Saksa kuohuu, hallitus natisee – erotetun tiedustelupäällikön palkkiovirka ärsyttää demareita

Saksan hallitus heikkeni entisestään, kun liittokansleri Merkel päästi tehtävässään epäonnistuneen tiedustelujohtajan sisäministeriön korkeaan virkaan.

Saksa
Tiedustelupäällikkö Hans-Georg Maaßen ja sisäministeri Horst Seehofer.
Tiedustelupäällikkö Hans-Georg Maaßen ja sisäministeri Horst Seehofer.Hayoung Jeon / EPA

Tapaus Hans-Georg Maaßen koettelee Saksan hallitusta ja erityisen rankasti hallituspuolue sosiaalidemokraattien rivejä.

Kaikki alkoi siitä, kun kotimaan tiedustelupalvelun BfV:n johtaja Maaßen kommentoi toissa viikolla Chemnitzin rasistisia mellakoita. (siirryt toiseen palveluun)Hänen mukaansa viranomaisilla ei ollut näyttöä siitä, että äärioikeistolaiset joukot olivat jahdanneet ulkomaalaistaustaisia ihmisiä.

– Herra Maaßenin täytyy lähteä. Ja minä kerron teille: hän lähtee, julisti SPD:n puheenjohtaja Andrea Nahles viime viikonvaihteen vaalitilaisuudessa Offenbachissa.

Maaßen lähtikin, mutta ei sillä tavalla kuin Saksassa on tapana.

Potkujen jälkeen äärioikeiston toimia vähätellyt tiedustelupalvelun ammattilainen nimitettiin sisäministeriön valtiosihteeriksi. Palkka nousi lähes kolmella tuhannella eurolla kuukaudessa.

"Seehofer YK:n pääsihteeriksi"

Yksin tämä olisi saanut demarikentän rivit sekaisin, mutta lisää oli tulossa. CSU:n puheenjohtaja, sisäministeri Horst Seehofer käytti valtaoikeuksiaan ja siirsi entisen valtiosihteerin Gunther Adlerin syrjään Maaßenin tieltä.

Adler on puoluetaustaltaan sosiaalidemokraatti.

– Jos epälojaalisuus ja epäpätevyys lasketaan virkauralla eduksi, Horst Seehoferilla on hyvät mahdollisuudet päästä YK:n pääsihteeriksi, SPD:n entinen puheenjohtaja ja Saksan entinen ulkoministeri Sigmar Gabriel tviittasi.

Arvostelijoiden joukkoon liittyi SPD:n varapuheenjohtaja Ralf Stegner, joka epäili jo hallituskoalition toimintakykyä (siirryt toiseen palveluun) . Samalla hän antoi tukensa Maaßenin uutta virkaa vastustaneelle puolueen nuorisojärjestölle.

Puoluejohtaja Nahles ei perääntynyt vaatimuksesta erottaa Maaßen, mutta virkasiirtoon hän suostui.

Merkel vaikeuksissa

Liittokansleri Angela Merkelin neljäs hallitus on heikoilla. Osa poliiittisista kommentaattoreista (siirryt toiseen palveluun)on sitä mieltä, että hallituskoalitio on käytännössä jo hajonnut.

Myös sisäministeri Horst Seehoferin asema on kyseenalaistettu. Julkiset riidat liittokansleri Merkelin kanssa ovat syöneet CSU:n puheenjohtajan uskottavuutta.

Tällä hetkellä ainakaan oma puolue tuskin on vaihtamassa ministeriään. Baijerissa järjestetään nimittäin osavaltiovaalit vajaan kuukauden kuluttua, ja siellä CDU:n sisarpuolue CSU tavoittelee yli 50 prosentin äänisaalista.