Sarjanäpistelijät halutaan vankilaan, vaikka tosiasiassa moni tarvitsisi apua päihdeongelmiin

Jos yhä useampi sakkoja saanut joutuu rikoksistaan vankilaan, kuormittaisi se huomattavasti viranomaisia, mutta ei auttaisi ongelmista kärsiviä pikkurikollisia.

rangaistukset
Sörnäisten vankila.
Vankilajakson ei uskota edistävän sakkovankien terveydentilaa tai tilannetta ylipäätään.Jyrki Valkama / Yle

Sakkojen muuntorangaistuksen laajentaminen on kriitikoiden mukaan lähinnä symbolinen ele kaupan alaa kohtaan, mutta kielteiset vaikutukset olisivat huomattavat.

Yle selvitti muuntorangaistuksen vaikutuksia sekä haastatteli Samia ja Rositaa, pariskuntaa, joka on suorittanut sakkojen muuntorangaistuksia vankilassa. Pariskunnan rikoksia on käsitelty oikeudessa lähes sata kertaa ja vankilajaksoja on kertynyt useampi kymmenen.

Uudistuksen jälkeen poliisin pitäisi ohjata rikos käräjäoikeuden käsiteltäväksi silloin, kun tekijä syyllistyy seitsemänteen samankaltaiseen rikokseen vuoden sisällä. Oikeuden käsittelyn kautta sakko voidaan muuttaa vankeudeksi.

Tällä hetkellä poliisin määräämä sakko näpistyksestä vanhenee, jos sakkoa ei saada perittyä tai sitä ei suoriteta muuntorangaistuksena.

Vankila ei auta päihde- ja rahaongelmaisia sakkovankeja

Tämänhetkisten laskelmien mukaan uudistus maksaisi 10,8 miljoonaa euroa. Yhden vankilajakson hinta olisi näin ollen noin 15 400 euroa.

Laskelmia on kuitenkin kritisoitu siitä, että ne eivät huomioi oikeusrekisterikeskuksen, poliisin, syyttäjien ja tuomioistuimien lisääntyvää työtaakkaa eikä vankien terveydenhuollon lisäkustannuksia.

Yhä suurempi määrä vankeja kuormittaisi myös ennestään täysiä vankiloita etenkin Etelä-Suomessa. Ylen arvion mukaan sakkovankien määrä lisääntyisi noin puolella. Suomen vankiloissa vietettäisiin hieman alle 700 uutta vankeusjaksoa.

Jo aiemmin asiantuntijat ovat nostaneet esiin sen, että sakkovangit ovat heikko-osaisin kansanosa. Yli kaksi kolmesta sakkovangista on päihteiden suurkuluttajia. Myös MOT:n haastattelemat Sami ja Rosita kertovat raha- ja päihdeongelmistaan.

Vankilajakson ei uskota edistävän sakkovankien terveydentilaa tai tilannetta ylipäätään. Muun muassa Ylen aiemmin haastattelema Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka sitouttaisi tekijät sakon muuntorangaistuksen sijasta päihdehoitoon.

Lisää aiheesta Docventuresissa tiistaina TV2:ssa klo 21 ja keskiviikkona A-Studiossa TV1:ssä klo 21.05

Lue lisää:

Sami jäi vuoden aikana 27 kertaa kiinni näpistyksestä – professori pitää pikkurikollisten vankilaan laittamista lähinnä kauppiaiden rauhoitteluna