Nyt myös Kemin kirjaston työntekijät kertovat sisäilmaoireilusta: yskää, päänsärkyä, silmien kirvelyä ja nenäverenvuotoa kesken työpäivän

Useat vakavista sisäilmaongelmista kärsivän Kemin Kulttuurikeskuksen työntekijät ovat raportoineet kokemistaan oireista.

sisäilmaongelmat
Kemin kirjasto.
Antti Heikinmatti / Yle

Kemin kulttuurikeskuksen sisäilmaongelmat ovat olleet otsikoissa taajaan kuluvan syksyn aikana. Kaupunginteatterin tilojen ongelmat kärjistyivät niin, että teatteri joutui lähtemään evakkoon. Nyt esityksiä nähdään eri puolilla kaupunkia sijaitsevissa tiloissa.

Teatterin lisäksi rakennuksessa toimivat taidemuseo, historiallinen museo, musiikkiopisto, Kivalo-opisto sekä kirjasto. Osa opistojen työntekijöistä työskentelee jo muissa tiloissa sisäilmaoireiden vuoksi. Nyt myös kirjaston työntekijät kertovat kärsivänsä huonon sisäilman aiheuttamista oireista.

– Täällä on itseni lisäksi puolentusinaa työtoveria, joilla on erilaisia oireita. Olen kärsinyt kuivasta yskästä, silmät punoittavat ja niitä kirvelee, nenä vuotaa.

– Joka aamu herätessä nenä on tukossa ja tulee verensekaista limaa, tätä on jatkunut vuosikausia. Flunssiakin tuppaa tulemaan turhan taajaan, useita kertoja vuodessa, kirjastonhoitaja Jukka Pietilä kuvailee oireitaan.

Moni muukin kirjaston työntekijä kuvailee Ylelle kärsivänsä sisäilmaoireista: päänsärystä, nuhasta ja jopa kesken työpäivän ilmenevistä nenäverenvuodoista.

Kemin kirjasto.
Antti Heikinmatti / Yle

Sisällä ämpäreitä ja tynnyreitä ottamassa vettä vastaan

Työsuojelu on saanut yhteydenottoja oireilevilta Kemin kulttuurikeskuksen työntekijöiltä jo vuosien ajan.

– Olen tullut taloon vuonna 2002 ja ongelmia oli jo silloin. Aina kun tulee sulamisvesiä tai on sadepäivä, niin meillä on sisällä ämpäreitä ja tynnyreitä pitkin ja poikin ottamassa vettä vastaan, kun katosta tulee läpi. Näin on jatkunut jo useiden vuosien ajan, Pietilä kertoo.

Kulttuurikeskukseen on tehty useita remontteja vuosien varrella. Tehdyt korjausinvestoinnit ovat kuitenkin olleet liian vähäisiä korjaustarpeeseen verrattuna ja niitä on lykätty liian pitkälle.

Lisäksi talossa on rakenteellisia ongelmia. Elokuussa valmistuneessa kuntokartoituksessa selvisi, että kattoakin suuremmat ongelmat ovat rakennuksen alapohjassa.

Väistötiloja ei ole tarjolla ainakaan vielä

Kirjastonhoitaja Jukka Pietilä kertoo, että vettä on tullut rakennukseen sadevesien lisäksi myös rikkoontuneesta putkistosta. Hän kertoo, että Kemin kaupunki on nyt ohjeistanut kirjaston työntekijöitä hakeutumaan työterveyshuoltoon, mikäli heillä ilmenee sisäilmaongelmiin viittaavia oireita.

Moni on näin menetellytkin.

Toisin kuten teatterin ja opistojen työntekijöille, kirjaston työntekijöille väistötiloja ei vielä kuitenkaan ole ollut tarjolla.

– En osaa muunlaista väistötilaa kuvitella kuin jonkin sen verran ison tilan, johon koko kirjasto mahtuisi kirjoineen kaikkineen.

Oma lukunsa on se, minkälaista puhdistusta sisäilmaongelmaisessa rakennuksessa olleet kirjat ja muu aineisto vaatisivat. Pietilä kertoo, että kirjaston henkilökunnalla on kirjojen puhdistuksesta ja siirtelystä jo aiempaa kokemusta, sillä tulipalo on riehunut rakennuksessa pariin otteeseen ja muutama vuosi sitten tehtiin iso remontti, jossa kirjoja jouduttiin siirtämään.

– Kyllähän se iso urakka on. Silloin on jouduttu jokainen kirja pyyhkimään yksitellen noen ja pölyn peitosta, Pietilä muistelee tulipalon seurauksia.