"Laittomuudet täytyy kitkeä" – EU-komission esitys lohikiintiön nostamisesta Itämerellä saa täystyrmäyksen pohjoisesta

Suomalais-ruotsalaisen rajajokikomission mukaan EU-komission esitys lohikiintiöstä voi johtaa ei-kestävään kalastukseen.

lohi
Kalastajat lohirysällä.
Ammattikalastaja lohirysää kokemassa Perämerellä Kemin edustalla.Riikka Rautiainen / Yle

Suomalais-ruotsalainen rajajokikomissio tuomitsee EU-komission esityksen lohikiintiön nostamisesta. EU:n komissio esittää Itämeren pääaltaan ja Pohjanlahden ensi vuoden lohikiintiöksi noin 105 000 lohta, mikä on 15 prosenttia tätä vuotta enemmän.

Rajajokikomission mukaan esitys on selvästi ristiriidassa kansainvälisen tieteellisen neuvonannon kanssa ja uhkaa lohikantojen pitkäjänteistä hoitoa.

– Ehdotus voi johtaa ei-kestävään kalastukseen sekä heikompiin kalastusmahdollisuuksiin tulevaisuudessa.

– Kiintiön nostamisen sijaan rajajokikomissio katsoo, että EU-komission tulee tarkasti noudattaa tutkijoiden neuvonantoa, todetaan suomalais-ruotsalaisen rajajokikomission lausunnossa.

Rajajokikomissio: Laittomuudet täytyy kitkeä

Rajajokikomissio kehottaa myös jälleen kerran EU-komissiota puuttumaan vakavasti merisaaliin väärinraportointiin, ohjaamaan riittäviä resursseja lohisaaliin jäljitettävyyden parantamiseen sekä ehkäisemään laitonta kalastusta Itämerellä.

Se vaatii EU:lta välittömiä toimia lohisaaliin väärinraportoinnin kitkemiseksi. Rajajokikomission saamien tietojen mukaan saaliin laajamittainen väärinraportointi lisääntyi Puolassa viime vuoden aikana.

Tornionjoen kalastusalue: Tieteellistä suositusta tulee noudattaa

Tornionjoen kalastusalue ei kannata lohen pyyntikiintiön nostamista Itämeren alueella 105 000 loheen. Kalastusalueen mukaan kiintiötä tulisi laskea kuten kansainvälinen merentutkimusneuvosto ICES on suositellut.

Kalastusalue toteaa maa- ja metsätalousministeriölle antamassaan lausunnossa, että Suomen pitäisi noudattaa tieteellisen neuvoston suositusta.

Maa- ja metsätalousministeriö on pyytänyt komission esityksestä lausuntoja. Lausuntoaika päättyi viime viikolla. Suomen lopullisesta kannasta kiintiöön päättää eduskunta.