McDonald's vältti muiden amerikkalaisjättien saamat mätkyt – EU: Ei erityiskohtelua Luxemburgilta

EU:n kilpailukomissaarin mukaan hampurilaisyhtiö ei kuitenkaan maksanut osasta Euroopan-tulojaan veroja mihinkään.

verotus
McDonald's-yhtiön pääkonttori Chicagossa, seinällä juliste, jossa teksti Home Sweet Home eli Oma koti kullan kallis.
Pikaruokayhtiö McDonald's avasi uuden pääkonttorinsa Chicagossa Yhdysvalloissa 4. kesäkuuta 2018.Tannen Maury / EPA

Maailmanlaajuista pikaruokaketjua hallinnoiva McDonald's vältti keskiviikkona muun muassa Applen ja Amazonin kohtalon. EU totesi, että McDonald's oli hyötynyt verolaeista, muttei ei ollut saanut erityiskohtelua Luxemburgin valtiolta.

Useille yhdysvaltalaisille suuryhtiöille on määrätty viime vuosina Euroopassa veromätkyjä ja sakkoja. Syynä on ollut, että EU on katsonut niiden saaneen verotuksessa erityiskohtelua tai rikkoneen EU:n säännöksiä. McDonald'sin osalta veroselvitys alkoi vuonna 2015.

EU: Syynä erot verolainsäädännöissä

McDonald's ei maksanut EU:n mukaan lainkaan yritysveroa Luxemburgiin vuosina 2009–2015. Sen Luxemburgin-tytäryhtiö teki pelkästään vuonna 2013 voittoa yli 250 miljoonaa euroa. Yhtiö ei maksanut näistä Euroopan-tuloistaan veroa myöskään Yhdysvalloissa.

EU:n kilpailukomissaarin Margrethe Vestagerin mukaan McDonald'sin saama hyöty oli kuitenkin seurausta Luxemburgin ja Yhdysvaltojen verolakien eroista, eikä Luxemburg täten rikkonut EU:n sääntöjä.

– Toki tosiasia on, ettei McDonald's maksanut lainkaan veroja näistä voitoista. Ei sen pitäisi näin mennä verotuksen oikeudenmukaisuuden näkökulmasta, Vestager sanoi.

Luxemburg muuttamassa verolakejaan, McDonald's Lontooseen

McDonald's kertoi olevansa tyytyväinen päätökseen ja sanoi maksavansa veronsa Euroopassa.

– Vuosina 2013–2017 McDonald's-yhtiöt maksoivat yli kolme miljardia dollaria yritysveroa Euroopan unionissa, yhtiö ilmoitti.

Luxemburgin hallitus sanoo muuttavansa parhaillaan verolakejaan. Hallituksen mukaan maan laki ei vastaa enää ajan henkeä suuryritysten kohtelun osalta.

McDonald's päätti jo joulukuussa 2016 siirtää Yhdysvaltain ulkopuolisen pääkonttorinsa takaisin Lontooseen, kertoi tuolloin muun muassa brittilehti Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Irlanti peri Applelle määrätyt miljardien jälkiverot

Toistaiseksi mittavimmat mätkyt on EU:lta saanut elekroniikkayhtiö Apple. EU totesi sen saaneen erityiskohtelua Irlannilta ja määräsi yhtiön maksamaan 13 miljardia euroa jälkiveroina. Irlanti ilmoitti tiistaina perineensä rahat Applelta.

Viime vuonna EU puolestaan määräsi verkkokauppa Amazonin maksamaan lähes 300 miljoonaa euroa Luxemburgille, koska se oli hyötynyt erityisestä verosopimuksestaan maan kanssa. Pienemmät mätkyt sai kahvilaketju Starbucks verosopimuksestaan Hollannin kanssa.

Myös muut yhdysvaltalaiset suuryhtiöt ovat saaneet EU:lta vastaavaa huomiota. Viime kesänä EU-komissio määräsi Googlelle yli neljän miljardin euron sakon kauppasäännösten rikkomisesta.

Aiemmin aiheesta:

Analyysi: Miksei EU estä kansainvälistä verojen välttelyä? 7.11.2017

Näin EU on kurmuuttanut yhdysvaltalaisfirmoja: Googlen lisäksi syntilistalla Apple, Microsoft ja Facebook 27.6.2017

Lähteet: AP, AFP