Finanssivalvonta Danske Bankin skandaalista: "Viimeistään nyt jokainen ymmärtää, miten tärkeää on rahanpesun estäminen"

Finanssivalvonnan johtaja sanoo, että rahanpesun valvonnan taso ei vakuuta kaikkien maiden osalta Euroopassa. Johtaja Anneli Tuomisen toiveissa on yhteinen, EU-tason valvonta.

Danske Bank
Anneli Tuominen.
Yle

Finanssivalvonnan tiedotustilaisuuden ohjelma meni hieman uusiksi keskiviikkona aamupäivällä, kun uutissivuistoille ilmestyi tieto Danske Bankin pääjohtajan Thomas Borgenin erosta rahanpesuskandaalin takia.

Pankin Viron yksikön epäilty rahanpesu on kokoluokassaan sitä tasoa, että myös Suomen ylin pankkivalvoja otti asiaan tiukasti kantaa.

– Jokainen finanssisektorilla toimiva ymmärtää viimeistään nyt, miten tärkeää rahanpesun estäminen on, johtaja Anneli Tuominen totesi Ylen haastattelussa.

Rahanpesun valvonta on Euroopassa kansallisten viranomaisten vastuulla. Yhteistä valvontaa vasta suunnitellaan.

– Euroopassa rahanpesun valvonta ei ole toiminut sillä tavalla kuin olisi pitänyt. Kaikissa maissa valvonta ei ole ollut tarpeeksi tiukkaa, asioita ei ole kyseenalaistettu eikä rahavirtoja seurattu tarpeeksi. Siksi tarvitaan EU-tason viranomainen valvomaan rahanpesua yhteistyössä kansallisten viranomaisten kanssa, Tuominen vaatii.

Finanssivalvonta on vastikään rekrytoinut 46 uutta työntekijää. Henkilöstön määrä nousee virastossa siten noin 250:een.

Lisäyksen taustalla on pääasiallisesti pankkikonserni Nordean pääkonttorin muutto Tukholmasta Helsinkiin ensi kuun alussa. Lisäresurssi on kuitenkin tarpeen myös rahanpesun estämisen tehostamiseksi Suomessa.

– Mikään valvonta ei ole koskaan täysin vedenpitävää. Mekin teemme paljon rahanpesun estämisen valvontaa, mutta varmaan meitäkin pitäisi olla enemmän sitä tekemässä, Tuominen sanoo.

Lue myös:

Danske Bankin pääjohtaja eroaa 200 miljardin euron rahanpesuskandaalin takia, mukana vyyhdissä Sampo-pankin vanhoja asiakkaita

Danske Bankin selvitys: Rahanpesuongelma perittiin suomalaiselta Sampo-konsernilta

"Ei kuulosta siltä, että olisi välillä vain unohtunut kysyä taustoista" – Danske-vyyhdin tutkinta voi olla haastavaa, ennakoi KRP:n asiantuntija