Sähköisissä ylioppilaskirjoituksissa ongelmia useissa lukioissa – YTL: "Tunnin viivästys muutamassa lukiossa on tyypillistä"

Esimerkiksi Mikkelin lukiossa pitkän kielen ylioppilaskokeen aloitus viivästyi 58 minuutilla.

ylioppilaskirjoitukset
Sähköiset ylioppilas kirjoitukset
Syksyn ylioppilaskirjoitukset ovat parhaillaan käynnissä.Markus Heikkilä / Yle

Sähköisten ylioppilaskirjoitusten alku viivästyi tänään useissa lukiossa. Ongelmien syynä oli sähköisen koeympäristön palvelinjärjestelmä, jonka kautta ylioppilaskokelaat kokeensa suorittavat.

Esimerkiksi Mikkelin lukiossa pitkän vieraan kielen ylioppilaskokeen alku viivästyi tänään lähes tunnilla.

Mikkelin lukion apulaisrehtori Erkki Salmela arvioi, että ongelmien syynä oli ylioppilastutkintolautakunnan palvelimelta ladattu virheellinen koepaketti. Koepaketissa oli mukana kymmenen eri koetta: englannin, ranskan, espanjan, saksan ja venäjän pitkien oppimäärien kokeet niin suomen- kuin ruotsinkielisinä.

Karsittu koepaketti pelasti

Salmelan mukaan sähköisen koeympäristön palvelin herjasi toistuvasti koepakettiin sisältyneessä, ruotsinkielisessä kokeessa olleesta virheestä. Ylioppilastutkintolautakunta toimitti Mikkeliin karsitun koepaketin, jossa ei ollut mukana ruotsinkielisiä kokeita.

Karsitun koepaketin avulla ylioppilaskokeen suorittaminen päästiin aloittamaan toisessa Mikkelin lukion koesaleista kello 9:42 ja toisessa salissa 9:58, eli 58 minuuttia myöhässä. Yo-kokelaat saivat pidennystä kokeen kuuden tunnin suoritusaikaan viivästysten mukaisesti, joten viimeinen kirjoittaja poistui Mikkelissä kokeesta vasta hieman ennen iltapäiväneljää.

Useilla lukioilla ongelmia myös maanantaina

Mikkelin lukiossa koeympäristö pyörii virtuaalisella, eli YTL:n termistön mukaan niin sanotulla tikuttomalla palvelimella. Pienemmissä lukioissa koeympäristöä pyörittävä palvelin käynnistetään USB-muistilta, mutta yli 100 kokelaan lukioilta ylioppilastutkintolautakunta vaatii virtuaalipalvelimen käyttöä. YTL:n mukaan joillain lukiolla oli maanantain äidinkielen yo-kokeen yhteydessä ongelmia (siirryt toiseen palveluun) virtuaalipalvelimen käynnistyksessä. Tuolloin kokeen alku viivästyi pahimmillaan jopa puolellatoista tunnilla.

Mikkelissä äidinkielen kokeet saatiin maanantaina suoritettua ilman ongelmia, ja virtuaalipalvelinta oli testattu YTL:n ohjeiden mukaan ennen koetta. Ongelmat vaikuttavatkin ratkenneen YTL:n toimittaman, kevennetyn koepaketin myötä.

– Kaikki mahdollinen tehtiin ennakkoon. Latasin koepakettitiedoston vielä uudestaan ennen koetta, kun huomasimme, että ongelmia tuli. Se ei kuitenkaan auttanut, apulaisrehtori Salmela sanoo.

Pääsihteeri: Tunnin viivästys muutamassa lukiossa on tyypillistä

Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä kertoo, että keskiviikkona koepakettiin liittyviä ongelmia on ollut "alle kymmenellä" lukiolla.

– Useimmissa lukioissa viivästyksen kesto on ollut tänään noin puoli tuntia. Kahdessa lukiossa koetta on päästy suorittamaan reilun tunnin viiveen jälkeen.

Tähkän mukaan ongelmia on esiintynyt niin tikullisia kuin tikuttomia palvelimia käyttäneissä oppilaitoksissa.

– Tällaisiin tilanteisiin on osattu varautua. Olemme tarjonneet lukioille eritasoisia ratkaisuja sähköisen kokeen aloitusongelmiin, ja muutamalle lukiolle toimitettiin tänään riisuttu koepaketti. Tunnin viivästys muutamassa lukiossa on tyypillistä, sillä kokeita tehdään kuitenkin noin 400 lukiossa.

Ongelmista kärsineille lukioille Tähkä suosittelee yhteydenottoa ylioppilastutkintolautakuntaan. YTL pyrkii myös korjaamaan mahdollisia ongelmia yhteistyössä lukioiden kanssa jo ennakkoon.

– Jos tänään oli ongelmia, niin kannattaa olla yhteyksissä. Meiltä päin otetaan yhteyttä kaikkiin lukioihin, jotka ovat kokeen aloitusongelmista ilmoittaneet, ja etsitään yhteistyössä ratkaisuja.