Hyppää sisältöön

Tiesitkö, että välttämällä imetystä et voi vaikuttaa rintojen venymiseen

Naisen keho alkaa muuttua jo raskausaikana.

Kuva: Yle / Riku Kaminen

– Imetyksen välttämisellä ei voi vaikuttaa rintojen muutoksiin. Raskaus on jo ehtinyt löysyttää sidekudoksia kehossa, korostaa kätilö, imetyskouluttaja Piia Feodoroff Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Naisen keho käy kovan mullistuksen jo raskausaikana. Moni kantaa huolta myös imetyksen vaikutuksesta rintoihin. Aiheesta keskustellaan paljon esimerkiksi äitien keskustelupalstoilla.

Terveydenhuollon ammattilaiset haluavat hälventää mielikuvia siitä, että jättämällä imetyksen kokonaan, voisi vaikuttaa rintojen venymiseen. Sitä, kuinka moni lopulta jättää imetyksen kokonaan juuri rintojen venymisen vuoksi, eivät ammattilaiset pysty arvioimaan.

Muutokset kehossa ovat yksilöllisiä. Rinnat alkavat usein venyä jo alkuraskaudessa. Näin ne valmistautuvat tulevaan imetykseen.

– Rintarauhanen alkaa hormonien vaikutuksesta kasvaa jo alkuraskaudesta. Rinnat turpoavat ja ovat arat. Myös pigmenttimuutoksia voi tulla, kertoo terveyskeskuslääkäri Päivi Nuttunen Kuopion seksuaaliterveysneuvolasta.

Muutokset ovat yksilöllisiä

Monet raskausajan muutokset saattavat olla odottamattomia tai yllättävän suuria.

Esimerkiksi rintojen kasvu ja kehitys ovat yksilöllisiä. Niihin vaikuttavat painon suuret muutokset, rintojen koko, perimä ja ikääntyminen.

Myös rintojen rasvakudoksen määrä ja tupakointi vaikuttavat. Sekä raskauden että imetyksen aikana muuttuvat hormonitasot vaikuttavat rintoihin. Jokainen raskaus lisää rintojen maitorauhaskudosta.

– Kaikilla ei välttämättä tapahdu merkittäviä muutoksia ollenkaan, muistuttaa terveyskeskuslääkäri Päivi Nuttunen.

Luonnollinen osa raskautta ja imetystä

Huoli oman kehon muutoksista korostuu usein erityisesti ensimmäistä lastaan odottavilla. Imetyksen tuki ry:n tukiäiti Henriikka Niskanen neuvoo ottamaan mieltä askarruttavat asiat esiin jo neuvolassa.

– Kannattaa kuitenkin pitää mielessä se, kuinka ison työn keho tekee raskauden, synnytyksen ja imetyksen aikana. Kyllä siitä saa olla ylpeä ja palautumiselle kannattaa antaa aikaa, muistuttaa Niskanen.

Terveyskeskuslääkäri Päivi Nuttunen kannustaa äidiksi tulleita pitämään luonnollisena raskauden ja imetyksen aikana kehossa tapahtuneita muutoksia. Toisaalta hän ymmärtää naisten huolen omasta kehosta.

– Onhan rintoja kautta aikojen pidetty naiseuden symbolina ja ainahan rintojen koko puhuttaa, hän toteaa.

Osalle naisista rinnat ovat myös tärkeä osa seksuaalista itsetuntoa.

Keinoja rintojen muutosten ehkäisyyn

Rintojen muutoksia voi yrittää ehkäistä tukevilla rintaliiveillä, tupakoimattomuudella ja pyrkimällä pysymään normaalipainoisena. Liikuntaharrastuksissa kannattaa käyttää tukevia urheiluliivejä.

– Näin voi ehkäistä rintojen heilumista ja sitä kautta venytykselle altistumista, vinkkaa kätilö Piia Feodoroff.

Rintalihaksen vahvistaminen, hyvä ryhti sekä rintojen hieronta voivat myös olla keinoja ehkäistä muutoksia. Rintojen palautuminen ennalleen on myös hyvin yksilöllistä. Tähän vaikuttavat monet seikat kuten aikaisemmat raskaudet, ikä ja kehossa olevan rasvan määrä.

Terveydenhuollon ammattilaiset pitävät harmillisena sitä, jos tuore äiti jättää imettämättä vain sen vuoksi, että pelkää imetyksen jälkiä rinnoissa.

– Imetyksellä on paljon hyötyjä. Se vahvistaa äidin ja lapsen vuorovaikutussuhdetta ja varmistaa vauvan hyvän ravitsemuksen, muistuttaa Päivi Nuttunen.