Kaupunki, joka tuntuu vajoavan – Kurikassa on jo purettu useita rakennuksia ja nyt vajoaa kirjasto

Rakennusten vajoaminen johtuu kaupungin keskustan poikkeuksellisesta maaperästä. Keskustan alla on kymmeniä metrejä pehmeää maata.

Kurikan kaupungin tekninen johtaja Toni Keski-Lusa kirjaston julkisivun halkeaman vierellä. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Kurikan kaupungintalo purettiin vajoamisen vuoksi 2014, kaksi kerrostaloa vuosi sen jälkeen, Sedun vanha kampusalue purettiin lähes kokonaan ja nyt keskustassa vajoaa kirjasto.

Rakennuksen julkisivussa on jo nähtävissä merkittävä halkeama.

– Tämä kaikki johtuu siitä, että Kurikan keskustan alueella on 30–40 metrin pehmeikkökerrostuma, ja se painuu kuormituksen myötä kasaan. Vanhoja rakennuksia on perustettu osa jopa vain maanvaraisesti, ja osa puisten kitkapaalujen varaan, jotka on ulotettu vain noin 14 metrin verran maanpinnasta alaspäin, kertoo Kurikan kaupungin tekninen johtaja Toni Keski-Lusa.

Kurikan kirjaston julkisivussa on jo nähtävissä halkeama, joka johtuu rakennuksen vajoamisesta. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Kurikan alla oleva maaperä on koko Suomen mittakaavassa melko poikkeuksellinen. Keskimäärin maapeitteen paksuus on Suomessa 8,5 metriä (siirryt toiseen palveluun), kun taas Kurikassa maakerrosten paksuus on jopa 100 metriä. Pehmeikkökerrostuman alla on vielä kitkamaakerrostumaa 60–80 metriä.

Välittömiä toimia kirjaston vajoama ei toistaiseksi vaadi, mutta tilannetta seurataan tarkasti.

– Joko rakennus korjataan ja tähän tehdään uusi paalutus ympäriinsä kovaan pohjaan saakka, ja ankkuroidaan rakennus paikoillensa. Tai sitten vaihtoehtoisesti tehdään uusi rakennus. Korjauksen suhteen puhutaan kuitenkin merkittävästä summasta, Keski-Lusa toteaa.

Samassa pihapiirissä muitakin vaurioita

Kirjaston kanssa samassa pihapiirissä sijaitsevat myös uimahalli Molskis sekä Yhteiskoulu. Kummastakin on paljastunut hiljattain laajoja kosteusvaurioita.

– Uimahallissa oli huoltotauko kesällä ja niiden töiden yhteydessä huomattiin merkittäviä kosteusvaurioita. Rakenteet ovat olleet kovilla jo kahdenkymmenen vuoden ajan eli sen jälkeen, kun uimahalli peruskorjattiin ja laajennettiin, tekninen johtaja Toni Keski-Lusa kuvaa.

Myös Kurikan uimahallista löytyi loppukesästä laajoja kosteusvaurioita. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Uimahalliin on tehty nyt sellaisia korjauksia, joilla se saatiin auki kesätauon jälkeen. Muu korjausarviointi on kaupungilla vielä kesken.

Yhteiskoulun vanhassa osassa paljastui kesän aikana myös kosteusvaurioita.

Kurikan yhteiskoulun kellaritiloissa on laajoja kosteusvaurioita. Kuva: Mirva Ekman / Yle

– Kesällä vedet tulvivat sisälle ja tulvakorjausten yhteydessä havaittiin, että kosteutta oli tullut maaperän kautta rakenteisiin. Kellarikerroksessa on merkittäviä ongelmia ja tiloja on suljettu käytöstä pois. Vauroiden laajuutta seurataan ja selvitetään.

Koulun toimintaan kosteusvaurio ei kuitenkaan Keski-Lusan mukaan tällä hetkellä vaikuta.

"Ongelmat ovat ratkaistavissa"

Kurikan kirkko sijaitsee myös pehmeikön päällä, mutta se ei vajoa. Miksei?

– Se on hyvä kysymys. Sen ajan tekninen osaaminen on ollut kenties vähän eri tyyppistä. Kirkko on perustettu kaksi metriä korkean hirsiarinan päälle, mutta se on onnistuttu tekemään niin, että sen painuminen on ollut tasaista. Haitallisia vaurioita ei ole siis päässyt syntymään, tekninen johtaja Toni Keski-Lusa kertoo.

Keski-Lusa naurahtaa kysymykseen siitä, olisiko Kurikan keskustaa koskaan pitänyt rakentaa nykyiselle paikalleen.

Kurikan kirjasto. Kuva: Mirva Ekman / Yle

– Keskustan alue on geoteknisesti kieltämättä todella haastava paikka, mutta kaikki nämä ongelmat ovat ratkaistavissa. Eli vastaus on, että kyllä tämä on ihan hyvä paikka rakentaa, Keski-Lusa hymyilee.