Irlanti on perinyt kiistellyt verot Apple-yhtiöltä – 13,1 miljardia euroa plus korot

Rahat sijoitetaan matalan riskin kohteisiin, sillä Irlanti ja Apple ovat valittaneet EU-komission verotuslinjauksesta.

Irlanti
Applen logo yhtiön myymälän julkisivussa Hampurissa.
Maja Hitij / EPA

Irlanti on perinyt takautuvasti tietoteknologiayhtiö Applelta 13,1 miljardin euron verot sekä 1,2 miljardin euron verran korkoja, kertoi Irlannin talousministeri Paschal Donohoe tiistaina.

EU-komissio oli vienyt Irlannin oikeuteen tietoteknologiayhtiö Applen verotuksesta. Komission mukaan yhtiö oli saanut Irlannilta laitonta valtionapua. Irlanti salli yritykselle 0,005 veroprosentin.

Sekä Apple että Irlanti ovat valittaneet unionin komission linjauksesta. Irlannin hallituksen mukaan iPhone-valmistajan kevytverotus oli Irlannin ja Euroopan unionin lakien mukaista eikä Irlanti ei antanut yhtiölle erityisetuja. Valittamalla komission linjauksesta he haluavat edelleen pitää maan houkuttelevana muillekin yrityksille.

– Vaikka hallituksemme periaatteessa on eri mieltä komission tulkinnasta ja pyrimme kumoamaan sen, olemme sitoutuneena EU-maana perineet tämän summan, sanoi Donohoe tiedotteessaan.

Talousministeriö aloitti verojen perimisen yhtiöltä toukokuussa. Nyt peritty summa 14,3 miljardia euroa riittäisi rahoittamaan Irlannin terveydenhuollon vuodeksi. Kiisteltyjä verovaroja hallinnoimaan on kuitenkin palkattu salkunhoitajia. Ministeri Donohoen mukaan rahat sijoitetaan matalan riskin osakkeisiin.

EU-komissio on puolestaan kertonut luopuvansa oikeusjutusta liittyen verojen keräämiseen.

Irlannin talousministerin mukaan valitus siitä, oliko Applen verokohtelu ylipäätään oikeudenmukainen, on etusijalla Euroopan unionin yleisessä tuomioistuimessa. Käsittelyn odotetaan kuitenkin kestävän useita vuosia.

Lue lisää:

Analyysi: Miksei EU estä kansainvälistä verojen välttelyä?

Lähteet: AFP, REUTERS