Hassuja asuja ja heittäytymistä – Kasiluokkalaiset tutustuvat taiteeseen tanssin välityksellä

Taidetta halutaan tutummaksi Suomen kahdeksasluokkalaisille. Kajaanissa koululaiset testaavat, miten musiikilla tai asuilla hulluttelu muuttavat tanssin luonnetta.

nykytanssi
Tanssitaiteilijat Laura Koistinen ja Vera Tegelman
Nykytanssin työpajan vetäjät Laura Koistinen ja Vera Tegelman improvisoivat tanssia lasten toiveiden mukaan.Elisa Kinnunen / Yle

KajaaniJokainen nuori saa oman tanssiliikkeen nimensä perusteella. Lopulta kaikki parikymmentä tanssiliikettä nivotaan yhteen, ja tuloksena on luokan oma nimitanssi.

Tällä tavalla aloitettiin kahden tanssitaiteilijan, Laura Koistisen ja Vera Tegelmanin, vetämä nykytanssin työpaja Kajaanissa.

Työpaja on osa valtakunnallista Taidetestaajat (siirryt toiseen palveluun)-hanketta. Projektilla halutaan purkaa taiteen maine vaikeana lajina ja tuoda eri taidemuotoja tutuksi kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille. Kainuussa nuoret sukeltavat nykytanssin syövereihin.

Syksyn aikana tanssityöpajoihin osallistuu viisisataa kainuulaista peruskoulun kahdeksasluokkalaista. Tämän toivotaan avartavan koululaisten näkemystä tanssitaiteesta.

– Vaikka ei tiedä tanssista mitään, voi silti kiinnostua siitä ja osallistua työpajaan. Ajatus heittäytymisestä on kaiken ydin. On mahtavaa, jos joku innostuu tanssitaiteesta tämän kautta, sanoo helsinkiläinen tanssitaiteilija Vera Tegelman.

Kajaanin lyseon 8E luokan taidetestaajat
Kajaanin lyseon 8E luokan oppilaat saivat päättää tanssijoiden esiintymisasut.Elisa Kinnunen / Yle

Työpajassa toteutettava nykytanssiesitys on interaktiivinen eli nuoret saavat vaikuttaa sen lopputulokseen. Lyseon lukion kasiluokkalaiset vaihtoivat tanssiteoksen musiikin, pienensivät tanssilattian kokoa sekä valitsivat esiintyjille mitä oudoimpia vaatteita.

– Lähdemme sellaisella ideologialla, jossa kaikki on mahdollista. Nuoret ovat mahtavia. Tämä on meille energiapiikki, kertoo innostunut tanssija Laura Koistinen.

Hymyssä suin show'n jälkeen

Kukka-Maaria Kyllönen on yksi Kajaanin lyseon 8E-luokan oppilaista, joka pääsi osallistumaan työpajaesitykseen. Hänen mukaansa taidetta on välillä vaikea ymmärtää.

– Työpaja oli ihan hauska. Olen nuorempana harrastanut vähän tanssia, ja luokan oma nimitanssi tuntui kivalta, kertoo Kyllönen.

Myöhemmin syksyllä kahdeksasluokkalaiset näkevät Laura Koistisen ja Vera Tegelmanin Harmonia-esityksen oikeana versiona ja pääsevät arvostelemaan sen.

On ihanaa, jos katsoja lähtee seikkailemaan omiin mielikuviin.

Vera Tegelman

Työpajan jälkeen Tegelmanin tunnelmat olivat yhtä energiset kuin ison esiintymisen jälkeen.

– Tässä ollaan vielä tosi lähellä yleisöä. Se on jännittävä ja ihana kokemus, kertoo helsinkiläinen freelance tanssitaiteilija.

Kaikki Taidetestaajat-hankkeen työpajat eivät ole saaneet positiivista palautetta. Esimerkiksi Oulussa osa koululaisista boikotoi esityksiä uskonnollisen vakaumuksen vuoksi. Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen mielestä osa ohjelmasta oli sopimatonta.

Tärkeintä on tulkinnan vapaus

Tanssitaiteilijat toivovat, että katsojat tulkitsevat heidän esitystään omalla tavallaan.

– Eräässä esityksessä eturivissä istui biologi, joka oli koko teoksen ajan vakava. Hän kertoi esityksen jälkeen, että oli nähnyt esityksessä organismeja. On ihanaa, jos katsoja lähtee seikkailemaan omiin mielikuviin, sanoo Vera Tegelman.

Vera Tegelman ja Laura Koistinen tanssiesityksessä
Nykytanssissa heittäydytään ja seikkaillaan.Elisa Kinnunen / Yle

Samanlaiseen seikkailuun halutaan päästä myös koululaisille järjestetyissä työpajoissa. Tanssi vaatii heittäytymistä, ja se on paljon pyydetty kahdeksasluokkalaisilta.

– Kun nuoret ovat hetkeksi heittäytyneet tähän taidemuotoon, uskon sen olevan heille arvokas ja ainutlaatuinen kokemus, sanoo tanssitaiteilija Laura Koistinen.