Hyppää sisältöön

Kokkola lopetti harvinaisen tapansa tarjota Nälkäpäivänä koululaisille vain velliä ruuaksi: "Idea ei ole, että kaikilla olisi nälkä, vaan ruokaa"

Kevennetty kouluateria on ollut harvinainen. Tänään maan kouluissa syödään esimerkiksi jauhelihakastiketta, broilerilaatikkoa ja keittoja.

Kokkolassa on pitkään vietetty SPR:n Nälkäpäivää myös kouluissa: ruokana on ollut mannavelliä ja näkkileipää. Nyt perinne loppuu, sillä vanhemmilta ja opettajilta on saatu palautetta, ettei vellin syönti edistä keräyksen tavoitetta.

– Nälkäpäivän idea ei ole, että kaikilla olisi nälkä vaan se, että kaikilla olisi ruokaa, siteeraa Kokkolan kaupunki Suomen Punaisen Ristin sivuja.

Kokkola lahjoitti aiemmin ruuan raaka-ainekuluista saadun säästön keräykseen. Esimerkiksi muutama vuosi sitten summa oli 4 000 euroa. Tällainen osallistuminen kunnalta on ollut Nälkäpäivän projektipäällikön Eeva Arrajoen mukaan harvinaista.

Opettajien toivotaan sen sijaan käsittelevän aihepiiriä opetuksessa monipuolisesti.

Punaisen Ristin Nälkäpäivä (siirryt toiseen palveluun)on laajentunut vuoden 1980 paikallistapahtumasta koko maahan, ja se näkyy lähes joka paikkakunnalla esimerkiksi lipaskeräyksinä. Sen tuotto menee SPR:n katastrofirahastoon ja sieltä juuri nyt esimerkiksi kenttäsairaalan toimintaan Bangladeshissa. Kotimaassa rahasto tukee muun muassa tulipalojen uhreja.

Nälkäpäivän perinteisin keräystapa on lipas. Kuva: Pauliina Jaakkola / Yle

SPR ei tiedä varmuudella, kuinka yleistä on ollut, että kouluruokaa on kevennetty keräyksen vuoksi, sillä koulut eivät raportoi asiaa. Netistä löytyvien ruokalistojen mukaan tänään esimerkiksi Tampereella syödään torstaina jauhelihakastiketta ja soijabolognesea, Helsingin kouluista noin puolessa broileri-perunalaatikkoa ja lopuissa lihakeittoa ja ohrapuuroa.

Seinäjoen listalta löytyy lihakeitto ja Pietarsaaresta kalakeitto, mutta kouluruoka keitellään kuuden viikon kiertävillä listoilla, joten samat ruokalajit toistuvat. Vaasassa ei edes muisteta, milloin Nälkäpäivä-ruokailua olisi kouluissa harrastettu.

Asia esiin keräyksen ohessa

Projektipäällikkö Eeva Arrajoki ei laita tärkeysjärjestykseen erilaisia tapoja osallistua. Hän ei pidä nälällä herättelyä mitenkään välttämättömänä mutta toivoo silti, että kouluissa tuotaisiin esiin keräyksen syitä ja taustoja eikä vain kierrätettäisi lippaita luokissa

– Siitä ei valitettavasti kovin ihmeellisiä muistijälkiä jää.

Nälkäpäivää varten onkin tehty erilaisia oppikokonaisuuksia eri-ikäisille koululaisille. Esimerkiksi seiskaluokkalaiset voisivat valmistaa kotitaloudessa myanmarilaisen ruuan ja puhua samalla maasta paenneiden avuntarpeesta.

– Jos vaikka oppilaat saisivat aavistuksen siitä, kuinka moni herää ja menee nukkumaan nälkäisenä päivittäin. Vain pieni prosentti maailman ihmisistä on meitä hyvinvoivia länsimaalaisia, muistuttaa Arrajoki.

Nälkäpäivä on yksi vakiintuneimmista keräyksistä. Viime aikojen huippuvuosia tuloksellisesti oli 2015, jolloin kansa lahjoitti lähes 4,2 miljoonaa euroa.

.
.