Poikkeuksellinen vaaliskandaali Venäjällä – Kuvernöörinvaalit menevät uusiksi Kaukoidässä

Venäjän vaalilautakunnan puheenjohtaja esittää Primorjen kuvernöörinvaalien tuloksen mitätöimistä ja vaalien uusimista vakavien rikkomusten takia.

Vaalivilppi
Pamfilova puhuu mikrofoniin käsillään elehtien.
Venäjän keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Ella Pamfilova.Maxim Shipenkov / EPA

Venäjän vaalilautakunnan puheenjohtaja Ella Pamfilova esittää Venäjän Kaukoidässä sijaitsevan Primorjen aluepiirin kuvernöörinvaalien mitätöimistä ja uusintavaaleja vakavien rikkomusten takia.

Tapaus on poikkeuksellinen. Vaalivilppiepäilyt ovat olleet tavallisia Venäjän vaaleissa, mutta uusintavaaleja ei ole juuri nähty.

Keskusvaalilautakunta kertoi havainneensa uurnien täyttämistä ylimääräisillä äänillä, vaaliasiakirjojen uudelleenkirjoittamista ja äänten ostamista.

Vaalien mitätöiminen on käytännössä varma: Ellei Primorjen vaalilautakunta noudata esitystä, keskusvaalilautakunta tekee sen itse.

Lisäksi Venäjän presidentti Vladimir Putin tukee keskusvaalilautakunnan esitystä.

Putinin edustaja Dmitri Peskov sanoi, että presidentti pitää vaalituloksen laillisuutta Kremlin tukeman ehdokkaan voittoa tärkeämpänä.

Vaalitulos herätti hämmennystä

Primorjen aluepiirien kuveröörinvaalien toisella kierroksella 16. syyskuuta olivat vastakkain Kremlin tukema ehdokas, virkaatekevä kuvernööri Andrei Tarasenko ja kommunistien ehdokas Andrei Ištšenko.

Kun äänistä oli laskettu 98 prosenttia, Ištšenko johti 5-6 prosenttiyksikön verran. Andrei Tarasenko nousi yhtäkkiä johtoon, kun äänistä oli laskettu 99 prosenttia.

Käännettä pidettiin laajalti matemaattisesti mahdottomana (siirryt toiseen palveluun).

Lopulliset tulokset olivat 49,55 prosenttia Tarasenkolle ja 48,06 prosenttia Ištšenkolle.

Ištšenko valitti rikkomuksista ja julisti ryhtyvänsä syömälakkoon. Tarasenkon kampanjaväki puolestaan syytti Ištšenkoa äänien ostamisesta.

Kommunistit vetosivat Kremliin asian selvittämiseksi.

Vaaliuurnat vartioimatta palohälytyksen ajan

Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Ella Pamfilova päätyi suosittamaan uusintavaaleja, koska ehdokkaiden välinen ääniero oli niin pieni ja peräti 13 vaalipaikalla äänestystulokset mitätöitiin.

Virallinen syy oli, että näiden vaalipaikkojen ääniä laskenut lautakunta joutui Vladivostokissa poistumaan rakennuksesta palohälytyksen takia ja äänet jäivät siksi aikaa vartioimatta.

Pamfilova ei ilmaissut vaatimuksia Primorjen vaaliviranomaisia vastaan, mutta keskusvaalilautakunnassa esiintyi kriittisempiäkin äänenpainoja.

– Kyse on järjestelmällisistä ja hyvin harkituista rikkomuksista, jotka johtivat tulokseen, jonka olemme nähneet. On syntynyt poikkeuksellinen tilanne ja herää kysymys, kuinka toimintakykyinen Primorjen aluepiirin vaalilautakunta on, keskusvaalilautakunnan jäsen Boris Ebzejev sanoi Kommersant-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Tarasenko empi osallistumistaan

Keskusvaalilautakunnan ilmoituksen jälkeen Andrei Tarasenko ehti jo sanoa, ettei aio osallistua uusintavaaleihin.

Sittemmin hän muutti mieltään ja ilmoitti lähtevänsä kolmannelle kierrokselle.

Kommunistien Ištšenko ilmoitti olevansa valmis uusintavaaleihin, jos se on puolueen kanta.

Valtapuolue Yhtenäisen Venäjän äskettäiset vaikeudet alue- ja paikallisvaaleissa on kytketty erityisesti eläkeuudistuksen aiheuttamaan tyytymättömyyteen.

Hallituksen suunnitelmat nostaa eläköitymisikää ovat nostattaneet laajalti mielenosoituksia ja protesteja eri puolilla maata.

Aiheesta aiemmin:

Epäsuositun eläkeuudistuksen aallot näkyivät jo Venäjän aluevaaleissa 10.9.2018

Venäjän eläkeprotesteissa pidätettiin yli tuhat 10.9.2018

Venäjällä osoitettiin jälleen mieltä eläkeuudistusta vastaan – Poliisi pidätti satoja mielenosoittajia, katso video 9.9.2018

Putin antoi periksi kannatuksen laskiessa: Epäsuosittua eläkeuudistusta lievennetään, naiset pääsevät eläkkeelle suunniteltua aiemmin 29.8.2018

Venäjällä eläkeuudistus koettelee kansalaisten hermoja – eläkeikä voi nousta jopa 8 vuotta 30.6.2018

Lähteet: AFP, AP, Reuters