1. yle.fi
  2. Uutiset

"Minullehan naurettaisiin jos menisin kertomaan tästä jollekin" – Keskustelusta olisi hyötyä väkivaltaa kokeneille miehille, mutta häpeä estää hakemasta apua

Miesten kokema henkinen väkivalta kohdistuu usein isyyteen. Väkivaltaa Kokeneet Miehet -hanke on parin vuoden ajan tarjonnut miehille keskusteluapua, neuvontaa ja vertaistukea.

väkivalta
mies suojaa käsillä kasvojaan
Igor Stevanovic / EPA

– Rankkaa syyllistämistä, vikojen etsimistä, nujertamista. Se on sellaista paineen alla elämistä. Jos ei syyttämistä löydy eilisestä, sitä löytyy viime viikolta ja jos ei viime viikolta, sitten viiden vuoden takaa.

Näin kuvaa Esa parisuhteessa kokemaansa henkistä väkivaltaa, joka jatkui läpi koko parikymmentä vuotta kestäneen avioliiton. Erityisen pahaksi väkivalta äityi suhteen viimeisinä vuosina.

Esa kertoo, että henkinen väkivalta murskasi hänen omanarvontunteensa, mikä vaikutti myös hänen kykyynsä tehdä töitä.

Puhuminen asiasta oli vaikeaa.

– Pitäisi puhua, mutta miehelle ei anneta sitä mahdollisuutta. Jos yrittää tuoda omia ajatuksia esiin, puhe mitätöidään. Tai sanotaan, että mitä miehenä ruikutat.

"Miehet eivät ihan vähästä hae apua"

Asiasta puhumisen vaikeus estää miehiä usein myös hakemasta apua tilanteeseensa. Henkinen ja fyysinen väkivalta aiheuttavat uhrilleen usein häpeän tunteita ja miehille tilanne on usein vielä häpeällisempi.

Siksi suuri osa miesten kokemasta väkivallasta jää piiloon, sanoo Miessakit ry:n hankekoordinaattori Tommi Sarlin.

– Pitkään vaietaan ja yritetään pärjätä. Se, että joutuu kotonaan alistettuun asemaan, ei millään sovi pärjäävän ja kykenevän miehen malliin. Monet miehet toteavat, että minullehan naurettaisiin jos menisin kertomaan tästä jollekin.

Tähän tarpeeseen Miessakit perusti vuonna 2016 Väkivaltaa Kokeneet Miehet -hankkeen (siirryt toiseen palveluun), joka tarjoaa keskusteluapua, neuvontaa ja ohjattua vertaisryhmätoimintaa väkivaltaa kokeneille miehille.

Mukana hankkeessa on ollut yli 200 miestä. Heistä yli 76 prosenttia oli kokenut henkistä tai fyysistä väkivaltaa nimenomaan parisuhteessa.

– Nämä miehet ovat kokeneet paljon ja kaikenlaista. Miehet eivät ihan vähästä tule hakemaan apua, Sarlin toteaa.

Henkinen väkivalta haavoittavampaa kuin fyysinen

Yleisimmin miesten kokema väkivalta parisuhteessa on henkistä: kontrollointia, sairaalloista mustasukkaisuutta, alistamista ja haukkumista.

Moni hankkeessa mukana olleista miehistä on kokenut nimenomaan henkisen väkivallan fyysistä haavoittavammaksi. Samoilla linjoilla on myös Esa.

– Henkinen väkivalta arpeutuu todella hitaasti. Mitä pidempään se kestää, sitä syvempi haava tulee, eikä se meinaa millään arpeutua. Erostani on kohta kolme vuotta eikä haavani ole vieläkään arpeutuneet.

Yksi iso osa henkisestä väkivallasta kohdistuu isyyteen, erityisesti eron jälkeen. On vähättelyä, perättömiä syytöksiä ja ilmiantoja, joilla pyritään vahingoittamaan miehen suhdetta lapsiinsa.

– Moni kertoo, että puoliso on saanut käännettyä lapset miestä vastaan. Lasta käytetään välineenä satuttaa miestä, Sarlin sanoo.

Esalla oli eron aikaan jo aikuiset lapset.

– Olen siitä onnellisessa asemassa, että lapseni ovat jo isoja. Tiedän, millaisissa paineissa ne kaverit, joilla on pieniä lapsia, joutuvat olemaan.

Asiasta puhuminen rauhoittaa

Esa ei koskaan uskonut, että hänen avioliittonsa päättyisi. Hän uskoi, että tilanne tasaantuisi ajan myötä. Välillä hän lähti pois kotoa, jotta tilanne rauhoittuisi, mutta palasi aina takaisin.

– Olen vähän sellainen jahkailija, mutta yhden kerran oli sellainen tilanne, että vain naksahti ja lähdin pois. Tein sen ratkaisun enkä ole katunut.

– Jossain vaiheessa tulee se piste. Se voi olla aika äärimmäinen hetki, jolloin se oma neuvottomuus tulee niin suureksi, että se on suurempi kuin yksin pärjäämisen vaatimus tai asian häpeällisyys, Sarlin sanoo.

Kun miehet viimein tulevat hakemaan apua, ovat he Sarlinin mukaan erittäin valmiita työskentelemään tilanteensa korjaamiseksi.

Väkivallasta puhutaan ja miehiä autetaan tunnistamaan se. Pyrkimys on käynnistää miehissä myös itsehavainnointia ja oman käyttäytymisen arviointia. Miehille annetaan neuvoja, mutta tarkoitus on, että mies itse tekee omat valintansa.

Mukana olleet miehet ovat kokeneet saaneensa hankkeesta paljon apua. Tärkeintä on ollut kuulluksi tuleminen ja väkivaltaan liittyvän häpeän helpottuminen, Sarlin kertoo.

– Miehet kokevat rauhoittumista, he saavat työvälineitä ja pystyvät näkemään tarkemmin myös omia käyttäytymismallejaan.

Väkivaltaa Kokeneet Miehet -hanke päättyy vuoden lopulla, mutta sille on haettu lisärahoitusta, jotta palvelua voitaisiin tarjota jatkossakin.

Jutussa esiintyvän Esan nimi on muutettu.

Lue myös:

Henkinen väkivalta on pahempaa kuin fyysinen, tietää parisuhdeväkivaltaa kokenut Riina-Maria Metso – Erossa pysyminen vaatii kovuutta: "Keskity huonoihin muistoihin"

Lue seuraavaksi