Jorma Panulan kapellimestarikurssi päättyy ilmaiskonserttiin Kuopiossa

Konsertin ohjelmisto koostuu kurssiviikon aikana harjoiteltavista teoksista.

Kuopio
Jorma Panula
Antti Haanpää / Yle

Jorma Panulan kansainvälinen kapellimestarikurssi huipentuu ilmaiskonserttiin perjantai-iltana Kuopiossa. Kurssille osallistuneet kahdeksan kapellimestaria johtavat konsertin kello 19 alkaen Kuopion Musiikkikeskuksessa.

Maanantaina alkaneen kapellimestarikurssin osallistujista kaksi on Suomesta ja loput Belgiasta, Ranskasta, Italiasta, Venezuelasta sekä Hong Kongista. Hongkongilainen oppilas saapui kurssille päivää myöhemmin Hong Kongia riepotelleen taifuunin vuoksi.

Panula valitsee itse kurssille osallistujat. Tänä vuonna kurssille oli 20 hakijaa.

– Osallistujia on korkeintaan kymmenen, sillä Panula haluaa, että hän ehtii keskittyä jokaiseen kurssilaiseen riittävästi, kertoo Kuopion musiikkikeskuksen markkinointipäällikkö Sari Kauhanen.

Konserttiin on vapaa pääsy eikä sinne tarvitse pääsylippua. Yleisöä pyydetään saapumaan paikalle ajoissa. Konsertin ohjelmisto koostuu kurssiviikon aikana harjoiteltavista teoksista.

– Konserttiin tulevat lopulliset kappaleet päätetään ihan loppumetreillä. Jokainen kurssilainen johtaa orkesteria vuorollaan. Voi olla, että kapellimestari vaihtuu kesken kappaleenkin, jos on kyse moniosaisesta teoksesta, Kauhanen kuvailee.

88-vuotiaalla riittää energiaa

Kuopion kaupunginorkesteri on toiminut kapellimestarikurssin harjoitusorkesterina jo vuodesta 2009 lähtien. Kaupunginorkesterin kunniakapellimestarin, professori Jorma Panulan kanssa kurssi on järjestetty vuodesta 2010 alkaen.

Panula täytti elokuussa 88 vuotta, mutta hänellä tuntuu riittävän edelleen energiaa.

– Mistä hän sen energian ammentaa, on mysteeri. Sen täytyy liittyä jotenkin musiikkiin, joka on hyväksi ihmisen aivoille ja hyvinvoinnille.

Kauhanen arvioi, että Panula saa myös uutta virtaa nuorten kapellimestareiden kanssa työskentelystä.

– Hän on todennut itsekin oppineensa paljon opetustyönsä kautta nuorilta kapellimestareilta, Kauhanen toteaa.