Pohjois-Korea lupaa purkaa ydinlaitoksen ja sallia niiden tarkastukset – Koreat hakevat myös yhdessä olympiakisoja

Pohjois- ja Etelä-Korean huippukokouksessa johtajat sopivat uudesta tapaamisesta Soulissa. Pohjois- ja Etelä-Korea aikovat myös yhdessä hakea vuoden 2032 kesäolympiakisojen isännyyttä.

Pohjois-Korea
Moon Jae-in ja Kim Jong-un
Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tapasivat Pjongjangissa tiistainaAFP

Pohjois- ja Etelä-Korean johtajat ovat tavanneet Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa.

Kokouksen päätteeksi Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un julkistivat lausunnon, joka tähtää sotilaallisen jännityksen lieventämiseen Korean niemimaalla.

Lausunnon mukaan Pohjois-Korea lupaa lakkauttaa pysyvästi Tongchang-rin ydinkoelaitoksen. Laitos purettaisiin ulkomaisten valvojien läsnäollessa. Tongchang-rissa on rakettien laukaisualusta ja rakettimoottorien testilaitos.

Tämän lisäksi Pohjois-Korea voisi lakkauttaa maan suurimman ydinlaitoksen, Yongbyonin, mikäli Yhdysvallat tekee tiettyjä myönnytyksiä.

Toistaiseksi vaadittujen myönnytysten laadusta ei ole tietoa. Oletettavasti ne liittyvät Yhdysvaltain sotilasvoimaan Etelä-Koreassa sekä Pohjois-Koreaan kohdistettuihin pakotteisiin.

Tapaamisessa johtajat kertoivat myös, että Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un matkustaa Souliin "lähitulevaisuudessa", eli tämän vuoden aikana.

Kyseessä olisi ensimmäinen Pohjois-Korean päämiehen vierailu Etelä-Korean pääkaupungissa.

Pieniä tekoja pelkojen poistamiseksi

Sotilaallista uhkaa lievennetään myös informaatiota kehittämällä. Maat perustavat yhteisen sotilaskomitean pohtimaan keinoja jännityksen lieventämiseen ja parantamaan tietojenvaihtoa. Tavoitteena on varmistaa, ettei Korean niemimaalla voisi puhjeta yhteenottoa ainakaan väärien tietojen takia.

Vahingossa puhkeavia yhteenottoja estetään perustamalla maiden maa- ja merirajoille puskurivyöhykkeet.

Nyt maiden maarajaa erottaa tiukasti vartioitu demilitarisoitu vyöhyke. Johtajat sopivat, että vyöhykkeelle perustetut 11 vartioasemaa poistetaan joulukuuhun mennessä. Tarkoituksena on, että kaikki asemat lakkautetaan yhtäaikaisesti.

Panmunjomin raja-aseman turvatoimia lievennetään. Työ alkaa maamiinojen purkamisella.

Koreat perustavat lisäksi yhteisen tutkimusryhmän etsimään rajan tuntumassa olevia Korean sodan uhrien ruumiita.

Urheiluyhteistyötä

Pohjois- ja Etelä-Korea ilmoittivat Pyongjangin kokouksensa yhteydessä, että maat hakevat vuoden 2032 kesäolympialaisten yhteisisännyyttä.

Lisäksi maat tekevät yhteistyötä seuraavissa olympiakisoissa, jotka järjestetään vuonna 2020 Tokiossa. Yhteistyön laatua ei täsmennetty.

Liikenneyhteydet avataan?

Koreoiden johtajat sopivat myös maiden välisten liikenneyhteyksien kohentamisesta.

The Korea Herald -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan maat ovat päättäneet yhdistää rautatiensä, mikä toisi uusia mahdollisuuksia niin henkilö- kuin rahtiliikenteeseenkin. Tämän on määrä toteutua vuoden kuluessa.

Pohjois- ja Etelä-Korean rautateiden liittämistä yhteen on valmisteltu vuosikausia, mutta lopulliset toimenpiteet ovat aina jääneet puuttumaan.

Koreoiden johtajat sopivat The Korea Heraldin mukaan myös Kaesongin teollisuusalueen ja Kumkangsanin matkailukohteen avaamisesta uudelleen.

Lue lisää:

Etelä- ja Pohjois-Korean neuvottelut jatkuvat tänään – ydinaseettomuus ja rauha ensisijaiset teemat

Lähteet: AP, Reuters