Espan kokoinen kattopuisto, Suomen suurin kuntosali ja metro keskellä kauppakeskusta – tältä näyttää Kalasataman uusi Redi

Redin ylittynyt budjetti sai rakennusyhtiön antamaan tulosvaroituksen, mutta tänään Kalasatamassa juhlitaan kauppakeskuksen avautumista.

Pia Svensk, kauppakeskusjohtaja, Redi.
Tule mukaan seuraamaan kauppakeskus Redin avajaisia Helsingin Kalasatamassa!

Helsingin Kalasatamaan nousseen kauppakeskus Redin avajaisia vietetään tänään.

Vielä eilen työmiesten maalitelat viuhuivat tiuhaan tahtiin liiketiloissa, ja vaatekaupoissa höyrytettiin tämän syksyn mallistoja.

Tänään kauppakeskukseen odotetaan kuitenkin jo jonoksi asti asiakkaita.

Redi myy itseään ennen kaikkea elämyksellisyydellä. 64 000 neliötä liikepinta-alaa pitää sisällään kaikkea joogakeskuksesta ja vapaalentotunnelista hävikkiruokakauppaan. Avataanpa rakennukseen myös Baltian johtavan elokuvaketjun Cinamonin ensimmäiset elokuvateatterit Suomessa.

Yli 200 liiketilan kauppakeskuksesta on vuokrattu tähän mennessä 85 prosenttia, kertoo rakennusyhtiö SRV:n toimitusjohtaja Juha-Pekka Ojala.

SRV:n toimitusjohtaja Juha-Pekka Ojala kauppakeskus Redin kattopuisto "brygassa". Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Kaikki liikkeet eivät saaneet oviaan auki avajaisiin mennessä, mutta jokaisen liikkeen pitäisi olla auki lokakuun puoliväliin mennessä.

Liiketiloista yli 40 on ravintoloita ja kahviloita. Nopealla vilkaisulla näkee jo ainakin kaksi sushiravintolaa, pizzerioita ja muiden muassa intialaisen ja meksikolaisen ravintolan.

Kauppakeskuksen johtaja Pia Svenskin mukaan ravintoloiden ja kahviloiden aukiolo ei tule riippumaan kauppakeskuksen aukioloajoista. Myös terassit saavat olla auki kauppakeskuksen aukioloaikojen ulkopuolella.

Kauppakeskukseen odotetaan 12 miljoonaa kävijää ensimmäisen vuoden aikana. Svensk uskoo tavoitteen toteutuvan.

Mikä Redistä tekee erityisen?

– Sanoisin, että sijainti. Me ollaan kantakaupungissa, ihmisten lähellä ja kuitenkin meren läheisyydessä, Svensk sanoo.

Saapumista kauppakeskukseen ei kieltämättä ole tehty vaikeaksi.

Metro pysähtyy noin 500 kertaa päivässä kauppakeskuksen sisällä, sen kolmannessa kerroksessa. Redistä löytyy 2 000:n autopaikan lisäksi myös kolmetuhatta pyöräpaikkaa.

Raitiovaunuliikenne taas alkaa kaupungin suunnitelmien mukaan Kalasatamassa vuonna 2024.

Kauppakeskus Redin läpi kulkee metro. Kuparin värisellä seinällä piilotettujen raiteiden alla on esimerkiksi kahvila ja muita liiketiloja. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Rakennusyhtiö pyörittää kauppakeskusta itse

Pöhinä uuden ostoskeskuksen ympärillä on kova, mutta rakennusyhtiö SRV antoi viime viikolla tulosvaroituksen Redin odotettua korkeampien kustannusten vuoksi.

Rakennusyhtiö arvioi koko tämän vuoden operatiivisen liikevoiton muodostuvan tappiolliseksi.

– Projekti yllätti meidät vaikeudellaan ja kustannuksillaan, toimitusjohtaja Ojala myöntää.

Hänen mukaansa Redi kuitenkin selviää ylittyneestä budjetista.

– Redi selviää tästä hyvin. Nyt kun saadaan tilat aukeamaan ja kauppakeskukseen kävijöitä, kassavirrat nousevat ylös. Se on ihan normaali kehitys. Ei mitään ongelmaa, tämä tulee olemaan houkutteleva kokonaisuus, Ojala sanoo.

SRV ilmoitti kesäkuussa, että se alkaa itse pyörittää Redin liiketoimintaa. Redin asiakkuusjohtajana toiminut Svensk nimitettiin silloin Redin johtajaksi.

Bryga, stadi ja sköne

Kauppakeskus on jaettu kahteen osaan. Svenskin mukaan tämä helpottaa ihmisiä hahmottamaan kokonaisuutta.

Keskustan puolella on "stadi" ja meren puolella "sköne". Redin katolla oleva puistokansi on sen sijaan "bryga".

Kauppakeskus Redi, näkymät katolta.
Esplanadin puiston kokoista aluetta pidetään kaikille avoimena tilana.

Kattopuutarhasta avautuu näköala joka suuntaan.

Puistokannelle pääsee myös kauppakeskuksen viereisestä tornitalo Majakasta. SRV:n Ojalan mukaan tornitalon kaikki 283 asuntoa on varattu kuutta lukuunottamatta.

Redi-kokonaisuuteen pitäisi tulla vielä 5 asuttavaa tornitaloa Majakan lisäksi. Näiden lisäksi Suvilahden kylkeen nousee kaksi tornitaloa, joihin tulee konttoreita.