1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. finanssiala

Finanssivalvonta: Suomen finanssisektori edelleen vakavarainen, korjausliikkeisiin varauduttava

Fivan mukaan pankkisektorin riskit liittyvät muun muassa kotitalouksien korkeaan velkaantumiseen ja luotonannon kytkeytymiseen kiinteistömarkkinoihin.

finanssiala
Finanssivalvonnan Fiva kyltti Helsingissä.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Finanssivalvonnan (Fiva) mukaan Suomen finanssisektorin vakavaraisuus on yhä vahva. Sektorin kannattavuus on kuitenkin heikentynyt.

Fiva kehottaa finanssisektorin toimijoita varautumaan toimintaympäristön äkillisestä muutoksesta aiheutuviin riskeihin. Esimerkiksi korkojen merkittävä korjausliike globaaleilla rahoitusmarkkinoilla aiheuttaisi kielteisiä vaikutuksia myös Suomessa.

Korjausliikkeen voisivat laukaista globaalien kauppasuhteiden jännitteet tai kehittyvien maiden talouksien heikko kehitys. Lisäksi ilmastonmuutos ja kestävän kehityksen vaatimukset vaikuttavat finanssisektorin, varsinkin vakuutusyhtiöiden toimintaan ja sääntelyyn, Finanssivalvonta arvioi.

Suomen pankkisektorin vakavaraisuus on säilynyt vakaana ja EU-alueen vahvimpien joukossa.

Fiva katsoo, että pankkisektorin merkittävimmät riskit liittyvät keskittyneisyyteen, kotitalouksien korkeaan velkaantuneisuuteen, luotonannon kytkeytymiseen kiinteistömarkkinoihin ja suureen markkinarahoituksen osuuteen.

Finanssivalvonnan mukaan finanssisektori on entistä riippuvaisempi asuin- ja liikekiinteistömarkkinoiden kehityksestä.

Pankkien luottokannasta kiinteistövakuudellisten luottojen osuus on kasvanut 35 prosentista 43 prosenttiin kolmessa vuodessa. Vakuutusyhtiöilläkin on merkittävät kiinteistösijoitukset.

Lue seuraavaksi