Jännevirran uusi silta avataan liikenteelle torstaina

Uusi kevyen liikenteen väylä valmistuu kokonaisuudessaan lokakuun alussa.

Jännevirta, Siilinjärvi
Jännevirran uusi ja vanha silta syyskuussa 2018.
Ihmiset pääsivät syyskuun alussa tutustumaan Jännevirran uuteen siltaan.Antti Karhunen / Yle

Jännevirran uusi silta avataan liikenteelle torstaina. Liikenneviraston projektijohtajan Hannu Nurmen mukaan silta avataan näillä näkymin autoille kello 13 torstaina.

Sillan avautuminen riippuu siitä, salliiko sää maalaustöiden tekemisen.

– Ajoratamaalaukset ovat vielä kesken. Ne pyritään saamaan valmiiksi aamun aikana, työmaapäällikkö Mika Huhtala kertoo.

Uusi silta korvaa vanhan, vuonna 1951 valmistuneen sillan. Kevyt liikenne kulkee vielä vanhaa siltaa pitkin siihen asti, kunnes uusi kevyen liikenteen väylä valmistuu. Vanhan sillan purkaminen aloitetaan kuitenkin jo ensi viikolla, Huhtala sanoo.

– Silloin alamme poistamaan asfalttia ajoradalta.

Uuden sillan myötä raskaan liikenteen kuljetukset helpottuvat, kun kiertotietä ei tarvitse enää käyttää vanhan sillan painorajoituksen takia. Myös ajoittaiset liikenneseisaukset Jännevirralla loppuvat, sillä jatkossa siltaa ei tarvitse enää avata rahtilaivoille ja huviveneille.

Sadat ihmiset saapuivat ihailemaan uutta siltaa, kun se avattiin ensimmäistä kertaa yleisölle syyskuun alussa. Jännevirran siltatyöt alkoivat syksyllä 2016.

Kuudenneksi pisin maantiesilta

Uusi kevyen liikenteen väylä valmistuu syyskuun loppupuolella. Liikenneviraston mukaan väylän Joensuun puoleinen pää voidaan saattaa loppuun vasta, kun uusi silta otetaan ajoneuvoliikenteen käyttöön.

Kevyen liikenteen väylän Jännemäentien ja Lentokentäntien välinen osuus valmistuu lokakuun alkupuolella, jolloin uusi kevyen liikenteen väylä siirtyy uudelle reitilleen.

Jännevirran uusi syväväylä otetaan käyttöön loppusyksyllä uuden sillan valmistuttua ja vanhan sillan purkamisen jälkeen.

Jännevirran silta on Kuopion ja Siilinjärven rajalla olevan valtatie 9:n silta, joka ylittää Saimaan syväväylän Jännevirran kylän kohdalla. Valtatie 9 on tärkeä, Joensuun ja Kuopion välinen tie.

Uusi silta on 577 metriä pitkä ja valmistuttuaan se on Suomen kuudenneksi pisin maantiesilta. Uuden sillan käyttöiäksi on laskettu 100 vuotta.

Liikennevirasto arvioi siltahankkeen maksavan kaikkineen noin 35 miljoonaa euroa.

Juttua päivitetty kello 16:39 uusilla tiedoilla: Silta pyritään avaamaan autoliikenteelle aamupäivän sijaan kello 13 aikaan.