Trumpin hallinto siirsi Obaman kauden öljynporausta koskevan sääntelyn historiaan – arvio: 180 000 tonnin metaanipäästöjä ei oteta talteen

Aiemman määräyksen tarkoituksena on ollut hillitä päästöjä, joita vapautuu öljyn- ja kaasunporauksen yhteydessä.

metaani
Southern California Gas -yhtiön johtoa Porter Ranch -kaasunporauskentällä.
Southern California Gas -yhtiön johtoa Porter Ranch -kaasunporauskentällä.Irfan Khan / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto höllensi tiistaina presidentti Barrack Obaman aikaista sääntelyä, joka määräsi energiayhtiöt ottamaan talteen metaania.

Aiemman määräyksen tarkoituksena on ollut hillitä päästöjä, joita vapautuu öljyn- ja kaasunporauksen yhteydessä. Muutos voi säästää yhtiöiltä 2 miljardia dollaria seuraavan vuosikymmenen aikana.

– Haluamme puhdasta ilmaa ja vettä, mutta samalla haluamme järkeviä määräyksiä, kommentoi sisäasiain apulaisvaltiosihteeri David Bernhardt lehdistölle.

Bernhardt ja muut hallintovirkamiehet eivät tässä vaiheessa osaa sanoa, kuinka paljon uusi käytäntö vaikuttaa metaanipäästöihin. Arvioiden mukaan Obaman aikainen sääntely olisi vähentänyt metaanipäästöjä vuosittain 180 000 tonnilla. Muutos voi myös johtaa 734 miljoonan dollarin menetyksiin maakaasusta, joka olisi saatu talteen seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Sääntelyn muutos tuli voimaan viikko sen jälkeen, kun Yhdysvaltain ympäristösuojeluvirasto ehdotti pienennystä erillisiin metaanipäästöihin.

Kalifornian ja New Mexicon asianajajat nostivat oikeusjutun hallintoa vastaan liittovaltion tuomioistuimessa palauttaakseen vuoden 2016 sääntelyn. Tämä tapahtui vain tunteja sääntelyn muutoksen ilmoittamisesta.

Ilmastoon pääsevä metaani on haitallista, koska se lämmittää ilmakehää yli 20 kertaa voimakkaammin kuin hiilidioksidi. Metaanipäästöt ovat merkittävä tekijä ilmastonmuutoksessa.

Lue myös:

Bensalle ja dieselille täyskielto jo vuonna 2045? Näillä keinoilla voitaisiin mullistaa koko Suomen liikenne ja päästöt

Joona-Hermanni Mäkisen kolumni: Maailmanlopun kello näyttää kaksi minuuttia vaille keskiyön

Ympäristöasiantuntijat lyttäävät hallituksen ilmastopolitiikan – metsien lisähakkuut nollaavat kaikki muut ilmastohankkeet

Reetta Rädyn kolumni: Missä viipyy pääministerin tv-puhe aiheesta ilmastokriisi?

Metaanipäästöjen kasvu huolestuttaa ilmastotutkijoita

Lähteet: AP