Herätys: Ministeri kertoo lastensuojelun laitoshoidon uudistamisesta, Itävallassa keskustellaan brexitistä, etelään tulossa lämmin päivä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Jere piirtää lattialla.
Tommi Parkkinen / Yle

Kohu-uutiset koulukodista järkyttivät

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen yllätystarkastus yksityiseen koulukotiin paljasti laittomuuksia ja lasten epäasiallista kohtelua. Perheministeri Annika Saariko (kesk.) kertoo tänään, miten sosiaali- ja terveysministeriö ja hallitus aikovat uudistaa lastensuojelun laitoshoitoa ja sen valvontaa sekä lasten kuulemista. Kello 11.30 alkavaa tilaisuutta voi seurata suorana Yle Areenasta.

Lasten kiireellisistä sijoituspaikoista on pula koko maassa

Lastensuojelun sijaisperheitä tarvitaan lisää, ja paikoitellen sijaishuoltolaitoksetkin ovat täynnä. Asiantuntijan mukaan kiireellisiä sijoituksia varten tulisi perustaa siihen erikoistuneita vastaanottoyksiköitä, jotta lapselle saataisiin oikeanlainen tuki ja tarvittaessa pysyvämpi koti. Rovaniemeläinen sijaisperheen äiti Heidi peräänkuuluttaa pysyvyyttä.

lapsi pitää vanhempia kädestä
Yli 13-vuotiaista tehdään suhteellisesti eniten lastensuojeluilmoituksia. 16–17-vuotiaista yli kymmenen prosenttia on ollut lastensuojeluilmoituksen kohteena. Alakoululaisten ikäluokissa suhdeluku on alle seitsemän. Nuoria sijoitetaan pääosin laitoksiin.AOP

Moniammatillinen tiimi auttaa kidutuksen ja sotatraumojen uhreja

Lapsensa menettänyt voi tuntea kovaa kipua, toisen kehoon on ruiskutettu ainetta, joka ei sinne kuulu. Fysioterapeutti Lotta Carlsson kohtaa sodan jäljet päivittäin, ja ne ovat hyytävää kuultavaa.

Helsingin Diakonissalaitoksen uusi hanke auttaa sodassa traumatisoituneita ihmisiä, jotka ovat tulleet kiintiöpakolaisina Suomeen. Tietoa aiotaan levittää myös muualle maahan koulutuksissa ja digivälitteisenä konsultaationa.

Piirros sidotuista käsistä.
Helsingin Diakonissalaitoksessa on alkanut hanke, joka keskittyy kiintiöpakolaisina Suomeen tulleiden sodassa traumatisoituneiden auttamiseen.Yle Uutisgrafiikka

Britannian May vetosi EU-johtajiin brexit-sovun puolesta

Britannian pääministeri Theresa May vetosi illalla EU-maan johtajiin, että he luopuisivat "mahdottomista" vaatimuksista Britannian EU-eroa koskevissa neuvotteluissa. Tänään torstaina 27 EU-maan johtajat keskustelevat tilanteesta lounaalla ilman pääministeri Maytä. Johtajien tilannearvio kuullaan kokouksen jälkeen. Brexit-neuvottelujen aika käy vähiin. Erosopimus pitäisi saada valmiiksi viimeistään marraskuussa,jotta se ehditään hyväksyä Britannian parlamentissa ja EU:n puolella.

Theresa May puhuu toimittajille Salzburgissa.
Britannian pääministeri Theresa May puhui toimittajille Salzburgissa ennen illallista muiden EU-johtajien kanssa.Andreas Schaad / EPA

Etelässä lämmintä, pohjoisessa sateista

Etelässä aurinkoisilla alueilla lämpötila nousee tänään yli 20 asteen. Paikoin tulee yksittäisiä sadekuuroja ja tuuli puhaltaa voimakkaasti. Pohjoisessa on selvästi etelää pilvisempää, viileämpää ja sateisempaa. Lue lisää säästä täältä.

Torstain sääkartta.
Yle