Ruotsin akatemian kriisiin ajanut kulttuuriprofiili vastaa oikeudessa raiskaussyytteisiin

Ruotsissa kullttuurieliittiin kuuluva Jean-Claude Arnault on yksi tunnetuimmista #metoo-kampanjan esiin nostamista nimistä.

Ruotsin akatemia
Katarina Frostenson ja Jean Claude Arnault.
Katarina Frostenson ja Jean-Claude Arnault.Charles Hammarsten / AOP

Ruotsissa on alkanut oikeudenkäynti kulttuuriprofiiliksi kutsuttua taide-elämän vaikuttajaa Jean-Claude Arnault'ta vastaan. Häntä syytetään kahdesta raiskauksesta. Kulttuuriprofiiliin liittyvä jupakka ajoi Ruotsin akatemian syvään kriisiin, minkä takia Nobelin kirjallisuuspalkintoa ei tänä vuonna jaeta.

Arnault on naimisissa Ruotsin akatemian jäsenen Katarina Frostensonin kanssa. Hän omistaa tukhomalaisen kulttuuriklubin, jota akatemia on tukenut rahallisesti.

Oikeudessa yksi nainen syyttää Arnault'ta kahdesta raiskauksesta. Naisen mukaan mies pakotti hänet suuseksiin ja yhdyntään syksyllä 2011. Muutamaa kuukautta myöhemmin tapahtui naisen mukaan toinen raiskaus. Arnault kiistää molemmat syytteet.

– Hän kieltää kivenkovaa tehneensä väitettyjä rikoksia. Minusta näyttö on levällään. Tiedot rakoilevat tärkeissä, keskeisissä osissa, sanoo miehen asianajaja Björn Hurtig Dagens Nyheter -lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Syytteiden kaatumisen puolesta puhuu se, että tapahtumasta on kulunut jo pitkä aika. Oikeustieteen asiantuntija Ulrika Borg arvioi Ruotsin televisiolle (siirryt toiseen palveluun), ettei teknistä näyttöä kuten fyysisiä vammoja ei ole. Oikeusistuin arvioi myös, ovatko todistajat puhuneet keskenään, mikä saattaisi vaikuttaa muistikuviin ja todistajanlausuntoihin.

Todistajina oikeudessa kuullaan seitsemää henkilöä. Myös lääkäri kuvailee naisen käyntiä vastaanotolla raiskauksen jälkeen. Naisen asianajaja Elisabeth Massi Fritz kehuu sekä naisen että todistajien luotettavuutta.

– Asianomistaja on erittäin luotettava ja vakuuttava kertomuksessaan. Syyttäjän kanssa keräämäni näyttö on tärkeää ja tukee asianomistajan kertomusta, Massi Fritz kertoo Dagens Nyheterille.

Oikeudenkäynti kestää maanantaihin saakka.

Ahdistelusta syytti 18 naista

Epäilyt kulttuuriprofiilin ahdistelutapauksista nousivat esiin syksylllä 2017 Dagens Nyheter -lehden jutussa (siirryt toiseen palveluun). Selvittelyä siivitti metoo#-kampanja. Arnault on Ruotsissa yksi merkittävimmistä #metoo-kampanjan esiin nostamista nimistä.

Alun perin 18 naista syytti häntä ahdistelusta. Heistä kahdeksan teki ilmoituksen poliisille. Esitutukinnassa neljä rikoksista todettiin vanhentuneiksi ja kolmessa ei ollut tarpeeksi näyttöä syyytten nostamiseksi.

Toinen #metoo-kampanjan nosteessa oikeuteen päätynyt ruotsalaisjulkkis, televisiojuontaja Martin Timell vapautettiin syytteistä. Oikeus ei pitänyt näyttöä raiskauksesta riittävänä.

Myöhemmin Arnault'ta on epäilty myös kirjallisuuspalkinnon saajien nimien vuotamisesta julkisuuteen ja talousepäselvyyksistä kulttuuriklubillaan.

Oikeudenkäynti käydään naisen toiveesta suljettujen ovien takana. Twitterissä esimerkiksi Gotiska klubben on sitä mieltä, että käsittely suljettujen ovien takana on oikeudenvastaista, kun kyse on ihmisen koko elämästä. Hänen mielestään "sika, hyväksikäyttäjä ja Casanova ei ole sama asia kuin raiskaaja".

Kulttuuriprofiilin oikeudenkäynti herättää Ruotsissa paljon keskustelua. Miehen ranskalaisen taustan takia keskustelua on myös ranskaksi. Twitterissä monet arvelevat, ettei tuomiota tule.

– Mikä parodia. Onko raiskaus filmillä? Onko DNA:ta. Miten kummassa tästä voisi tulla langettava tuomio? Mia S. Borin kyselee tviitissään.

Miten kauan puhutaan "kulttuuriprofiilista"? ihmettelee tviitissään Peter Ceder. Peitenimi on yhä ahkerassa käytössä, vaikka henkilön nimikin on tiedossa.

Skandaali on herättänyt ulkomaita myöten ihmettelyä, millaisissa kuliseissa maailmanluokan kirjallisuuspalkinto jaetaan.

Ruotsin akatemia ei pystynyt talven mittaan ratkaisemaan ympärillään vellonutta kohua. Akatemia riitaantui ja jakautui kahtia. Uudistuksia kaivanneet kuusi jäsentä jättivät tehtävänsä keväällä.

Akatemian ensimmäisen naispuolisen sihteerin Sara Daniuksen lähtö keräsi sympatia-aallon sosiaalisessa mediassa. Danius suosii rusettipaitoja, joten tuenosotuksena monet naiset pukeutuivat sellaisiin.

Sara Danius kommentoi medialle.
Ruotsin akatemian pysyvä sihteeri Sara Danius kertoi erostaan huhtikuussa.Jonas Ekströmer / TT / EPA

Elokuussa uutisoitiin, että Danius ja kaksi muuta eronnutta jäsentä haluaisivat ohittaa erimielisyydet ja palata akatemian jäseneksi. Silloin akatemia voisi päätösvaltaisena ottaa uusia jäseniä.

Kolmikko kuitenkin korjasi myöhemmin, että he eivät palaa vaan osallistuvat mahdollisesti tärkeimpiin äänestyksiin.