Kaivuutyömailla karmaisevia löytöjä – Rakennustyömailta on tänä vuonna paljastunut jo useita luurankoja

Maanomistajat ja poliisi ovat ruvenneet aktiivisemmin ilmoittamaan ihmisluulöydöistä.

arkeologia
Luuranko haudassa
Kuopion Juankoskelta löytyi 1800-luvulla kuolleen lapsen hauta.Simo Vanhatalo / Museovirasto

Kaivinkone oli viime keväänä kaivamassa hiekkaa ja soraa hiekkakumpareella Virolahdella Kymenlaaksossa, kun kaivinkoneenkuljettaja teki yli metrin syvyydestä yllättävän löydön. Kuopassa näkyi ihmisen pääkallo. Maanomistaja ilmoitti tapauksesta Museovirastoon.

Tutkija Simo Vanhatalo tuli paikalle koekaivausryhmän kanssa.

– Ruumis näytti hämmentävältä tapaukselta. Siinä oli pitkät jalat, eikä selkeää ruumista, Simo Vanhatalo kuvailee.

Muita luurankoja ei lähialueelta toistaiseksi löytynyt. Vanhatalo arvioi radiohiiliajoitusnäytteen tuloksen perusteella, että luut ovat peräisin 1800–1900-lukujen taitteesta.

Vanha hauta
Virolahdelta löytyi maankaivuutöiden yhteydessä viime maaliskuussa luuranko.Simo Vanhatalo / Museovirasto

Kuopion Juankoskelta paljastui pääkallo sateen huuhtomalta pihatieltä. Poliisin ja Museoviraston tutkimuksissa maasta paljastui 8–9-vuotiaan lapsen hauta.

Lapsen kallo otettiin talteen ja toimitettiin poliisin tutkimuksiin Vantaalle. Vainajan kuolinaikaa selvitettiin Yhdysvalloissa sijaitsevassa radiohiiliajoituslaboratoriossa.

– Vainajan kuolinajaksi saatiin karkasti 1800-luku, kertoo tutkija Simo Vanhatalo Museovirstosta.

Kotkassa puolestaan salaojatyöt keskeytyivät erikoisella tavalla omakotitalon pihalla kesäkuussa, kun maan alta löytyi ihmisen luita. Pihamaalta löytyi muun muassa olkaluita, solisluita ja kylkiluita.

Paljastui, että alueella saattaa olla vanha venäläisten hautausmaa. Luut odottavat edelleen poliisin huomassa pääsyä Museovirastoon ja osteologien eli luustontutkijoiden tutkittaviksi.

Luukaivannot Kotkassa
Salaojatyöt keskeytyivät Kotkassa viime kesänä, kun maan alta paljastui ihmisen luita.Sakari Saksa / Yle

Myös Savonlinnasta Olavinlinnan läheisyydestä löytyi elokuussa kymmenen vainajan jäännökset (siirryt toiseen palveluun) kunnallistekniikan rakennustyömaalta. Paikalla on todennäköisesti ollut venäläisen varuskunnan hautausmaa 1740-luvulta 1800-luvun puoliväliin. Sijainti viittaa siihen, että löydöt liittyvät Ruotsin ja Venäjän välisiin sotiin.

Löydöt lisääntyneet

Museovirasto on saanut tänä vuonna ilmoituksia ihmisen luista neljältä eri työmaalta. Museovirasto ei ole tilastoinut tapauksia, mutta tänä vuonna niitä on paljon enemmän kuin aiemmin.

– Aikaisempina vuosina on tullut hyvin harvoin ilmoituksia, ehkä yksi tai kaksi vuodessa. Luulen, että Virolahden tapaus antoi poliisille kipinän, että kun kallo tai luuranko löytyy, se voi liittyä muinaisjäännökseen, kertoo tutkija Simo Vanhatalo.

Myös maanomistajat ovat entistä valveutuneemmin ilmoittaneet löydöksistä.

– Hautausmaista ja kallolöydöistä on ollut juttuja lehdistössä, joten ihmiset ovat osanneet ottaa yhteyttä, arvioi Vanhatalo.

Vanhoja hautapaikkoja suojelee muinaismuistolaki. Simo Vanhatalon mukaan viranomaisille ilmoittamista ei kannata pelätä, sillä lähes aina rakentaminen yllättäen löytyneen vanhan hautapaikan päälle sallitaan.

Ilmoitus hätäkeskukseen

Rikoskomisario Ari Järveläinen Kaakkois-Suomen poliisista kehottaa aina ilmoittamaan hätäkeskukseen, jos epäilee löytäneensä ihmisen luun. Sen jälkeen poliisi selvittää, liittyykö luu johonkin rikokseen tai kadonneeseen ihmiseen.

Jos kyseessä on selkeästi tuore luu, on poliisillakin tutkintakynnys herkemmässä

Usein maasta löytyneille ihmisen luille löytyy luonnollinen selitys, kun esimerkiksi ilmenee, että paikalla on ollut vanha hautausmaa. Vanhojen yksittäisten luiden menneisyys voi yhtä hyvin jäädä arvoitukseksi.

Toisinaan luita on saattanut myös kantautua vanhoilta hautapaikoilta maansiirtojen yhteydessä kauaskin alkuperäiseltä paikalta.

Rikoskomisario Petri Korpisammal Kaakkois-Suomen poliisista kertoi Ylelle viime kesäkuussa, että ihmiset tuovat poliisilaitokselle näytille luita aina silloin tällöin.