Kaupunki poisti päiväkotien ruokalistoilta sokerin ja korvasi synttäriherkut metsäretkillä – asiantuntijat varoittavat asettamasta jyrkkiä kieltoja

Nokialla on otettu käyttöön alkuvuodesta julkaistut varhaiskasvatuksen ruokailusuositukset. Aloite sokerin vähentämisestä tuli lasten huoltajilta.

Lasten terveys
Kouluruoka esikoulu ravinto lapset
Nokian päiväkotien ravinto-ohjeistuksessa kiinnitetään sokerin lisäksi huomiota suolan käyttöön ja kasvisten määrään.Jani Aarnio/Yle

Nokian päiväkodeissa ei enää jatkossa juhlita syntymäpäiviä karkin kera. Kaupunki nimittäin antoi tänä syksynä päiväkodeilleen "vahvan suosituksen" luopua ylimääräisestä sokerista.

Se tarkoittaa muun muassa sitä, että ruokalistalta ei löydy lisättyä sokeria ja synttäriherkuista on luovuttu tyystin, kertoo Nokian varhaiskasvatusyksikön johtaja Vuokko Heikkilä.

– Syntymäpäivinä lauletaan, leikitään tai tehdään vaikka eväsretki metsään.

Asiantuntijat: Kokonaisuus ratkaisee

Nokian linjauksen taustalla on alkuvuodesta julkaistu varhaiskasvatuksen ruokailusuositus (siirryt toiseen palveluun), jossa suositellaan sokerin välttämisen lisäksi kasvisten määrän lisäämistä, suolan käytön vähentämistä ja yhteisiä ruokailuhetkiä.

Asiantuntijat muistuttavat, että vaikka sokerin vähentäminen on järkevää, ei se yksistään ratkaise suomalaislasten ylipaino-ongelmaa. THL:n erikoistutkija Heli Kuusipalo pitää kaikkia lasten terveyttä edistäviä toimia hyvänä, mutta muistuttaa, että yksittäisiin ruoka-aineisiin keskittyminen ei ole järkevää.

– Sokeri saa liikaa huomiota. Ruokavalion terveellisyydessä ja painonhallinnassa on kyse ruokavalion kokonaisuudesta.

Myös Tampereen yliopistollisen sairaalan lastenendokrinologi Marja-Terttu Saha pitää Nokian sokeripäätöstä hyvänä, mutta ei usko pelkällä yhden ruoka-aineen kieltämisellä olevan juuri merkitystä lasten painonhallinnan kannalta.

– Kiellot eivät toimi, koska lapset syövät makeansa kotona, jos eivät saa niitä päiväkodissa.

Eskarilaisia pelaamassa jalkapalloa päiväkodin pihalla Nokialla.
Nokian päiväkodeissa kiinnitetään huomiota erityisesti lasten ulkoliikuntaan. Viestiä viedään myös koteihin, jotta reippailuinnostus tarttuisi myös vanhempiin.Jani Aarnio / Yle

Vuokko Heikkilä muistuttaa, että Nokian linjauksessa on kyse paljosta muustakin kuin sokerista. Lasten yleisiä ruokatottumuksia halutaan muuttaa terveellisempään suuntaan ja heidän aktiivisuutta pyritään lisäämään.

– Tähän liittyy liikkuminen ja yhteistyö perheiden kanssa, jotta myös kotona liikuttaisiin enemmän.

Vanhemmat kiittävät

Nokialla herkutonta linjausta on noudatettu muutaman vuoden ajan osassa päiväkoteja, nyt kaikissa. Kokemukset ovat olleet rohkaisevia.

– Lasten vanhemmilta on tullut paljon toiveita sokerin vähentämisestä. Yhtään negatiivista palautetta en ole saanut, Heikkilä sanoo.

Suomessa monet muutkin kunnat kuin Nokia ovat viime vuosina havahtuneet lasten pahenevaan ylipaino-ongelmaan. Lasten terveyttä on pyritty edistämään mitä erilaisimmissa projekteissa ja kokeiluissa.

Esimerkiksi Seinäjoen kakkostyypin diabeteksen ehkäisyprojekti herätti muutama vuosi sitten WHO:n kiinnostuksen. Aluksi hanke tuottikin tulosta, mutta lasten painokäyrät ovat sittemmin kääntyneet jälleen nousuun.

Lisäksi Rovaniemellä, Lappeenrannassa ja Vähässäkyrössä on haettu ratkaisuja lasten lihomiseen. Pysyviä tuloksia ei vaan ole saatu aikaan.

Nokialla ymmärretään, ettei heidän linjauksensa poista väestötason lihavuusongelmaa. Silti Vuokko Heikkilä toivoo Nokian esimerkin inspiroivan muitakin kaupunkeja.

– Tämä on pieni teko ja sillä voi olla yksilöllisiä vaikutuksia, mutta haittaa tästä ei varmasti ole yhdellekään lapselle.