1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kolumbia

Kolumbian laiton kokaviljely uuteen ennätykseen

Suurin osa Kolumbian kokaiinista päätyy Yhdysvaltoihin.

Kolumbia
Mies koskettaa kokapensasta Kolumbian maaseudulla.
Leonardo Munoz / EPA

Etelä-Amerikan Kolumbiassa kokapensaiden viljelyalueet ovat kasvaneet entisestään, kertoo tuore YK:n raportti. (siirryt toiseen palveluun)

YK:n huumeiden ja rikollisuuden torjunnasta vastaava toimisto (UNODC) kertoo, että jos viljelysmaiden laajenemisen muuntaa valmistetuksi kokaiiniksi, on kasvua viime vuoden aikana jopa 31 prosenttia. Kolumbian vuositainen kokaiinituotanto on noin 1400 tonnia. Raportin arvion mukaan tuotetun kokaiinin arvo katukaupassa olisi jopa 2,7 miljardia dollaria.

– Olen hyvin huolissani rahasummista, joita laittomien huumeiden kauppaan liittyy, totesi YK:n UNODC:n toimiston vastaava Bo Mathiasen.

Kolumbiassa on kokakasviviljelmiä sekä kokaiinin tuontantoa enemmän kuin missään muussa maassa. Suurin osa kokaiinista päätyy Yhdysvaltoihin.

Myös viime vuonna YK raportoi kokan viljelyn laajenemisesta.

Vaikka kokaiinin tuotanto on kasvussa ovat myös pyrkimykset kitkeä huumebisnestä tiukentuneet. Huumetakavarikkoja on ollut 20 prosenttia aiempaa enemmän, ja huumelaboratorioita tuhottiin viime vuoden aikana 4820, mikä on 12 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Yksi Kolumbian valtion ja farc-kapinallisten rauhansopimuksen peruspilareista oli, että sisällissotaa ruokkinut koka korvataan muilla viljelykasveilla valtion tuella. Kuitenkin uudet viljelijät ovat ottaneet haltuun kokaviljelmiä.

Lue lisää:

Kolumbian takamailta löytyy Finlandia, jossa huumebisnes kukoistaa – "Aseryhmät ovat siellä, missä raha liikkuu"

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi