Hyppää sisältöön

Tutkimus: Ei-alkoholiperäistä rasvamaksaa potevilla suurentunut riski sairastua syöpään

Rasvamaksa on yleistynyt monissa maissa muun muassa lihavuuden yleistymisen myötä.

Hoitaja tarkkailee magneettikuvauksessa olevaa potilasta syöpätautien klinikan sädehoito-osastolla Helsingissä. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Ei-alkoholiperäistä rasvamaksaa potevat ovat tavallista alttiimpia sairastumaan myös maksasolusyöpään. Tuoreen tutkimuksen perusteella riski on suurentunut varsinkin potilailla, jotka sairastavat myös maksakirroosia.

Tutkimuksessa lähes 300 000 rasvamaksapotilasta ja yhtä montaa tervettä verrokkia seurattiin vuosista 2004–2008 vuoteen 2015 tai syöpädiagnoosiin tai kuolemaan saakka.

Seurantatietojen perusteella rasvamaksapotilaiden riski sairastua maksasolusyöpään oli huomattavasti suurempi – jopa lähes kahdeksankertainen – kuin terveiden verrokkien. Erityisesti sairastumisia todettiin potilailla, joilla oli rasvamaksan lisäksi maksakirroosi.

Yhdysvaltalaisaineistoon perustuvat havainnot ovat huolestuttavia, sillä ei-alkoholiperäinen rasvamaksa on yleistynyt monissa maissa muun muassa lihavuuden yleistymisen myötä. Tämän vuoksi on mahdollista, että myös maksasolusyövät yleistyvät tulevaisuudessa.

Rasvamaksalla tarkoitetaan rasvan runsasta kertymistä maksasolujen sisään. Se on yleisin maksasairauksista, ja se todetaan aikuisista noin neljäsosalla.

Sen yleisimpiä riskitekijöitä ovat vyötärölihavuus ja liika alkoholin käyttö. Myös runsas fruktoosin ja nopeiden hiilihydraattien syöminen rasvoittavat maksaa.

Maksakirroosissa osa maksakudoksesta muuttuu sidekudokseksi. Sairaus on hengenvaarallinen, ja vuosittain siihen menehtyy yli 500 henkeä. Yleisin kirroosin aiheuttaja on runsas ja jatkuva alkoholinkäyttö, mutta myös hepatiitti-infektiot ja tulehdukset sekä rasvamaksa voivat olla kirroosin takana.

Tutkimus julkaistiin Gastroenterology-lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Lähde: Uutispalvelu Duodecim