Kirkkovaalien tiedotus sekosi Porissa: Useat ehdokkaat eivät antaneet lupaa nimensä julkaisuun

Keskusvaalitoimikuntaa johtava kirkkoherra perustelee erikoista käytäntöä EU:n uuden tietosuoja-asetuksen vaatimuksilla.

kirkolliset vaalit
kirkko uskonto kristinusko kynttilä virsi virret
Soila Ojanen / Yle

Keväällä voimaan tullut EU:n tietosuoja-asetus on herättänyt hämmennystä ainakin porilaisissa seurakunnissa liittyen marraskuun seurakuntavaaleihin. Tietosuoja-asetus säätelee muun muassa ihmisistä kerättävien tietojen hallinnointia ja julkistamista.

Porissa kaksitoista ehdokasta on jättänyt antamatta luvan nimiensä julkaisemiseen seurakuntien tiedottaessa vaaleista. Esimerkiksi toimituksille lähetetyssä ehdokaslistassa ja Porin seurakuntien nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun) (katsottu 18.9. klo 18:07) kerrotaan, että henkilöt "eivät halua nimeään julki tietosuojalain nojalla".

Vika kaavakkeessa?

Porin seurakuntien keskusvaalitoimikunnan puheenjohtaja, Meri-Porin kirkkoherra Heimo Hietanen selittää tilannetta kirkkohallituksen lähettämän ehdokkaiden suostumuskaavakkeen (siirryt toiseen palveluun)monitulkintaisuudella.

Uskon, että kyse on väärinymmärryksistä, mutta haluamme noudattaa tarkasti lakia.

Heimo Hietanen

Kaavakkeessa pitäisi laittaa rasti ruutuihin, joissa annetaan lupa tiedottaa muun muassa medialle ehdokkaan nimestä. Osa ehdokkaista on jättänyt ruksit piirtämättä.

– Uskon, että kyse on väärinymmärryksistä, mutta haluamme noudattaa tarkasti lakia, Hietanen sanoo

Julkisuuslaki vaatii avoimuutta

Kirkkoherra Heimo Hietanen sanoo, että laintulkinta on erittäin ongelmallinen, koska julkishallinnollisena yhteisönä evankelisluterilaisten seurakuntien pitää noudattaa myös julkisuuslakia (siirryt toiseen palveluun). Hän arvioi, että media saa tiedot ehdokkaista pyytämällä suoraan seurakuntien kanslioista.

– Myös vaalikopissa ehdokaslistojen yhdistelmä löytyy ja tiedotamme siitä virallisesti. Mutta medialle lähtevään tiedotteeseen ei ole voitu laittaa nimiä, jos ehdokas ei ole antanut siihen suostumusta Kirkkohallituksen kaavakkeella.

Hietanen kertoo soittaneensa itse yhdelle meriporilaiselle ehdokkaalle, joka ei ollut antanut lupaa nimensä julkaisuun. Ehdokas oli Hietasen mukaan ollut hämmästynyt kuultuaan, ettei nimeä voida julkaista, ja sanonut, ettei ollut edes huomannut kohtaa, johon rastit olisi täytynyt laittaa.

Salailu ei tavoite

Seurakuntavaaleista vastaava Kirkkohallituksen kampanjapäällikkö Hanna Piira sanoo, että seurakunnille on annettu ohjeistusta julkisuuslaista ja tietosuoja-asetuksesta Kirkkohallituksen lakiosastolta.

Piiran mukaan seurakuntavaalien kampanjaosaston tavoitteena ei missään tapauksessa ole, että ehdokkaiden nimiä salaillaan. Useat seurakunnat eri puolilla Suomea ovat julkaisseet kaikkien ehdokkaiden nimet tiistai-iltana ehdokasasettelun päätyttyä.

Emme tavoittaneet Kirkkohallituksen lakimiestä kommentoimaan asiaa. Ylen saaman tiedon mukaan Kirkkohallitus on kuitenkin ohjeistanut julkistamaan kaikki ehdokaslistoilla olevat nimet yhtä aikaa tasapuolisen kohtelun varmistamiseksi.

Seurakuntavaalit järjestetään 18.11. ja niissä valitaan seurakuntien luottamushenkilöt seuraavaksi neljäksi vuodeksi.