Hyppää sisältöön

Kemin ympärivuotinen Lumilinna ei valmistu aikataulussa – ensi talvelle ja kesälle enemmän palveluita, matkailun kasvua odotetaan

Kemin Matkailun toimitusjohtajan Susanna Koutosen mukaan ympärivuotisen Lumilinnan rakentamisessa on ollut hidasteita matkan varrella.

Kemiin rakennetaan ympärivuotista Lumilinnaa, joka valmistuu tulevalle talvikaudelle. Havainnekuva. Kuva: Kemin Matkailu

Kemin ympärivuotinen lumilinna ei valmistu aivan aikataulussa. Alkuperäinen tavoite oli, että rakennus olisi valmistunut vuodenvaihteeseen mennessä. Kylmätilat saadaan kuitenkin auki suunnitellusti.

Kemin matkailun toimitusjohtaja Susanna Koutonen sanoo, että nyt rakennustyömaalla on edessä loppukiri. Kolmekerroksiseen rakennukseen saadaan pian katto päälle ja rakennus avataan yleisölle ensi talven aikana. Urakoitsijat eivät vielä osaa sanoa, milloin sisäpintoja voidaan alkaa tekemään.

– Tärkeää on varmistaa, että uudesta rakennuksesta tulee terve ja pinnat ovat kuivia, Koutonen sanoo.

Koutosen mukaan matkan varrella on ollut hidasteita. Koutosen mukaan viivästyminen johtuu tavarantoimitusten viivästymisestä.

Ympärivuotisesta Lumilinnasta on vireillä useita valituksia. Muun muassa markkinaoikeudessa on vireillä valitus rakennustöiden kilpailuttamisesta. Valituksen on tehnyt kemiläinen rakennusliike. Myös maarakennusurakan hankintapäätöksestä on tehty valitus markkinaoikeuteen. Koutosen mukaan ympärivuotisesta Lumilinnasta tehdyt valitukset eivät ole viivästyttäneet rakennustöitä.

Ympärivuotisen lumilinnan rakentaminen on kesken. Kuva: Riikka Rautiainen/ Yle

Rahoitus meni uusiksi kesällä oikeusprosessin takia

Ympärivuotisen linnarakennuksen rahoituskuvio meni myös uusiksi kesällä. Kesäkuussa kaupunki päätti lainata kaupungin matkailuyhtiölle 3,1 miljoonaa euroa vuodeksi, sen lisäksi yhtiö ottaa pankkilainaa 2,9 miljoonaa euroa. Alkuperäinen suunnitelma oli, että kaupunki takaa koko yhtiön tarvitseman summan eli 4,8 miljoonaa euroa.

Takaussuunnitelmasta kuitenkin luovuttiin, koska yksityishenkilö valitti takauspäätöksestä hallinto-oikeuteen ja takausta ei voida myöntää, kun asian käsittely on oikeudessa kesken.

Kemin matkailuyhtiön mukaan ympärivuotisen Lumilinnan rakentaminen maksaa yhteensä 9,5 miljoonan euroa. Yhtiö käyttää Lumilinnan laajentamiseen myös omia varojaan.

Kemin Mansikkanokalle rakennetaan ensi talveksi myös perinteinen lumesta ja jäästä valmistettu linna, joka avataan tammikuun 19. päivä.

Jatkossa perinteinen Lumilinna tulee muuttumaan ja linnasta tulee pienempi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Havainnekuva tekeillä olevasta ympärivuotisesta Lumilinnasta. Kuva: Kemin Matkailu

Ensi vuodelle odotetaan kasvua

Kemin Matkailun liikevaihdon kasvu oli viime vuonna noin 35 prosenttia. Liikevaihto oli vuonna viime vuonna 7,4 miljoonaa euroa. Kemin Matkailun palveluista jäänmurtaja Sampo on kasvattanut parin viime vuoden aikana kävijämääräänsä, ja vuodessa jäisellä merellä risteilee vajaat parikymmentä tuhatta ihmistä.

Tälle kaudelle Kemin Matkailun myynti on täydessä vauhdissa. Kemin Matkailun toimitusjohtaja Susanna Koutosen mukaan kauppa on käynyt varsin hyvään tahtiin.

– Vielä myydään koko ajan, ja ei olla ihan täynnä. Meille on tulossa uusia palveluita, joten myytävääkin on enemmän, Koutonen sanoo.

Edellinen talvi oli jäänmurtaja Sampolla ja Lumilinnassa ennätyksellinen.

– Viime vuonna oli kävijäpiikkejä, kuten kiinalainen uusi vuosi, joka oli aivan täynnä, Koutonen sanoo.

21.9.2018 kello 12:18 juttuun lisätty, että ympärivuotisen Lumilinnan kylmätilat saadaan auki suunnitellussa aikataulussa.

22.9.2018 kello 12:30 Jutussa ja otsikossa kerrottiin, että tulevasta talvikaudesta on tulossa hieman hiljaisempi. Juttuun on korjattu, että tulevalle vuodelle odotetaan kuitenkin kasvua edelliseen vuoteen.