Venäläisen tiedustelukoneen alas ampuminen oli ilmeisesti syyrialaisten virhe, mutta miksi Venäjän reaktioista on huolissaan myös Israel?

Iljushin Il-20 -tiedustelukoneen tuho ja 15 sotilaan kuolema oli Venäjän pahimpia tappioita Syyrian sodassa - ja sen aiheutti liittolainen.

Syyria
Venäläinen IL-20 -kone, kuvauspäivämäärä ja -paikka tuntematon.
Venäläinen IL-20 -tiedustelukone.Nikita Shchyukin / AFP

Venäjän ilmavoimien Iljushin Il-20 ammuttiin alas myöhään maanantai-iltana, kun se oli tulossa laskuun Hmeimimin venäläiseen lentotukikohtaan Syyriassa. Kone putosi Välimereen, ja kaikki siinä olleet 15 miehistön jäsentä kuolivat.

Koneen tuhosi Syyrian S-200 -ilmatorjuntaohjus. S-200 on Neuvostoliitossa aikoinaan kehitetty ilmatorjuntajärjestelmä, jota myytiin muun muassa Syyriaan. Venäjä puolestaan on ollut Syyrian liittolainen sodassa kolme vuotta.

Venäjä ei kuitenkaan syyttänyt koneensa tuhoutumisesta Syyriaa vaan Israelia. Neljä Israelin F-16 -hävittäjää oli ollut tekemässä ilmaiskua Syyriaan, ja Venäjä väitti, että ne piilottelivat Iljushinin "tutkavarjossa" ja asettivat sen tulilinjalle.

Tiistaina Venäjän puolustusministeriö uhkaili Israelia vastatoimilla. Iltapäivällä presidentti Vladimir Putin kuitenkin sanoi, että tapaus oli surullisten sattumien summa.

Israel kiirehti hyvittelemään

Israelin asevoimat ja pääministeri Benjamin Netanjahu ryhtyivät nopeasti lepyttelemään suuttunutta Venäjää. Tapahtunutta pahoiteltiin, ja Netanjahu soitti Putinille. Hän lupasi kaikki tiedot maanantai-iltaisesta operaatiostaan Venäjälle.

Tiedot saanee kiikuttaa Moskovaan Israelin ilmavoimien komentaja, kenraali Amikam Norkin itse.

Joka tapauksessa Israel katsoo, että Iljushinin tuhoon on syyllinen Syyrian ilmatorjunta. Israelin armeijan mukaan Syyrian patterit ampuivat ohjuksiaan sattumanvaraisesti, eivätkä varmistaneet, oliko ilmassa venäläiskoneita.

Israelin mukaan sen omat F-16 -koneet olivat jo takaisin Israelin ilmatilassa, kun Venäjän Iljushin ammuttiin alas. Koneet olivat olleet pommittamassa Latakian maakunnassa olevia Syyrian armeijan kohteita, joissa israelilaisten mukaan oli Hizbollahille tarkoitettuja aseita.

mies ja nainen
Israelin varasuurlähettiläs Keren Cohen Gat tulossa Venäjän ulkoministeriön puhuttelusta Moskovassa tiistaina.Juri Kotšekov / EPA-EFE

Ilmaiskuja Venäjän suostumuksella

Israelin kannalta kyse on sen ilmaiskujen jatkumisesta. Israel on kertomansa mukaan tehnyt viimeisen puolentoista vuoden aikana 200 ilmaiskua Syyriaan. Ne on tehty Syyriassa oleviin Iranin sotilaskohteisiin ja Hizbollah-järjestöön liittyviin kohteisiin.

Hizbollah on Libanonissa toimiva järjestö, jolla on vahvat asevoimat, ja joka on Israelin leppymätön vihollinen. Iran tukee järjestöä ja pyrkii toimittamaan sille Syyrian kautta aseita. Hizbollahin joukot taistelevat Syyrian sodassa hallituksen puolella.

Israel on tehnyt ilmaiskujaan Venäjän hiljaisella suostumuksella, eli Syyriassa olevat Venäjän ilmavoimat eivät ole yrittäneet estää niitä kunhan venäläisille on kerrottu etukäteen. Israelissa mietitään, muuttuuko tämä nyt.

Putin sanoi puhelimessa Netanjahulle, että Israel ei ollut noudattanut maiden sopimusta välikohtausten estämisestä. Venäläisten mukaan Israel antoi heille ennakkovaroituksen vain vajaa minuutti ennen ilmaiskua.

Netanjahu puolestaan vakuutti, että Israelin asevoimat jatkaa toimiaan Hizbollahia vastaan.

Putin: Vastatoimet huomataan

Presidentti Putin sanoi, että Venäjän vastatoimet tapauksen vuoksi ovat sellaisia, millä tehostetaan Syyriassa olevien venäläisjoukkojen ja laitteiden turvallisuutta.

– Kaikki tulevat huomaamaan nämä toimet, sanoi Putin.

Venäjällä on esimerkiksi vaadittu, että Syyrialle on myytävä tehokkaita S-300 -ilmatorjuntaohjuksia. Syyria on tällaisia halunnut ostaa, mutta Israelin pyynnöstä Venäjä ei ole niitä myynyt. S-300 -järjestelmä olisi nykyistä suurempi uhka Israelin koneille.

Toisaalta Venäjä voi olla haluton myymään tehokkaampia aseita joukoille, jotka nykyisilläkin toheloivat liittolaisen koneen alas – sikäli kun Israelin versio tapahtumista pitää paikkansa.

Syyrialaisten ilmatorjuntajoukkojen taidot joutuivat kyseenalaiseen valoon jo alkuvuodesta, kun Israelin koneet tuhosivat (siirryt toiseen palveluun) syyrialaisille toimitetun venäläisen Pantsir-ilmatorjuntajärjestelmän. Se on Venäjän uudenaikaisimpia.

Vahvistamattomien tietojen mukaan Venäjän laivasto on ilmoittanut keskiviikkoiltana useista lentokieltoalueista Israelin edustalla. Välimerellä toimiva Venäjän laivasto tekee näin yleensä kovapanosammuntojen yhteydessä.

Kuumat linjat käytössä

Venäjän ilmavoimien Iljushin-20 on elektroniseen tiedusteluun ja häirintään sekä muunlaiseen tiedusteluun kykenevä kone. Venäjä on käyttänyt sitä Syyriassa koko sotaretkensä ajan eli vuodesta 2015 lähtien – ja käyttää sitä muun muassa Itämerellä.

Syyriassa on meneillään usean vieraan valtion ilmaoperaatioita. Venäjän lisäksi siellä lentävät Israelin koneet, ja lisäksi Yhdysvaltain ja sen liittolaismaiden koneita. Osapuolet antavat toisilleen tietoja tekemisistään, että vahinkoja ei tulisi. Lentojen suureen määrään nähden järjestelmä onkin ollut melko toimiva.

Venäjä on menettänyt Syyrian sodassa ainakin 17 lentokonetta ja helikopteria. Osan Syyrian kapinallisten alas ampumina, mutta useimmat erilaisissa onnettomuuksissa – ainakin Venäjän kertoman mukaan.

Lähteet: AP, Reuters