudessa on ollut.

Niinistön mukaan Suomi on antanut nimenomaan vientiluvat miehistökuljetusvaunuille, ei aseille.

– Suomi vie suojaa, ei aseita.

Niinistö ei myöskään pidä ongelmallisena, että vaunujen varaosille on myönnetty vientilupia vielä tänä vuonna, koska varaosat kuuluvat alkuperäiseen huoltosopimukseen.

– Varaosat kuuluvat kauppaan enkä tiedä, että niiden vientilupia olisi missään evätty.

Suomessa pienet puolustustarvikkeiden vientiluvat myöntää puolustusministeriö ja isommat kaupat käsitellään valtioneuvostossa. Eduskunta on linjannut, että Suomi ei vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin. Linjaus on kirjattu muun muassa ulkoasianvaliokunnan mietintöön vuodelta 2016.

Niinistön mukaan Suomi noudattaa muutenkin muihin EU-maihin verrattuna tiukkaa linjaa, mutta hän myöntää, että nyt tilanne Jemenissä on toinen kuin vielä muutama vuosi sitten.

– Tottakai joudumme hyvinkin tarkkaan miettimään, jos tuonne maailmankolkkaan tulee tilauksia. Minulla ei tosin ole tiedossa, että lähiaikoina mitään erityisempää olisi ilmassa.

Niinistö huomauttaa, että esimerkiksi Espanja ilmoitti hiljattain kieltävänsä laserohjattujen pommien viennin Saudi-Arabiaan, mutta ilmoitti muutaman päivän kuluttua sittenkin myöntävänsä vientiluvan.

Oppositiossa Suomen asevienti on herättänyt kasvavaa kritiikkiä. Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) olisi valmis lopettamaan kaiken puolustustarvikeviennin sotaa käyviin Persianlahden maihin.

– Sinne ei pidä viedä mitään, Tuomioja sanoo.

Lue myös:

.
.