Herätys: Poikatutkimus purkaisi ahtaita sukupuolirooleja, Tiitinen muistelee "listaa" ja edessä tuulinen päivä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Grafiikka
Laura Koivunen / Yle Uutisgrafiikka

Suomalainen poikatutkimus haluaa purkaa ahtaita sukupuolirooleja

Tutkimusten mukaan monet pojat ja miehet eivät samaistu perinteiseen miehen malliin ja kokevat sen vuoksi ulkopuolisuutta ja kiusaamista. Ahtaiden sukupuolinormien ylittäminen voisi tutkijoiden mukaan johtaa esimerkiksi vähemmän sukupuolistuneisiin työmarkkinoihin ja vähentää naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Lokakuussa ilmestyy ensimmäinen suomalaista poikatutkimusta esittelevä tieteellinen kokoomateos.

Neljässä päivässä lastenhoitajaksi?

Susanna Salmenkannas tekee lyhyitä sijaisuuksia päiväkodeissa. Hän on saanut työhön nelipäiväisen perehdytyksen henkilöstöpalveluyhtiö Seuressa. Lyhyt perehdytys lastenhoitotyöhön on herättänyt kovaa kritiikkiä sosiaalisessa mediassa. Nyt Salmenkannas kertoo, millainen kohua herättänyt nelipäiväinen perehdytys on, ja millaista sijaisen arki päiväkodeissa on.

Susanna Salmenkannas.
Susanna Salmenkannas kävi henkilöstöpalveluyhtiö Seuren perehdytyksen päiväkotien sijaistuksiin keväällä 2017.Susanna Salmenkannaksen kotialbumi

Tiitinen ei muista keitä "listalla" on, mutta muistaa keitä ei ainakaan ole

Suojelupoliisin entisestä päälliköstä ja eduskunnan aiemmasta pääsihteeristä Seppo Tiitisestä kertova elämäkerta paljastaa, ettei "Tiitisen listassa" eli Itä-Saksan kontaktihenkilöiden luettelossa ole Kalevi Sorsaa (sd.) eikä Tarja Halosta (sd.). Seppo Tiitinen sanoo, ettei muista, keitä listalla on. Tiitinen kertoo kirjassa myös Suomessa vallinneesta pelosta, että Neuvostoliiton hajotessa Suomen itärajan yli vaeltaisi yli miljoona juutalaispakolaista.

Seppo Tiitinen
Seppo TiitinenRoni Rekomaa / Lehtikuva

Koreoiden neuvottelut jatkuvat, teemoina rauha ja ydinaseettomuus

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un jatkavat historiallista tapaamistaan tänään Pjongjangissa. Eilen alkaneiden neuvottelujen sisällöstä ei kerrottu julkisuuteen. Moonin mukaan Korean niemimaan ydinaseettomuus ja rauha ovat etusijalla neuvotteluissa. Koreoiden välinen huippukokous on kolmas tänä vuonna.

Moon Jae-in ja Kim Jong-un
Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tapasivat Pyongyangissa tiistainaAFP

Etelään lämpöä, pohjoiseen sateita

Suomen keskiosan yllä liikkuu tänään sadealue. Lappiin sateet yltävät illalla ja päivä on poutainen. Etelässäkin on poutaista. Pilvipeitteen rakoillessa lämpötila kohoaa yli 20 asteeseen. Sää on koko maassa hyvin tuulista. Lue lisää säästä täältä.

Keskiviikon sääkartta.
Yle