Hyppää sisältöön

Uusi mysteerien vyyhti Venäjällä – Kytkeytyykö Pussy Riotin aktivistin epäilty myrkytys venäläistoimittajien murhiin Keski-Afrikan tasavallassa?

Novaja Gazetan mukaan Pussy Riotin jäsen Pjotr Verzilov odotti uusia tietoja Keski-Afrikan tasavallan tapauksesta samana päivänä, kun hän joutui sairaalahoitoon Moskovassa.

Pussy Riot -ryhmän aktivisti Pjotr Verzilov kuvattuna helmikuussa 2013. Kuva: Jean Christophe Bott / EPA

Pussy Riot -protestiryhmän aktivistin ja Mediazona-sivuston (siirryt toiseen palveluun) kustantajan Pjotr Verzilovin epäilty myrkytys saa uusia koukeroita Venäjän mediassa.

Oppositiohenkinen Novaja Gazeta -lehti kertoo (siirryt toiseen palveluun), että Verzilov odotti uusia tietoja Keski-Afrikassa murhattujen venäläisjournalistien tapauksesta samana päivänä, kun hän joutui Moskovassa sairaalahoitoon omituisten oireiden takia.

Verzilov joutui sairaalahoitoon 11. syyskuuta, kun häneltä alkoi mennä puhe-, näkö- ja liikuntakyky. 15. syyskuuta Verzilov kuljetettiin hoitoon Berliiniin.

Verzilovia hoitavan Charite-sairaalan lääkäri Kai-Uwe Eckardt sanoi, että Verzilov todennäköisesti myrkytettiin.

Verzilovin entinen vaimo ja Pussy Riot -ryhmän jäsen Nadežda Tolokonnikova kertoo Twitter-viestissään (siirryt toiseen palveluun), että Verzilov kykenee jo puhumaan muttei tunnu muistavan, missä kaupungissa on.

Novaja Gazeta kirjoittaa kuulleensa kahdelta lähteeltä, että Verzilov osallistui Keski-Afrikan tasavallassa heinäkuussa tapettujen journalistien kuolemien tutkintaan.

Kolme venäläistä journalistia, Orhan Džemal, Aleksandr Rastorgujev ja Kirill Radtšenko, matkusti kesällä Keski-Afrikan tasavaltaan selvittämään yksityisen venäläisen palkkasotilasfirman TšVK Wagnerin toimintaa maassa.

Kolme viikkoa myöhemmin Venäjä ilmoitti solmineensa sopimuksen sotilasyhteistyöstä Keski-Afrikan tasavallan kanssa.

Verzilovinkin piti lähteä juttumatkalle

Tapetut journalistit työskentelivät tutkivan journalismin ryhmälle, jota rahoittaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin vanha vastustaja, maanpaossa elävä liikemies Mihail Hodorkovski.

Rastorgujev oli Pjotr Verzilovin läheinen ystävä, ja Novaja Gazetan mukaan Verzilovin oli alun perin tarkoitus lähteä mukaan matkalle. Lehden mukaan Verzilov oli jo tilannut lentolipunkin.

Matka jäi kuitenkin väliin, kun Verzilov päätti osallistua Pussy Riotin tempaukseen jalkapallon MM-kisoissa.

Ryhmän aktivistit ryntäsivät kentälle kesken jalkapallon MM-kisojen loppuottelun Lužnikin stadionilla Moskovassa. Tempauksella ryhmä halusi huomiota vaatimuksilleen muun muassa poliittisten vankien vapauttamisesta ja pidätysten lopettamisesta mielenosoituksissa.

Novaja Gazeta kertoo Verzilovin olleen sittemmin yhteyksissä ulkomaiseen asiantuntijaryhmään ja etsineen rahoitusta murhien tutkinnalle.

Palkkasoturit keihäänkärkenä Afrikassa

Venäjä on kouluttanut ja aseistanut levottoman Keski-Afrikan tasavallan turvallisuusjoukkoja. Toiminta ei välttämättä ole kovin pyyteetöntä: Venäjän uskotaan olevan kiinnostunut maan mineraalivarojen hyödyntämisestä.

Wagnerin toiminta Keski-Afrikan tasavallassa on nähty osana Venäjän pyrkimystä kasvattaa vaikutusvaltaansa Afrikan maissa. Wagnerin on kerrottu toimineen myös Sudanissa.

Yksityinen yhtiö on sikäli riskitön, että Venäjän ei tarvitse lähettää virallisesti joukkojaan konfliktialueille.

Kylmän sodan Neuvostoliitto toimi varsin aktiivisesti Afrikassa ja tuki siellä useita vapautus- ja sissiliikkeitä.

Neuvostoliiton romahtamisen jälkeisessä heikkouden tilassaan Venäjä jätti afrikkalaisen pelikentän pitkälti länsimaille ja nopeasti vaikutusvaltaansa kasvattavalle Kiinalle.

Viime aikoina on nähty merkkejä siitä, että Venäjä olisi jälleen kiinnostunut Afrikasta.

Keski-Afrikan tasavallan lisäksi Venäjä on solminut tänä vuonna sotilaallisia yhteistyösopimuksia Kongon demokraattisen tasavallan, Etiopian, Guinean ja Mozambikin kanssa.

Muut maat kuten Nigeria ja Angola ovat sopineet ostavansa aseita Venäjältä tai tekevät yhteistyötä kaivosteollisuudessa.

Media: "Putinin kokki" häärää Wagnerin taustalla

Mediatietojen mukaan Wagneria kontrolloi suurliikemies Jevgeni Prigožin.

Prigožin itse kiistää yhteydet salaperäiseen yhtiöön, joka on toiminut sekä Itä-Ukrainan että Syyrian sodissa.

Prigožinia kutsutaan joskus Putinin kokiksi, koska yksi hänen yhtiöistään huolehtii Kremlin ruokapalveluista.

Yhdysvallat on asettanut Prigožinia vastaan henkilöpakotteita, koska tämä on kytketty vuoden 2016 vaalisekaantumiseen. Prigožinin uskotaan olevan Pietarin trollitehtaana tunnetun Internet Research Agencyn takana.

Wagnerin tutkiminen saattaa olla riskialtista

Viime huhtikuussa toimittaja Maksim Borodin kuoli pudottuaan viidennessä kerroksessa sijaitsevasta asunnostaan (siirryt toiseen palveluun) Jekaterinburgissa Uralilla.

Kuolemaansa edeltävinä viikkoina Borodin oli kirjoittanut Wagnerin palkkasotilaista, joiden kerrottiin kuolleen helmikuussa Syyriassa yhteenotossa Yhdysvaltain erikoisjoukkojen kanssa.

Pietarilaisen Fontanka-uutissivuston journalisti Denis Korotkov on tutkinut Wagneria jo vuodesta 2013.

Aiheesta aiemmin:

Aiheesta muualla:

.
.